hren
 

POVJERENSTVO za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je pokrenuti postupak u predmetu prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka kako bi utvrdilo nalazi li se u sukobu interesa zbog poslovnog odnosa između njegove supruge Ane i njegova prijatelja Josipa Petrovića, savjetnika mađarske naftne kompanije MOL. Odluka je, priopćili su iz Povjerenstva, donesena jednoglasno.

"Povjerenstvo je jednoglasno donijelo odluku- pokreće se postupak da se utvrdi je li Karamarko u sukobu interesa zbog poslovnog odnosa Drimie i Peritus Savjetovanja koje posluje s Molom. Istražit će se je li Karamarko počinio povredu jer je propustio objasniti okolnosti o suradnji Drimie i Peritusa", kratko su pročitali iz Povjerenstva.

Na sastanku Povjerenstva rečeno je kako treba istražiti sve okolnosti suradnje tvrtke Drimia Ane Karamarko s tvrtkom Josipa Petrovića, kao i detalje suradnje tvrtke Peritus s mađarskim MOL-om.

"10.2. 2011. Petrović prestaje biti član uprave INA-e, a četiri mjeseca ranije osniva Peritus. U četiri godine temeljni kapital se povećao s 20.000 kuna na dva i pol milijuna kuna, mislim da to nije nebitno", rekla je Branka Lukačević Gregić, članica Povjerenstva. Ona je rekla da je to bitno jer treba vidjeti kako se razvijala tvrtka Josipa Petrovića.

"Pozvat ćemo Josipa Petrovića da se očituje", rekao je član Povjerenstva dodavši kako će tražiti od Petrovića podatke kako bi ustanovili prirodu njegova odnosa s Molom i tvrtkom Drimia Ane Karamarko.

Odluka u predmetu Tomislava Karamarka bit će objavljena na nekoj od sljedećih sjednica nakon što Povjerenstvo utvrdi je li taj dužnosnik povrijedio odredbe zakona o sprječavanju sukoba interesa ili načela.

Povjerenstvo će pritom ispitati je li Karamarko sudjelovao u bilo kakvom donošenju odluka vezano uz arbitražu koja se vodi između Hrvatske i Mola, može li ga to u buduće dovesti u sukob interesa i je li se propustio deklarirati o tom poslovnom odnosu.

Prije odluke Karamarko se pred članovima Povjerenstva može očitovati o tom slučaju, a očitovanje će se zatražiti i od Petrovića, rekao je član povjerenstva koji vodi predmet Davorin Ivanjek.

Karamarko sam podnio zahtjev Povjerenstvu

Postupak protiv dužnosnika temeljem prijave Povjerenstvo može pokrenuti, dok je temeljem zahtjeva dužnosnika kao i u Karamarkovom slučaju dužno pokrenuti postupak.

Povjerenstvo prvo donosi odluku o pokretanju ili nepokretanju postupka, a zatim na nekoj od sljedećih sjednica nakon što prouči predmet donosi odluku.

Karamarko je dan uoči sjednice Povjerenstva objavio na Facebooku kako je zahtjev podnio osobno pa je Povjerenstvo prema Zakonu obvezno pokrenuti ovaj postupak. Nadam se da će svoju odluku donijeti što prije, napisao je Karamarko.

Zahtjev Povjerenstvu Karamarko je podnio pošto je u medijima objavljen ugovor između tvrtke u vlasništvu Karamarkove supruge Ane Šarić Karamarko i tvrtke lobista mađarskog MOL-a Josipa Petrovića. U ugovoru stoji da je Petrović za usluge savjetovanja i medijskih analiza u razdoblju nakon dolaska Tomislava Karamarka na čelo HDZ-a, a prije njegova dolaska na vlast, tvrtki njegove supruge, tadašnje partnerice, isplatio najmanje 60 tisuća eura, odnosno nešto manje od pola milijuna kuna.

Karamarkova supruga izjavila je tada da je ugovor raskinula prije nekoliko mjeseci kada je bilo izvjesno da će Karamarko postati član nove Vlade.

Karamarko se pak povukao iz donošenja odluka oko Mola.

Između Hrvatske i mađarskoga MOL-a se vode dva procesa arbitraže oko upravljačkih prava u Ini.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović ranije je najavio kako će njegova stranka u srijedu u Saboru zatražiti da se pokrene postupak opoziva prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka, kojega proziva da je interes MOL-a stavio ispred interesa Hrvatske.

Izvor: Index.hr


KOMENTARI:

Stari Komentari (2)

  • (Gost_8181)

    razumim da nema toga postena i hrabra..hrvata koji bi bio u stanju lustraciju uciniti..jer vam ..mi ili oni..tj..uvik isti..odgovara ..nego sta pricate dici i unucima..;)

    oko 3 godina prije
  • (Gost_3127)

    još jedan jadni lopov iz reda ADZ-a!!!

    oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara