hren
 

Ratni pomoćnik ministra unutarnjih poslova Tomislav Merčep danas je na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno proglašen krivim za ratni zločin nad srpskim civilima 1991. na pakračkom i kutinskom području i osuđen na pet i pol godina zatvora.

Predsjednik sudskog vijeća Zdravko Majerović kazao je da je Merčep kriv jer pripadnike postrojbe nad kojom je imao faktičku ovlast nije spriječio u zločinima, dajući im time prešutno odobrenje za nedjela i za vrijme dok nije bio na terenu.

Tužiteljstvo je Merčepa teretilo da je znao za nezakonita postupanja postrojbe poznate kao "merčepovci" koja je tijekom rata bila smještena u Pakračkoj poljani i na Zagrebačkom velesajmu. "Merčepovci" su navodno na kutinskom, pakračkom i zagrebačkom području nezakonito uhitili 52 osobe, od kojih su 43 ubili, tri se vode kao nestale, a šest ih je preživjelo mučenja i zlostavljanja. Merčep od početka postupka tvrdi da nije kriv, a poriče i da je zapovijedao postrojbom koja se nazivala njegovim imenom.

Tužiteljstvo je tražilo osuđujuću presudu, obrana tvrdila da ništa nije dokazano
U prošlotjednim završnim govorima državno odvjetništvo je za Merčepa zatražilo "primjerenu kaznu" pozivajući sud da sagleda težinu i posljedice nedjela za koja ga terete, dok je njegova obrana tvrdila da ga treba osloboditi jer nedjelo nije dokazano. Merčep je od početka postupka tvrdio da nije kriv, a poricao je i da je zapovijedao postrojbom koja se nazivala njegovim imenom.

Merčepov branitelj Marko Ujević kazao je u završnom govoru da na suđenju nije dokazana zapovjedna linija između Merčepa i zapovjednika na području Pakračke poljane, gdje je bio zatočen dio civila pa se ne može izvesti ni zaključak da je Merčep bio faktički zapovjednik. Tužitelj Silvio Sušec, pak, smatra da je u dokaznom postupku nedvojbeno utvrđeno da je Merčep u svojem postupanju ostvario sva obilježja kaznenog djela protiv civilnog stanovništva što su, osim uvida u dokumentaciju, potvrdili i brojni svjedoci, među kojima su i preživjele žrtve zločina iz 1991.

Izvor: HRT


KOMENTARI:

Stari Komentari (7)

 • (Gost_7203)

  in dubio pro reo
  Je li to isto u Hrvatskoj?

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4165)

  di su mu suborci, jel viću "svi smo mi merčep"

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2234)

  "in dubio pro reo
  Je li to isto u Hrvatskoj?"

  Nema tu dvojbi, nego su hrvatski sudovi tradicionalno ispolitizirani. Pa tako smo imali odluke da novac nije imovina, da je prst u guzici rukovanje, ali samo "njima".

  oko 2 godina prije
 • (Gost_7098)

  Šta se čeka!?Šator i opet u Savsku 66!!!!!

  oko 2 godina prije
 • (Gost_4165)

  (Gost_7098)

  Šta se čeka!?Šator i opet u Savsku 66!!!

  jel za radi merčepa? ajde šta čekaš.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_9153)

  Opet nevin ide u zatvor.

  oko 2 godina prije
 • (Gost_2209)

  oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara