hren
 

ŠUSTAR ZOVE NA PROSVJED
Mi čvrsto ostajemo kod naše ostavke, no pomoći ćemo svakome tko će nastaviti ovaj posao nakon nas, rekao je za tportal Boris Jokić u prvoj reakciji nakon sastanka s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović i ministrom Predragom Šustarom.

'Bilo kakvi politikantski utjecaji na ovaj proces, kao i politikantska svojatanja mogu samo škoditi reformi', poručio je Jokić.

'Ovo je reforma građana Hrvatske, odgojno obrazovnih radnika, akademske zajednice, djece i roditelja, a ne političkih struktura. Mi ostajemo kod ostavke. Pomoći ćemo svakome tko će na procesu raditi dalje. Zahvaljujemo svima na potpori Cjelovitoj kurikularnoj reformi, a posebno predsjednici Kolindi Grabar Kitarović', dodao je Jokić.

Na pitanje vidimo li se sutra na prosvjedu, Jokić je rekao da još ne zna, da će tek vidjeti hoće li doći.

Nakon sastanka, održanog baš uoči sutrašnjih prosvjeda, trojac je održao konferenciju za medije, a Šustar je istaknuo: 'Svima nam je posebno stalo da se uoči sutrašnjih, ne bih rekao prosvjeda, nego podrške Cjelovitoj kurikularnoj reformi, jer svi to želimo, da smiri stanje. Radi se o nečemu što je nježno, blago, a to su naša djeca, obitelj.'

'Nikakva uznemiravanja javnosti nisu potrebna. Ja bih proglasio našu podršku feštom u kojoj treba uživati i ni na koji način manipulirati onim što je najnježnije u našem društvu', kazao je Šustar na konferenciji koju se moglo pratiti u izravnom prijenosu na televiziji N1.

'Jasna je poruka - cijeli proces moramo vratiti tamo gdje mu je mjesto, a to su institucije hrvatskog društva. Iskoristimo ovu reformu da ih ojačamo. Pozivam sve, bit će puno razgovora o ovome, imamo puno posla, puno detalja je pred nama, a poruka je: vratimo kurikularnu reformu gdje joj je mjesto, a to su hrvatske institucije', kazao je Šustar.

Jokić je po završetku sastanka kazao kako je jasno da je reforma kurikuluma važna. Zahvalio je na inicijativi za sastankom, 'spremni smo dati dodatne savjete. Ali nismo spremni i dalje na politikantstvo u obrazovanju. Ova reforma je reforma nastavnika, ravnatelja, teta iz vrtića, roditelja i djece i kao takva jedina ima smisla', poručio je Jokić.

Dodao je kako je želja bila promijeniti učenje činjenica napamet u učenje kritičkoga načina razmišljanja te poticanje mladih ljudi na istraživanje: 'Sastanak vidim kao otvaranje dijaloga. Dokumenti su skloni doradi, nisu savršeni, ako treba uključiti i druge ljude i pogledati dokumente, na to smo spremni. Ono na što nismo spremni i na čemu inzistiramo jest odmicanje politikantstva od obrazovanja. Političke stranke različitih veličina žele iskoristiti ovaj proces'.

'On nije njihov proces, ovo je proces učitelja, nastavnika, fakulteta, teta iz vrtića i drugih. Poručujem svim političkim strankama da ne svojataju ovaj proces, radi se o nacionalnom procesu. Želim reći da struka uvijek treba biti ispred politike. Ako to nije tako, ovaj se proces neće moći nastaviti', kazao je Jokić i zaključio: 'Hrvatska doista može bolje.'

Da je riječ o izrazito bitnoj stvari, potvrdila je i Grabar Kitarović: 'Držim da je riječ o prebitnoj stvari i pitanju za budućnost domovine da bi se politički dijelili. Utvrdili smo zajedno da se kurikularna reforma mora nastaviti, riječ je o budućnosti djece i domovine. U javnoj raspravi će svatko imati pravo izreći svoje mišljenje, pa i političari. Ja se obvezujem, kao predsjednica Republike, da ću učiniti sve da otklonim političke utjecaje na proces kurikularne reforme i da rasprava bude rasprava zajedništva i da se vodi računa o cjelovitoj reformi koja će voditi računa o potrebama tržišta, kako bi naša djeca bila rame uz rame najuspješnijima i najrazvijenijima.'

'Pozivam roditelje i struku da se uključe, i ja ću se kao roditelj uključiti, nadam se da ćemo u konstruktivnom procesu i dijalogu provesti reformu koja će trajati i koja će odgovarati i postaviti hrvatsku školsku djecu u prve klupe, aktivne klupe, koje će voditi računa i aktivno sudjelovati u razvoju domovine i gospodarstva, a ne u zadnje, pasivne klupe, gdje će se skrivati, jer nisu imali vremena niti su roditelji imali mogućnosti. O svemu tome razgovarat ćemo u okviru javne rasprave. Pozivam sve da se uključe u javnu raspravu, ali imajući u vidu nacionalni interes, a ne partikularne političke interese bilo koje stranke ili bilo koje ideologije', zaključila je Grabar Kitarović.


KOMENTARI:

Stari Komentari (19)

 • (Gost_9502)

  Uvatila je panika da jon se ne dogodi narod ka i Tuđmanu radi radija 101.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2806)

  vi ste uvik kasnili i kasno palilili..i tako ce biti sve dok petica bude najbolja a jedinica najgora ocjena..umisto..obratno..ucite i dalje napamet..i kitite se..sa dr..mag..prof..doc..titulama..zivi bili pa vidili..ha..ha..;)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4612)

  http://porestina.info/wp-content/uploads/2016/05/FB_EVENT_HMB2-1-320x240.jpg

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2806) (Gost_756)

  u pravu si, najbolje da ostanemo primitivci mudrijaši ka ti

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4962)

  HAZU, Institut Ivo Pilar i Državni institut za povijest su uložili masu prigovora na sadržaj i sad se dižu prosvjedi jer je država odlučila pojačati broj sudionika u izradi reforme. Kažu da ne žele utjecaj politike. Pa nisu HAZU, Institut Ivo Pilar i Državni institut za povijest političke stranke nego vrh struke. Tko su onda oni koji ne žele da država i vr struke odlučuje o reformi? Tko bi to triba odlučivat, teta iz vrtića. Daj, nemojte me z*******t. Ovo je nepolitički prosvjed kao i onaj u Savskoj 66 :D

  oko 3 godina prije
 • (Gost_8762)

  vrijeme je da građanska Hrvatska konačno progovori nakon dvadeset godina šutnje (prosvjed za spas Radija 101, 1996. god.). Desničarskih rabijatnih prosvjeda smo se itekako nagledali. čak se prijetilo i plinskim bocama usred Zagreba.

  oko 3 godina prije
 • svetiduh (Gost_4179)

  Dragi goste zaboravija si još nabrojit i vjersku organizaciju koja se veoma zalaže
  za reforme. Pa pogledaj folozofski fakultet u Zgb-u idogađaje oko njegA;);););)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4962) (Gost_756)

  Pa nisu HAZU, Institut Ivo Pilar i Državni institut za povijest političke stranke nego vrh struke.


  josip jurčević sa instituta ivo pilar je inače nepolitičan čovjek,a u akademiju su zadnjih godina ušli sve apolitični kao npr. ivica đikić

  oko 3 godina prije
 • (Gost_5154)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_8103)

  nepismeni nostalgicari su za skolstvo..koji bi govorio njihovu istinu..o 1700000 poginuli u jasenovcu..o nikakvim jamama i drugim izmisljotinama..o ustasama koji su bombardirali crkvu u sucurcu i pobili svoje stanovnistvo..itd..itd..pa se cudite..zasto ste tako pametni i uspjesni..koja debilana..;)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_5148)

  "HAZU, Institut Ivo Pilar i Državni institut za povijest su uložili masu prigovora na sadržaj"

  je li? A kad to? Pratim reformu od početka i nisan vidija da su se oti prijavili na javni natječaj, nego su se poklopili ušima i samo znaju bit svakom loncu poklopac. Zamislite koja je to samodopadna ekipa, kad nisu učlanili jednog Đikića, koji ima međunrodna znanstvena i moralna priznanj iza kojih bi se HAZU-ovci mogli svi sakrit, pa slučaj sa Supekom, živućom legendom znanosti i humanizma, itd. Pljuc!!!

  oko 3 godina prije
 • (Gost_5148)

  Sprdačina:

  "Hrvatski institut za povijest sljednik je Instituta za historiju radničkog pokreta Hrvatske i Instituta za suvremenu povijest. Institut za historiju radničkog pokreta Hrvatske osnovan je 1961., a pod imenom Instituta za suvremenu povijest djelovao je od 1990. do 1996. godine,..."

  oko 3 godina prije
 • (Gost_5148)

  Ima još:

  "Odlukom Skupštine Sveučilišta u Zagrebu 26. studenog 1991. utemeljen je Institut za primijenjena društvena istraživanja. Institut je postao javna ustanova 1993. stupanjem na snagu Zakona o ustanovama. Prema Zakonu o znanstvenoistraživačkoj djelatnosti javni je institut Republike Hrvatske.
  Odlukom Upravnog vijeća 18. veljače 1997. godine preimenovan je u Institut društvenih znanosti Ivo Pilar.
  "

  oko 3 godina prije
 • (Gost_8147)

  756..sve ide po planu..drzim te vezana sa lancem i na odredjenoj distanci da koji puta zalajes ..av..av..sve je ok..;)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1154)

  Odgovara: # 395569

  Tebe Švabo drži na kratkom lancu, manji si od makova zrna.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_8147)

  1154..slusaj glupi nostalgicar..podji u kupovinu..genetskih promjena lidl..midl ili pidl..i peri palubu..ili guzicu..kojem..strancu..a tvoj domaci gazda..mozda ti bum platil..;)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_3914)

  Odgovara: # 395588

  meni nije bila potriba..švabama prat "guzicu"..mogu sa svojin..znanjem i radom..uredno preživit i u..Hrvatskoj..a..ti si otiša..u Njemačku..dakle..Du musst Arschlöcher waschen..

  oko 3 godina prije
 • (Gost_8147)

  ocito..na tebi..mrzoljupcu..svega napredna i drugacija..pa od tud onaj tvoj balkanski primitivni cinizam u izrazu "švabama " vidi se..ucinak..konzumiranja..strani proizvoda..za genetsku promjenu..a sad..nastavi lajati keru balkanski..av..av..;)

  oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara