hren
 

PADAJ SILO I NEPRAVDO
Teška su vremena došla na hrvatskom tržištu rada, ali ne za radnike, kako biste možda u čitateljskoj površnosti i dokoličarskoj žurbi pomislili, nego za poslodavce. Stvarno, nije šala, našim poslodavcima, posebice onima koji posluju na otocima i priobalju nimalo nije lako jer im, kako sami zbrajaju i oduzimaju, nedostaje na tisuće radnika.

Točan broj, vele, nije moguće izračunati, ali riječ je o manjku dramatičnih razmjera koji bi, upozoravaju, mogao ugroziti i čitavu turističku sezonu.

Uglavnom, posla ima, ali samo rijetki, tvrde gazde, žele raditi. I baš to, taj čudnovati razmjer posla i neradnika, predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca izložili su na izvanrednom sastanku resornim ministrima, Nadi Šikić, ministrici rada, i Antonu Klimanu, ministru turizma.

Traže strance

"Apsurdno je da, s jedne strane, imamo velik broj nezaposlenih, a, s druge, da nam nedostaje radnika spremnih za rad u realnom sektoru", požalili su se HUP-ovci ministrima, tražeći od njih rješenje za ovu neobičnu situaciju.

A rješenje se, iz njihova rakursa, krije u povećanju broja radnih dozvola za strance. Ugostiteljstvo i turizam su pri tome posebno zakinuti jer je za sve poslove koje ovi sektori nude, od recepcije preko kuhinje do hotelske sobe, i to za čitavu zemlju, odobreno tek 85 dozvola. Točnije, ako HUP-ovce pitate, 85 smiješnih dozvola. Koje su "planule" za sat vremena.

- Sustav je nakaradan. Nema pravog izračuna što nam i koliko toga treba. Ovo što imamo tek je "copy-paste" od lani, a lani smo imali "copy-paste" od preklani, i tako stalno, a da nitko ozbiljno ne promisli politiku zapošljavanja stranaca. Kad bi se odblokirao sustav izdavanja radnih dozvola za radnike iz Bosne i Hercegovine, sve bi bilo puno lakše - kaže nam Natali Komen Bujas, direktorica HUP - udruge ugostiteljstva i turizma.

"Sezonaca" je u turizmu i ugostiteljstvu lani bilo nešto više od 22.000, a ove se godine, uz napomenu da je sezona u mnogim odredištima već počela, potražnja penje i do 30.000. Bez pomoći stranaca, uvjereni su u HUP-u, ta će razlika biti nenadomjestiva. A gubici za gospodarstvo ogromni.

I baš zato bi, složno će poslodavci, Vlada trebala hitno reagirati. Uostalom, ministri su ostali šokirani kad su na spomenutom sastanku čuli da svega 10 posto prijavljenih reagira na pozive sa Zavoda za zapošljavanje kad im se nudi sezonski posao. Neće, rečeno je, niti da čuju uvjete zaposlenja.

Odriješite kesu

- Prvi put se suočavamo s ucjenama. Radnici doslovno ucjenjuju poslodavce i traže od njih isplatu dnevnica, plaću u neto iznosu, plaćen smještaj, režije... - ističe naša sugovornica.

A to znači da smo došli i do radničke perspektive. Jer, nisu poslodavci jedini koji se žale. Da su malo fleksibilniji i skrupulozniji, uzvraća druga strana, problema ne bi bilo. I da su plaće malo više. Zapravo, znatno više. Ovako, kad sezonski rad u većini slučajeva znači tri mjeseca rintanja bez slobodnoga dana uz desetosatno radno vrijeme, i to za prosječnu plaću od jedva 4000 kuna, mnogi u potrazi za dostojanstvom i poštenom naknadom radije odlaze u sivu i crnu zonu i nije im ni na kraj pameti "pasti" na kuknjavu poslodavaca.

Ponudite bolju plaću, njihov je rezon, pa vam neće faliti radnika.

- S obzirom na to da je ljeto pred vratima, za neke neće biti drugog rješenja, bit će prisiljeni povisiti plaću ako misle doći do radne snage - smatra Natali Komen Bujas, upućujući nas kako je najveća potraga, jurnjava, bitka, kako god hoćete, za kuharima i konobarima.

Odbijanje

Ni za lijek ih nema. A nekima se gubi i svaki trag. Dobar dio radne snage koja je dosad od lipnja do rujna opsluživala hrvatske poslodavce nestao je, naime, u - Njemačkoj. Nijemci, uvriježeno je mišljenje, bolje i poštenije plaćaju. U HUP-u, međutim, upozoravaju kako ni kod Angele Merkel nije baš sve bajno. Dapače.

- Tamo vam se plaća izražava u bruto iznosu, pa to naše ljude privuče. A kad počnu raditi i kad im se od plaće odbiju smještaj, režije, hrana... mnogi požale što su otišli iz Hrvatske. Dosta smo se takvih iskustava naslušali - kaže Natali Komen Bujas.


Kritično na otocima i u Dubrovniku

Teško je reći koliko sezonaca zaista nedostaje, no sigurno će ih biti dosta. Najveći je problem kod malih ugostitelja, ljudi nam se svakodnevno žale da ne mogu naći radnike, pri čemu je stanje na otocima i u Dubrovniku najkritičnije. Velike hotelske kuće imaju, pak, manje problema jer one imaju svoje redovne "sezonce", imaju i dužu sezonu, bolje uvjete, pa je njihov odnos s radnicima stabilan - kaže Natali Komen Bujas iz HUP-a.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari (12)

 • (Gost_3201)

  zašto poslodavci ne plaćaju radnike kao prije 30-40 god.? brojčano ih malo uzmu pa ih drže 15 dana na probu, pa onda pošalju ća i uzmu druge koje tiraju da rade od jutra do sutra. prkovremene ne plačaju, čak neki govore da te prekovremene isplačuju svojoj dici i rodbini koji ne rade. o smještaju i prehrani suvišno je govorit. jedna hvaranka tražila je od radnice da stanuje kod svekrve joj na kraju mista i da joj pomogne u kući na račun stanovanja. toliko o našim hotelijerima, vlasnicima apartmana i restorana.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_8120)

  Bezobraznici jedni!
  To su sigurno neke komunjare, polaznici kumrovačke škole koji su naviknuli da ih se plati za rad. Sramota!

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6816)

  Doli gnjili buržuji,doli truli kapitalizam.Oćemo kruva i rada,živija Lenjin,oćemo osansatno radno vrime,ŽIVILA CRVENA KAŠTILA

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6816)

  ....padaj silo i nepravdo
  narod ti je sudit zvan
  bješte od nas noćne tmine
  svanuo je i naš dan

  oko 3 godina prije
 • (Gost_8367)

  Da crvena Kaštila?! Čoviče jedina crvena država na svitu je S. Koreja. Da crvena! Di ti živiš čoviče. Nima tega ima 25 godin. Probudi se

  oko 3 godina prije
 • (Gost_70)

  Smisno je to da kad trazis vecu placu da je to ucjenjivanje :D

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1099)

  "Da crvena Kaštila?! Čoviče jedina crvena država na svitu je S. Koreja. Da crvena! Di ti živiš čoviče. Nima tega ima 25 godin. Probudi se"

  Tako je. prominili su boju. U crnU.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1099)

  "Gazde u šoku: Sezonci nas ucjenjuju i traže veće plaće!"

  Eto. Znaju rješenje: platit će ih više, ostat će in manje. Sve OK.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2277)

  ajde mucite..radite tri miseca u godini..a ostali devet..ladovina..i jadikovanja..;)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_9126)

  gazde su rado oglašavali po slavoniji i bosni za sezonce jer su računali da će radit i za manje novaca samo da se mogu kupat. to je palilo ispočetka ma sad ni oni ne dolaze tako rado.bezobrazno je od gazda da govore da je bolje radit za išta nego bit bez novaca. to je udar na ljudsko dostojanstvo jer se njiovi radnici narade za ono što im plate i još rade opterečeni jer im oni prijete "vratit će mo te doma" samo jednu sezonu da ostanu bez sezonaca razmišljali bi i ponašali se drukčije.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_3115)

  gostu 2277
  Očito da si ti jedan od onih koji tretiraju radnike kao robove
  nije nikome problem radit za pristojnu plaću i za ljudski odnos prema radniku,
  ti idi radit za 3500 ili maksimalno 4000 kn na ruke a da radiš 300 sati mjesec bez slobodnog dana,ako nisi znao to je 11,67 do 13,33 kn na ruke za sat rada, sigurno si ti jedan od onih velikih gazda koji su zapravo ništarije,

  Čast poštenim poslodavcima i mislim da oni nemaju problema sa radnom snagom,naprotiv oni imaju podužu listu lojalnih zaposlenika

  oko 3 godina prije
 • mathew (Gost_1193)

  Živija govornik!

  oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara