hren
 

KOLIKO PARA TOLIKO MUZIKE
Na jedinom mjestu u Dalmaciji gdje najteži onkološki bolesnici mogu napraviti PET/CT pretragu, u splitskoj poliklinici "Medikol", više ne upisuju pacijente jer su popunili sve termine do 30. lipnja ove godine, do kada imaju potpisan ugovor s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO) o pružanju tih usluga.

Novi ugovor o produljenju tog ugovora s HZZO-om još nisu potpisali, a kada će, nitko, pa ni dr. Darijo Radović, šef "Medikola" u Splitu, ne zna.

– Kako sada teškom onkološkom pacijentu objasniti da nigdje od Dubrovnika do Rijeke ne može preko HZZO-a, ili crvene uputnice, bez plaćanja, napraviti PET/CT pretragu, koja mu možda život znači. Još nikakvi službeni stav HZZO-a nismo dobili i ne znamo što će biti – kazuje nam dr. Radović.

No, nije to najveći problem za onkološke bolesnike. Svojim nerazumnim i lošim odlukama HZZO i Ministarstvo zdravlja jasno pokazuju da zdravstveni sustav ne postoji radi pacijenta, nego raznih interesnih skupina.

HZZO je, naime, na razini Hrvatske još 1. travnja ove godine smanjio broj PET/CT dijagnostičkih postupaka, koji su ponajprije namijenjeni najtežim onkološkim pacijentima koji boluju od neke maligne bolesti. Očito se želi u posvemašnoj neimaštini uštedjeti na onim najpotrebitijima, kojima vrlo često o pretrazi na PET/CT-u ovisi život.

Visoka cijena

– Zbog toga je 20-ak pacijenata, koji nisu mogli, zbog težine svog onkološkog oboljenja, čekati ponuđeni termin na PET/CT pretragu u "Medikolu", gdje jedino u Splitu preko crvene uputnice možete obaviti ovu pretragu, odlučilo sami platiti taj pregled. To ih je stajalo najmanje 7990 kuna, koliko je osnovna cijena PET/CT-a. Ako su radili i neke dodatne pretrage, cijena se povećava za još 1500 do 2000 kuna. Oni su tu pretragu mogli platiti, a pitam se što je s onima koji je ne mogu platiti. Oni samo mogu umrijeti – kazuje dr. Darijo Radović.

Značajnim smanjivanjem broja tih dijagnostičkih postupaka nedvosmisleno će se stvoriti nove liste čekanja za najteže bolesnike.

– Broj odobrenih PET/CT postupaka smanjen je na razini cijele Hrvatske. U Splitu je manji za 25 posto u odnosu na 2015. godine i prva tri mjeseca 2016. godine. Lani smo napravili 1450 ovakvih pregleda o trošku HZZO-a, odnosno 125 mjesečno. Sada možemo mjesečno provoditi najviše 100 ovih pregleda, što će izazvati stvaranje liste čekanja i za ovu pretragu – tvrdi dr. Radović.

Kobno čekanje

Kako je ova pretraga namijenjena ponajprije onkološkim bolesnicima, čekanje na termin pretrage o kojoj ovisi daljnje liječenje, a vrlo često i život, vrlo vjerojatno će uvjetovati daljnji tijek maligne bolesti, a samim tim i konačnog ishoda liječenja.

– Određivanjem fiksnog broja ovih dijagnostičkih postupaka uskraćuje se pravo svih onkoloških pacijenata na jednako i pravodobno liječenje, a nas se liječnike svakodnevno dovodi u vrlo neugodan položaj, odlučivanja kome to pravo uskratiti. Najgore je medicinskim sestrama koje primaju onkološke pacijente i upisuju ih na pretragu. Ljudi koji jedva, zbog svog onkološkog oboljenja, stoje na nogama svakodnevno ih mole da ih upišemo za neki termin. Nažalost, mnoge moramo vratiti natrag jer nam je HZZO dao kvote koje ne smijemo prebaciti. Politiku kvota od strane HZZO-a smatramo kršenjem prava pacijenata – mišljenja je dr. Radović, kojemu nije jasno zašto se s politikom štednje od strane HZZO-a krenulo od najtežih onkoloških bolesnika.

Eto, tako se štedi u hrvatskom zdravstvenom sustavu i provodi još jedna, tko zna koja po redu, reforma zdravstva. Ovom odlukom HZZO šalje nedvosmislenu poruku svim stanovnicima Hrvatske kako ne smiju oboljeti od onkološke bolesti jer oni ne mogu svima jamčiti jednako i pravodobno liječenje.

– Ministru zdravlja dr. Dariju Nakiću smo poslali dopis u kojemu smo ga upoznali sa stanjem čekanja za PET/CT pretragu i zatražili da se broj tih pretraga poveća u skladu s potrebama i u skladu s brojem pacijenata kojima je nužno potrebna ta pretraga. Naglasili smo kako ovi pacijenti ne bi smjeli čekati na pretragu više od deset dana, što je maksimum kod teških onkoloških bolesnika. Nažalost, još uvijek nismo dobili nikakav konkretan odgovor – kazuje dr. Radović.


Ministar: Evo u čemu je problem...

O problemu smanjivanja PET/CT pretraga u splitskom "Medikolu" upitali smo i dr. Darija Nakića, ministra zdravlja RH.

– Zatražio sam da se pregledaju ugovori s "Medikolom" za PET/CT, i to u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu, odnosno svuda gdje "Medikol" ima PET/CT uređaje, koje koristimo i mi iz sustava javnog zdravstva. Ujedno sam zatražio da se ugovori ne mijenjaju za one gradove u kojima je PET/CT od "Medikola" jedini takav uređaj. Tako sam očekivao kako se ugovor za splitski PET/CT neće mijenjati – kazuje dr. Nakić.

"Kamen smutnje" bio je zagrebački PET/CT uređaj koji se nalazi kod "Medikola".

– Zatražio sam da se ugovor za zagrebački PET/CT prouči, budući da i sustav javnog zdravstva u Zagrebu ima jedan takav uređaj, i to na KBC-u Rebro. Taj uređaj na Rebru nije dovoljno iskorišten i zatražio sam da on bude što više "u pogonu" kako ne bismo "Medikolu" plaćali tako velika novčana sredstva. Naime, samo 2015. godine smo im na ime usluga, pretraga obavljenih na njihovu "zagrebačkom" PET/CT uređaju platili 16 milijuna kuna. To su velika sredstva i ako barem dio tih sredstava možemo uštedjeti boljim radom PET/CT-a na Rebru, zašto to ne bismo učinili – rekao je dr. Nakić.

Za kraj je važno napomenuti da je ugovor Ministarstva zdravlja s "Medikolom" potpisan za sve ispostave Poliklinike "Medikol" u Hrvatskoj i kada se ugovor mijenja, on se mijenja za sve ispostave, a ne posebno za svaku. Tako, kada se ugovor mijenja za zagrebački "Medikol", linearno se mijenja i za sve ostale ispostave "Medikola" u Hrvatskoj.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari (1)

  • (Gost_5213)

    i njiovo će bit kraljevstvo nebesko

    oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara