hren
 

ADIO, JAHTAŠI
Trogir je, izgleda, procijenjen kao manje bitno odredište pa kad već nisu na vrijeme obavljene potrebne predradnje zatekla ga je zla sudbina kolateralne žrtve međunarodnog terorizma

Trogir ovog ljeta neće imati status međunarodne sezonske morske luke, što će ponešto umanjiti prihod od nautičkog turizma ali i, sasvim sigurno, narušiti turistički image prelijepog gradića koji je UNESCO zaštitio kao jedinstveno dobro očuvan primjer romaničkog otočnoga grada.

O ovome se šapuće u pomorskim krugovima ali se još nije postavio kao javni problem. A ćakula je točna. Kako je moguće da se dogodi takva degradacija omiljene nautičke destinacije?

Prostor za carinu

U lučkoj ispostavi Trogir kapetan Milivoj Farčić o tome ne želi ni riječi iako bi, kaže, "puno toga mogao reći" i s neskrivenom ljutnjom u glasu prebacuje lopticu na njemu nadležne u splitskoj Lučkoj kapetaniji.

A tamo nije teško doznati da je formalni razlog izbacivanja Trogira s liste međunarodnih luka taj što je, zbog opasnosti od mogućih terorističkih aktivnosti, stupanj sigurnosti u lukama podignut na višu, drugu razinu, a to, po propisanoj proceduri, zahtijeva uvjete koje Trogir ne može ispuniti.

Što konkretno? E o tome se, upravo iz sigurnosnih razloga, ne može javno govoriti, kaže Ivica Vuletić, voditelj Odjela pomorskog prometa u Lučkoj Kapetaniji Split. Ukratko, sve je u skladu sa zakonom - MUP određuje stupanj sigurnosti, a kapetanija potom propisuje tko ispunjava uvjete.

Tako je bilo i u prosincu, pa su mjere relativno brzo vraćene na niži stupanj, ali sada, uoči pune turističke sezone, teško je očekivati blaže sigurnosne mjere.

Nije riječ o previše zahtjevnim stvarima i kapetanija bi mogla naći rješenje i za Trogir, kažu upućeni u ovu problematiku, ali u ovim turbulentnim vremenima očito se nikome ne preuzima odgovornost za moguće neželjene situacije. Držati se propisa kao pijan plota u ovom slučaju je puno lakše i isplativije.

Ključni problem je, neslužbeno se može doznati, nedostatak izdvojenog prostora na kojemu bi se mogle obavljati carinske formalnosti. Isti, pomalo bizaran razlog koji se odavno moglo riješiti, neće, međutim, stvarati problem zagušenom i prostorno deficitarnijem Hvaru.

Popust otočanima

Iz Lučke kapetanije potvrđuju da je za Hvar, Stari Grad, Vis i Komižu pokrenuta procedura i da im status sezonske međunarodne luke nije upitan. Očito je riječ ponajprije o stupnju turističke važnosti viških i hvarskih luka, njihovoj izdvojenosti i blizini međunarodnih voda. Trogir je, izgleda, procijenjen kao manje bitno odredište pa kad već nisu na vrijeme obavljene potrebne predradnje zatekla ga je zla sudbina kolateralne žrtve međunarodnog terorizma.

Trogir strani nautičari, naravno, neće zbog toga zaobilaziti u širokom luku, ali im niti riva uz Kamerlengo neće biti prva destinacija na kojoj će se vezati.

Zakon, naime, određuje da je zapovjednik plovila prilikom uplovljenja u unutrašnje morske vode i teritorijalno more Republike Hrvatske dužan uploviti najkraćim putem u najbližu luku, otvorenu za međunarodni promet, radi obavljanja granične kontrole, te ishoditi vinjetu u lučkoj kapetaniji ili ispostavi kojom se dokazuje prijava dolaska, ispunjenje uvjeta za plovidbu u Republici Hrvatskoj te plaćanje naknade za sigurnost plovidbe, naknade za svjetlarinu i pomorsko informativnu kartu.

Neki će se iznenaditi kad im u Trogiru odbiju vez i upute ih da formalnosti obave na drugom mjestu. Možda će se kasnije ipak vratiti.


Međunarodne luke

Luke otvorene za međunarodni promet u Republici Hrvatskoj su: Umag, Poreč, Rovinj, Pula, Raša-Bršica, Rijeka, Mali Lošinj, Senj, Zadar, Šibenik, Split, Korčula, Vela Luka, Ubli (Lastovo), Ploče, Metković i Dubrovnik.

Sezonske luke

Od 1. travnja do 31. listopada sezonski su otvorene luke za međunarodni promet: ACI marina Umag, Novigrad (Istra), Sali, Božava, Primošten-Kremik, Stari Grad (otok Hvar), Hvar (luka), Vis (luka), Komiža, Cavtat. 

Izvor: Slobodna Dalmacija 


KOMENTARI:

Stari Komentari (13)

 • (Gost_8139)

  ta vrst turizma nas je ucinila..vecim robovima..nego za vrimena galijota..;)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2176)

  ova vrsta turizma hrani veliki broj usta...robovi smo zato jer dopustamo da nas vode ka ovce ovi sta su u ovoj vladi a i oni u onoj drugoj sta su nas vodili...

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2129)

  "ova vrsta turizma hrani veliki broj usta.."

  Nema veze. sad će se malo više u Segetu sadit karota...

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2129)

  I u Ljubitovici luk.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2129)

  A Trogirke se mogu vratit tradicionalnim zanatima. Recimo, rakamavanju, vezu na gljivicu,...

  oko 3 godina prije
 • (Gost_8092)

  mogu trogirke radit šta očedu od veza i sadnje kavula ,kukumari i pom ma kad nima jahtaši kome će prodat. za ove druge furešte koji se rane u restoranima je konzum ,lidl, tomy jer ritko koji restoran kupuje verduru i voće od domaćega svita.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2129)

  Manje će in sila udrit u glavu, bit će više u kući, manje će se vozikat, jer neće bit za benzinu, radit će se polje, na Čiovo masline i loza, mrižicon navečer po večeru,...

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1501)

  Triba zatvorit škver i samo radit tri miseca,a živit cilu godinu od turizma :D:D:D:D:D

  oko 3 godina prije
 • (Gost_8152)

  Jedini spas je u nasim lipim rvarskim lipoticama udanim u roblje za neke kapitalisticke gazde .. i onda nema zime..pozelimo im puno uspjeha u radu ..;)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1147)

  Sredit če to Dujmov-Kapula

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4165)

  nema se di više sadit ni verdura ni masline kad bi se i tilo. sve se zemlje rasprodale, sve se betoniralo. apartmani se sad "uzgajaju"ka da će turistička sezona bit zagarantirana.svit se razlinija ,ko je vidija radit cilu godinu kad moš u 2 miseca zaradit za živit godinu dan.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_583)

  A ko je učinija ti svit takvin, sam o sebe nije sigurno.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2234)

  "A ko je učinija ti svit takvin, sam o sebe nije sigurno."

  Geni. Luda glava je najopasniji organ.

  oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara