hren
 

MANIFESTACIJA ECOLIFE
Otpad nije smeće i u njemu postoji niz sirovina koje se mogu ponovo upotrijebiti. Odvajanjem otpada štitimo naš okoliš – istaknuo je župan Zlatko Ževrnja u petak u trgovačkom centru Mall Of Split na otvaranju trodnevne manifestacije "EcoLife", koja promovira unaprjeđenje kvalitete života.

Ževrnja je kazao da je Županijski centar za razvrstavanje otpada u Lećevici u fazi ishođenja lokacijske dozvole. Dobivanje dozvole očekuje u lipnju. Dijelovi centra su i šest pretovarnih stanica – na Visu, Hvaru, Braču, u Zagvozdu, u Sinju, te na Karepovcu, za koju se jedinu još čeka lokacijska dozvola. Župan je iskoristio priliku da uputi apel Upravnom odjelu za prostorno uređenje Grada da ubrza proceduru izdavanja dozvola da bi im se otvorio put da mogu aplicirati za sredstva iz europskih fondova. Vrijednost investicije je više od 400 milijuna kuna, a bespovratno se može dobiti do 75 posto tih sredstava.

U županijskom centru će se razvrstavati 50 posto ukupnog otpada, a ostalih 50 posto je na građanima koji to moraju činiti još u svojim domovima, te na gradovima koji moraju postaviti "zelene otoke" s kontejnerima za različite vrste otpada.

Hrvatska je sada na 4 do 5 posto primarne selekcije i to se mora popraviti – istaknuo je Ževrnja.
Zbog toga će o brizi za okoliš i zdravom življenju do nedjelje u centru Mall od Split učiti najmlađi, ali i svi ostali posjetitelji za koje će se organizirati radionice o zdravoj prehrani, važnosti korištenja probiotika, učit će kako napraviti prirodne kreme...

Događaju je prisustvovao Tomislav Šuta, upravitelj Regionalnog centra čistog okoliša koji je osnovala Županija, zatim djeca iz vrtića "Pinokio", učenici Osnovne škole "Mejaši"...

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari (9)

 • (Gost_5190)

  Mall of Split je centar za gospodarenje otpadom, a ovo šta političari planiraju napravit u Lećevici je ekocid (ili ti zločin protiv prirode i ljudi).

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1532)

  jeli ima kupaca u mall of split ili su samo priredbe.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_3106)

  Samo naprid župane. Ne vodi brigu o napadima jugoudbosrbokomunista. Građani Kaštela spremni su žrtvovat i zdravlje da ostanu čvrsto na putu svoje partije!

  oko 3 godina prije
 • (Gost_5463)

  da zdravlje.... ova je dobra:):):):):):)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1107)

  "izlije li se i jedna otpadna kap..i dospi u more..ne triba nam isil..ali zaboravite turizam..;)"

  Aj ne filozofiraj: pogledaj na šta sliči kaštelanski zaljev nakon gašenja gotovo sve industrije. Seremo, pišamo i u njega i zagađujemo ga fosfatima. To šta nan je eko projekt s neba pa, nije do nas. I omnako nemamo lokalnu mrežu za spojit se na njega, pa i dalje zagađujemo more i tlo oko svojih kuća. Svjesno.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_7911)

  Evo...ga...opet...komentator...dana...jase....

  oko 3 godina prije
 • (Gost_7129)

  Najbolje projekt priselit u Dugopolje i onako se gore sve zatvara

  oko 3 godina prije
 • (Gost_9184)

  Komentator..dana..malo..si..dosadio....

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1107)

  Svi, ali baš svi osim kaštelana i privatnih kuća na mejašima imaju sekundarnu mrežu. Očito je riječ o najzatucanijima (neka mi sirotinja oprosti).

  oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara