hren
 

Polaganjem plinskih cijevi na trasi od Bauhausa do upravne zgrade Prometa počela je izgradnja plinske mreže u Splitu.

Predstavnici EVN-a Croatia, te Splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja i splitski dogradonačelnik Goran Kovačević simbolično su uzeli lopate u ruke i označili početak plinifikacije grada.

Plin će prva u Splitu dobiti bolnica i to ona na Križinama, koja je već spremna za korištenje plina kao jeftinog i ekološkog energenta, a ti radovi trebali bi biti gotovi do kraja godine, rekao nam je splitski dogradonačelnik Kovačević :
Trasa ide sada Hercegovačkom ulicom, zatim put Blatina i spušta se na bolnicu. Sve dozvole su ishođene, što je bio preduvjet za početak ovih radova i tu smo imali jednu koordinaciju koja je na zadovoljstvo Grada i koncesionara uspješno odblokirala sve birokratske probleme i očekujemo da dinamika radova bude po planu.

Radovi će trajati i za vrijeme turističke sezone, jer trasa ne prolazi turističkim zonama grada, a dogradonačelnik Kovačević smatra kako je dolazak plina u Split prilika prvenstveno za poslovne korisnike i javne objekte:
To je prlika za naše vrtiće, škole, institucije u kulturi, kampus i Sveučilište i daje priliku za revitalizaciju postojećih  toplana u gradu koje su zamrle jer su bile na mazutu. Već radimo jednu studiju i troškovnik ulaganja u splitske toplane na načina da se i one prebace na plin i ponovo stave u funkciju.

Na EVN-ovu plinsku mrežu trebaju se spojiti i potrošači poput Bazena Poljud, staračkih domova , hotela , osnovnih škola Ravne njive i Blatine-Škrape te drugih poslovnih korisnika.

Župan Ževrnja ima pozitivna iskustva s plinom kao energentom još dok je bio gradonačelnik Dugopolja:
Gore smo izgradili 15 kilometara plinovodne mreže, nekoliko desetaka objekata spojeno je na zemni plin i vidim šansu za cijeli splitsko bazen da se javne zgrade, bolnice, škole, vrtići, školske dvorane mogu priključiti na plinsku mrežu, a  javni gradski prijevoznik koristiti plin kao pogonsko gorivo.

Trenutno se izvode radovi na na dionici između Klisa i Solina na staroj kliškoj cesti, koji će bit gotovi do početka turističke sezone, a plinovod od Dugopolja do Splita iznosit će oko 16 kilometara:
Nadamo se da ćemo prve potrošače na Klisu spojiti tijekom ove godine, a do kraja ove ili početkom iduće godine očekujemo spajanje prvih potrošača u Splitu. Ovo je veliki trenutak za nas, jer smo  sve godine radili kako bi ovo postigli.
rekao nam je direktor EVN Croatia Werner Casagrande.

Plinofikacija Dalmacije počela je 2009.godine, a u  Šibeniku i Zadru na plinsku mrežu do sada  je spojeno preko 20 tisuća korisnika, istaknuo je Casagrande i dodao kako je tvrtka EVN Croatia do sada na plinifikaciji Dalmacije uložila 150 milijuna kuna:
95 posto od toga je na neki način vraćeno u hrvatsko gospodarstvo kroz suradnju s lokalnim izvođačima i poslovnim partnerima.

Početak radova obilježen je i održanom panel diskusijom na kojoj se razgovaralo o daljnjoj plinofikaciji Dalmacije, a dotaknuli su se i trendova na europskom plinskom tržištu.

Izvor : Radio Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari (1)

  • (Gost_2814)

    Eto zasto smo se borili .. da nam ovi bivsi vrli ucenici joze mafioze i do juce vrijedni omladinci i udarnici sa socijalisticki radni akcija .. a danas vrli demokrati i kapitalisti opet vladaju .. glumec djelatnike sa lopatama u rukama ..nek nam..zivi..zivi..nerad..laganje i kradje..;)

    oko 4 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij