hren

HUP NAGRADIO NAJBOLJE PROJEKTE DRUŠTVENO ODGOVORNOG POSLOVANJA
Hrvatska udruga poslodavaca dodijelila je nagrade tvrtkama koje su u prošloj godini imale najbolje projekte društveno odgovornog poslovanja na područjima brige za zaposlenike, brige za zajednicu i brige za okoliš te za promicanje društveno odgovornog poslovanja unutar dobavljačkog lanca. Nagrada je utemeljena u okviru EU projekta „Društveno odgovorno poslovanje za sve“ (CSR for all) i nastavila se razvijati kao redovna aktivnost kojom HUP potiče primjenu načela DOP-a u poslovanju.

„HUP kao nositelj inicijative Ujedinjenih naroda, Global Compact, već godinama radi na promociji principa društveno odgovornoga poslovanja u Hrvatskoj. Nagradom za primjere dobre prakse  društveno odgovornog poslovanja željeli smo onima koji na tome području rade kvalitetne iskorake odati priznanje, ali i omogućiti da se za takve prakse čuje. O dobrim primjerima treba više govoriti kako bi bili inspiracija i poticaj drugima. Velik broj prijavljenih projekata, njih više od 100, potvrđuje da je društveno odgovorno poslovanje itekako prihvaćeno i prisutno u hrvatskim tvrtkama.“, istaknula je tom prilikom predsjednica HUP-a Gordana Deranja.

Svečanoj dodjeli nagrada nazočila je i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović koja je osobno uručila Veliku nagradu Gordani Kovačević, predsjednici Uprave Ericsson Nikole Tesle. Velika nagrada dodjeljuje se tvrtki koja je pokazala najbolju cjelovitu primjenu načela DOP-a s projektima u sva tri područja za koja se dodjeljuju nagrade – brige za zaposlenike, brige za okoliš i brige za zajednicu.  Tom je prigodom Predsjednica Republike Hrvatske izjavila: “Posebnu važnost u današnjem društvu zauzimaju pitanja gospodarske, socijalne i razvojne politike. Potrebno je započeti provedbu sveobuhvatnih reformi koje će olakšati poslovanje i učiniti Hrvatsku privlačnijom za poslovanje domaćim i stranim poduzetnicima. To je odgovornost javnog sektora koji mora osigurati razvoj dobre poslovne klime i omogućiti društveno odgovorno poslovanje. S naše je strane potrebno potvrđivati vrijednost općim, a ne partikularnim ciljevima i interesima. Važno je uvođenje prakse planiranja cjelokupnog razvoja jer takvim pristupom izravno potičemo i razvoj društveno odgovornih tvrtki. One svojom praksom čuvaju same temelje hrvatskog društva kroz očuvanje načela ljudskih i radnih prava, zaštite okoliša i razvijanje etičkih odnosa. Pokazuju nam kako je moguće uz malo volje i truda stvoriti ozračje međusobnog razumijevanja i učiniti Hrvatsku boljim mjestom za život. Društveno odgovornim tvrtkama treba pružiti odgovarajuću potporu i pozornost od strane predstavnika politike RH.“

„Ova nagrada potvrda je naše težnje da budemo kompanija koja pruža, ne samo najbolje uvjete rada, kad govorimo o naknadama i profesionalnom razvoju, već i kompanija koja neprestano podiže standarde zaštite na radu i zaštite zdravlja svojih ljudi te koja želi i uspijeva biti "korak ispred" i postavlja nove standarde. Naš je osnovni cilj stvoriti radno mjesto bez ozljeda, a da bismo to postigli ulažemo velike napore u implementaciju raznih projekata s područja zaštite na radu i sigurnosti zaposlenika. Vjerujem da će naše dobre prakse biti primjer i ostalim hrvatskim poslodavcima da prepoznaju kako su sigurni i zdravi zaposlenici najvrjedniji resurs svake kompanije.“, rekao je Fabjan Ruščić, voditelj zaštite na radu i sigurnosnih poslova u CEMEX-u, dobitniku nagrade u kategoriji Briga za zaposlenike.

Dobitnici nagrada u kategoriji velikih tvrtki:
-briga za zaposlenike: CEMEX za projekte „Osobna sigurnost procjene rizika“, „Kartice izbjegnuto/opasno“ i „Sigurnosno zaključavanje strojeva“
-briga za okoliš: Spin Valis za projekt „Zeleni krug u proizvodnji drva“ i Vetropack Straža za projekt „Pročišćavanje otpadnih plinova“
-briga za zajednicu: Hrvatska pošta za projekt „Sačuvajmo njihov zagrljaj“

Dobitnici nagrada u kategoriji srednjih tvrtki:
-briga za okoliš: Energy Plus za projekt „Energy Plus iz centra svijeta doprinosi ekologiji“
-briga za zajednicu: Bernarda za projekt „Briga za zajednicu“
-briga za zaposlenike: Biovega za projekt „Integracija temeljnih vrijednosti“

Dobitnici nagrada u kategoriji malih tvrtki:
-briga za okoliš: Sustav javnih bicikala – Next bike za projekt „Smanjenje emisija CO2“
-briga za zajednicu: M.E.P za projekt „Učinkovit menadžer i uspješan tim“

Dobitnik nagrade za promicanje društveno odgovornog poslovanja unutar dobavljačkog lanca, koja je kao novost uvedena ove godine, je tvrtka Biovega za projekt „Promicanje visokih standarda etike i kvalitete u ekološkom poslovanju“.


KOMENTARI:

Stari Komentari (3)

 • (Gost_148)

  Sta je s kategorijom "Briga za sugradjane"?

  oko 4 godina prije
 • (Gost_5660)

  Svaki tjedan nagrada jedna. Ma triba njima dat nagradu za PR. Oli se nisu prodali?

  oko 4 godina prije
 • (Gost_8152)

  sve..dok se ne utvrdi..tko je "zasluzan" za prodaju dc..ovakvi skupovi i nagrade..su za mene..ka..kad smo ka dica.. a to radim i dan danas..vatali rake govnjare..a on ti pobignu iz sake..;)

  oko 4 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij