hren
 

"Struka mora biti ispred politike. Bili smo spremni na proširenje ove skupine, ali ne možemo pristati na političke pritiske - zato od ministra tražimo naše razrješenje", izjavio je na konferenciji za novinare Boris Jokić govoreći uime ekspertne radne skupine za provođenje kurikularne reforme. Nadamo se da će se proces nastaviti i spremni smo u tome pomoći, poručio je te dodao kako "društvo mora 'odrasti' i pomiriti se s činjenicom da u nekim stvarima za politiku nema mjesta".

Jokić smatra kako ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar želi ovu reformu, ali "da su utjecaj na ključne odluke u društvu dobile neke marginalne skuupine i stranke". "Hrast je skupina koja vrši pritiske", odgovorio je na pitanje novinara Jokić. Uime stručne skupine Jokić zahvalio je svim članovima radne skupine za reformu školstva, ravnateljima i obrazovnim djelatnicima, djelatnicima Ministarstva, sindikatima, vjerskim skupinama, predsjednici Kolindi Grabar- Kitarović i bivšim ministrima te svim članovima koji su radili na dokumentima i sudjelovali raspravi o kurikularnoj reformi.

"Ljudima koji su radili na kurikularnoj reformi čitava Hrvatska treba zahvaliti", izjavila je na konferenciji za novinare članica saborskog odbora za znanost Sabina Glasovac (SDP). "Pod političkim pritiskom negodovanja vlasti kurikularna reforma se najprije usporila, a sada se i najvjerojatnije i zaustavila", dodala je. "Ovo je jedina reforma koju je ova Vlada mogla provesti u ovom trenutku. Nekome očito ne odgovara stručnost, nego bi radije da se ovim putem mijenjaju svjetonazorska pitanja", poručila je Glasovac koja je u ime SDP-a zatražila ostavku ministra Predraga Šustara. "Propustio je reagirati, brani se šutnjom, a odluke u njegovom resoru donosi netko drugi. Izgleda kao da Hrvatska nema ministra obrazovanja", naglasila je. "SDP i dalje inzistira na provođenju obraznovne reforme kako bi naša djeca po završetku školovanja postala samomisleći ljudi", dodala je te poručila kako će "vrlo brzo doći vrijeme kad će ova destruktivna Vlada morati mjesto prepustiti drugima".

Inače, skupina za provedbu reforme kurikuluma je prije dva dana dala rok ministru znanosti, obrazovanja i sporta Predragu Šustaru da se danas do 10 sati očituje o njihovim zahtjevima ili će odstupiti. Zahtijevali su da ministar odbaci zaključke saborskog Odbora za znanost, koji smatra da ekspertnu skupinu treba proširiti s deset članova iz različitih područja kako bi u proširenom sastavu razmotrili prijedloge iz stručne i javne rasprave i primijenili one koje ocijene relevantnima. Članovi stručne skupine smatraju da se tako zapravo njima iskazuje nepovjerenje, a reforma obrazovanja prekida. Ministar Šustar najavio je svoju konferenciju za novinare - tek za petak.

Izvor: Hrt.hr


KOMENTARI:

Stari Komentari (27)

 • (Gost_6152)

  Danas je Dan mladosti, a drug Tito bi, da je kojom srećom još živ, na današnji dan imao pune 124. godine i 18 dana. Svi ti likovi od 90.-ih igrali su samo kratke, sporedne epizodne uloge i mnogi su već davno zaboravljeni.
  Anketa na Indexu:
  Je li bilo bolje u bivšoj Jugoslaviji ili danas?
  77,50 Bilo je bolje u bivšoj Jugoslaviji,
  22,50% Bolje je danas
  Index. hr

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6152) (Gost_4170)

  Svi ti likovi od 90.-ih igrali su samo kratke, sporedne epizodne uloge i mnogi su već davno zaboravljeni.

  što su in uloge bile sporednije i krače to su nas u dublja govna uvalili. sjećat će ih se tili i netili i naša unučad.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_3056)

  Konačno dobra vijest. Odlazi i ne vraćaj se više

  oko 3 godina prije
 • svetiivan (Gost_4086)

  ...svaki dan po još jedan sat vjeronauka ....

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4170)

  (Gost_3056)

  Konačno dobra vijest. Odlazi i ne vraćaj se više

  zašto? objasni da i mi drugi znamo kako je to dobra vijest

  oko 3 godina prije
 • (Gost_146)

  (Gost_3056) Konačno dobra vijest. Odlazi i ne vraćaj se više

  Desničarima odgovaraju neobrazovani primitivci jer su upravo takvi njihova izborna baza i glasačka mašinerija. Zato se moraju oštro protiviti svakoj reformi i napretku obrazovnog sustava.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4101)

  Sad cemo učit kreacionazam, i pet sati vjeronauka tjedno.

  oko 3 godina prije
 • Ostavimo se zločina i zločinaca (Gost_5512)

  Dokle će se zagađivati mediski prostori veličanjem zločinaca i njihovih ideologija koji su ostavili krvave tragove po cijeloj Hrvatskoj?Oni koji ih i danas veličaju stalno podgrijavaju bratoubilački rat i povratak u crnu prošlost.Žalosno,uhvatimo se pozitivnog gledanja u budućnost i već smo na dobrom putu i radimo uredimo naše okučnice naša polja i već će mo se bolje osjećat,razvrstavajmo smeće......

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1854)

  Jokića je instalirala politika i to ona koja je napala i uništila Hrvatsku. Na sva pitanja odgovara sa istih pet naučenih rečenica, koji nisu niti odgovor na pitanja niti daju bilo kakvu informaciji o navodnoj reformi. Ali ono što iz tih nekoliko rečenica (koje izgovara i dr.Vuk) može se čuti da su "reformisti" ukinuli Hrvatsku i uveli novo ime "ova zemlja", mi koji tu živimo postali smo "ovi ljudi", a naša djeca "ova djeca". Sve se to nalazi na nekim "prostorima Jugoslavije". A domoljubna HTV (druge TV kuće ne treba ni spominjati) im organizira do sada neviđeni marketing, a što se može vidjeti i u komentarima na ovaj članak. Izgleda da su mnogi prihvatili biti "ovi ljudi" iz "ove zemlje" koju treba "odhrvatiti". A svako odhrvaćivanje počinje sa srpsko-hrvatskim jezikom kojim na žalost govore i oni koji misle da su Hrvati. Sada se u Hrvatskoj govori više srpsko-hrvatski nego u vrijeme jugo-okupacije.
  Gospodo domoljubi za početak reformiranja školstva prestanite "dakati po tom pitanju".

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2203)

  Yebeš akademiju znanosti u kojoj fizičar zagovara kreaciju.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_7024)

  Odgovara: # 395112

  a kako bi, po Vama, trebao izgledati hrvatski jezik. predlažete li inačicu koju su promovirali Tuđmanovi jezikoslovci, a koja je prepuna odvratnih i neprikladnih novotvorina preuzetih iz ruskog, slovenskog,… ta jezična preseravanja nikad nisu i neće zaživjeti u narodu jer predstavljaju samo potrebu desničara da hrvatski jezik silom promijene kako bi što manje sličio srpskome, a bez obzira na posljedice.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_788)

  Predlažem 25 sati tjedno vjeronauka u školama. :)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1854) (Gost_2336)

  "reformisti" ukinuli Hrvatsku i uveli novo ime "ova zemlja", mi koji tu živimo postali smo "ovi ljudi", a naša djeca "ova djeca"

  „Moja Hrvatska“, „moja zemlja“, „hrvatski ljudi“, „hrvatska djeca“,… toga smo se naslušali upravo od onih perfidnih mrzitelja Hrvatske koji su je do temelja opljačkali i razorili sve njene vrijednosti, posebno one moralne.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_8237)

  Pitanje administratoru. Zašto se samo na ovom portalu, jedinom na svitu, ne smi postaviti pitanje odakle je glavni lik predmetnog članka?

  oko 3 godina prije
 • (Gost_5222)

  Goste 7024 ja govorim o hrvatskom jeziku a ne o nekim novim riječima. Ako ne znate da je na hrvatskom jeziku pravilno postaviti pitanje "znate li", a ne "da li znate" (a mnogi danas pišu dali), "možete li", a ne "da li možete", "jeste li", a ne "da li ste" itd. Fraza "po tom pitanju" je karakteristična za srpski jezik, a ne hrvatski (pretpostavljam da slušate Vučićeve i dodikove govore). Takvih primjera je bezbroj, a naslušali smo ih se u Jokićevim pričama zadnjih dana. Naravno i političari (hrvatine i jugonostalgičari i normalni) govore krivo jer se na HTV-u govori krivo i nitko nikoga ne ispravlja niti uči pravilno govorit hrvatski, li od jednoga "reformatora" hrvatskoga školstva bi se moglo očekivati da bar govori hrvatski, ako već ne zna kako nam se zove država.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4612)

  Odgovara: # 395135

  Na mjesto voditelja ekspertne radne skupine za provođenje kurikularne reforme umjesto Jokića treba postaviti deklariranog neofašista, filozofa Mladena Schwartza čiji novogovor po uzoru na onaj iz vremena NDH zasigurno podržavate.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6231)

  "Goste 7024 ja govorim o hrvatskom jeziku a ne o nekim novim riječima. Ako ne znate da je na hrvatskom jeziku pravilno postaviti pitanje "znate li", a ne "da li znate" (a mnogi danas pišu dali), "možete li", a ne "da li možete", "jeste li", a ne "da li ste" itd. Fraza "po tom pitanju" je karakteristična za srpski jezik..."

  Opet hrvatska dvoličnost: dok se uporno i nepotrebno uvoze riječi "event", "back stage" i "casting", kao nekada: "nivo", "kinderstube" i "šećer", jezičari politički seciraju jezik i pravopis. Ništa novo, takav je bio i novosadski komunistički pravopis. Danas se struka ne može dogovorit oko ničega radi politike, pa su u uporabi najmanje 2 pravopisa.

  I drugo; uzevši pitanje jezika po definiciji, premalo je razlika između srpskog i hrvatskog, to su jednostavno dva govora istog jezika dvaju naroda. Ne zaboravimo da su se nacije stvorile kasnije od jezika. sjetimo se da se svi smijemo pojavi bošnjačkog i crnogorskog "jezika". Uvik isto.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6199)

  "Naprednjaci" koje vi očito podržavate uvoze nove rijeći event, back stage i slične gluposti, a "reformist" Jokić i njegova ekipa žele izbaciti Marka Marulića iz hrvatskih škola.
  Marko Marulić (Split, 1450. – Split, 1524.) Otac hrvatske književnosti. Jedan od najpoznatijih europskih kršćanskih humanista. Svjetsku slavu stekao je duhovnim i moralističkim spisima na latinskom jeziku koji su bili onodobni europski bestseleri. Među prvima svoj jezik naziva hrvatskim.

  Ali vama Jokićeva i Jovanovićeva reforma nije ni potrebna. Vi ste već reformirani.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4273)

  Hvala Bogu da su prošla vrimena kada su kaštelanski polupismeni postolari, mesari i prodavači obrazovane ljude vriđali i podučavali ih novogovoru. Neki od spomenutih čak su inzistirali i na upotrebi „korienskog“ pravopisa koji se kraće vrime vratija u u upotrebu po naredbi poglavnika Pavelića, a na sveopće zgražanje većine i tadašnjih jezikoslovaca.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6199)

  Ko o čemu partizani o ustašama. Univerzalni lonac za sve lonce. Pa i nepismenost.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_8147)

  "Naprednjaci" koje vi očito podržavate uvoze nove rijeći ..."
  Nažalost, engleski jezik prodire u jezike daleko većih država od naše. Dobar primjer su anglizmi kojih su preplavili njemački jezik. Tome nisu krivi ni Jokić ni Jovanović, kao što isti ničim nisu doprinijeli ni Vašem nerazlikovanju slova č i ć.

  oko 3 godina prije
 • Tuđi jezik plati porez (Gost_9729)

  Svi narodi na svijetu ljubomorno čuvaju svoje jezike,zato ih i ima toliko puno,a narodi sa manje stanovništva još i više u Irskoj se plačaju posebni porezi na sve dučane,kafiće,hotele i firme koje nose imena stranih jezika,eto kako irci čuvaju svoj irski jezik a država ubire novac.

  oko 3 godina prije
 • čistunac (Gost_3218)

  ...... danas sam uporabio slador i kava mi je mnogo slađa,;);););););)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1200)

  "Marko Marulić (Split, 1450. – Split, 1524.) Otac hrvatske književnosti. Jedan od najpoznatijih europskih kršćanskih humanista. Svjetsku slavu stekao je duhovnim i moralističkim spisima na latinskom jeziku koji su bili onodobni europski bestseleri. Među prvima svoj jezik naziva hrvatskim."

  Što znači da ga se prije 16. stoljećatako nije niti zvalo. A mi smo ovde bili od 7. stoljeća. Ali ne sami.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_9090)

  Hrvati su uvijek govorili hrvatski. Dakle otkada postoji naziv Hrvat postoji i hrvatski jezik, a pismenost i pisanje knjiga je nešto drugo. Goste 1200 pismenim se ne postaje čitanjem i komentiranjem komentara na ovom portalu. Uzmite knjige pa čitajte o povijesti hrvatskoga jezika.
  A gostu 3218 će možda bit drago ako mu poručim da da se već 12 sati smijem zbog njegove duhovitosti. A meni je drago da je njemu kava slađa kad uporabi slador. Šteta što ga samo ja mogu razumjeti, ali da govori bratski srpski, ceo svet bi ga razumeo i ceo svet bi mogao da se smeje po tom pitanju.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2183)

  "Hrvati su uvijek govorili hrvatski"

  Za to ne postoji dokaza. I to znamo i ti i ja. Isto ka i Srbi šta su govorili srpski.

  oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij