hren
 

OTVORENO PISMO
Povodom prijepora oko kurikularne reforme i ostavke stručne skupine koja je reformu provodila, predsjednica Kolinda Grabar- Kitarović obratila se javnosti otvorenim pismom te poručila kako traži nastavak reforme školstva.

"Neuravnoteženost obrazovnog sustava i tržišta rada, nezadovoljavajući materijalni položaj nastavnika i nedostatak ulaganja u njihovo kontinuirano stručno usavršavanje, preopterećenost učenika nepotrebnim gradivima samo su neki dodatni razlozi koji upućuju na potrebu reforme koja će odgojno-obrazovni sustav uskladiti sa suvremenim i predvidivim potrebama hrvatskoga društva. Stoga nedvosmisleno treba ustvrditi: kurikularnu reformu potrebno je nastaviti pripremati i provesti", napisala je, uz ostalo, predsjednica Grabar-Kitarović u otvorenom pismu medijima.

Naglasila je kako je to utoliko važnije što je stručna skupina za njezinu pripremu na čelu s dr. sc. Borisom Jokićem do sada učinila velik posao.

"Taj napor s pravom uživa poštovanje velikog dijela hrvatske javnosti. I stručna javnost daje potrebi kurikularne reforme nepodijeljenu potporu", ističe predsjednica.

Podsjetila je i na potrebu da kurikularna reforma u svojoj konačnici mora, s jedne strane, biti izraz hrvatske kulturno-prosvjetne baštine i njezinih stožernih nacionalnih vrijednosti, dok, s druge, mora inovativno odgovoriti suvremenim i predvidivim potrebama razvoja hrvatskoga društva na svim područjima.

"Imajući sve spomenuto u vidu, potpora nastavku kurikularne reforme koja dolazi kako od stručne skupine i njezina voditelja dr. Jokića, sada u ostavci, tako i od resornog Ministarstva upućuje na to da imamo potrebnu sinergiju volje da se ona nastavi željenom dinamikom. Očekujem stoga od svih njezinih dosadašnjih i budućih dionika, kao i od cijele javnosti, krajnje ozbiljan i konstruktivan pristup javnoj raspravi i daljim koracima njezina dovršenja te eksperimentalne i konačne, cjelovite provedbe", istaknula je Grabar-Kitarović.

Predsjednica Jokiću: Ostavka nije rješenje

Zahvalila je Jokiću i njegovu timu na dosadašnjem doprinosu. "Demokratski izražena potpora njihovu radu utoliko je dobrodošla i ja joj se pridružujem, no unaprijed, kao što su i oni učinili, otklanjajući bilo kakve politikantske manipulacije, s koje god strane one eventualno dolazile. No, isto tako, imam potrebu pozvati stručnu skupinu da nastavi posao. Najlakše je dati ostavku. Najlakše je odustati. No, vi na to nemate pravo jer nijedan razlog ne može biti dovoljno snažan u odnosu na budućnost naše djece", stoji u pismu hrvatske predsjednice.

Podsjetimo, u znak potpore kurikularnoj reformi za srijedu učitelji i učiteljice, više od 180 udruga, sindikati SSSH, Matica Hrvatskih sindikata, Sindikat hrvatskih učitelja, Sindikat Preporod i drugi, te razni pojedinci i građani Hrvatske okupljeni u Inicijativu Hrvatska može bolje najavili su za 18 sati simultane prosvjede na Međunarodni dan roditelja u Zagrebu, Križevcima, Puli, Poreču, Rijeci, Slavonskom Brodu, Osijeku, Virovitici, Splitu, Zadru, Korčuli, Dubrovniku te u Londonu građani će pokazati da Hrvatska može bolje od aktualne političke garniture.

Izvor: Tportal


KOMENTARI:

Stari Komentari (3)

 • (Gost_6120)

  Prije bi jon ušlo metar u guzicu, nego milimetar u glavu.

  oko 3 godina prije
 • 6120 (Gost_112)

  a sudeći po tvom pisanju i poznavanju materinjeg pisma i tebi isto

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1096)

  Žalim slučaj, uvik san ima peju iz hrvatskog ili srpskog jezika.

  oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara