hren
 

Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ) objavio je danas bazu podataka s informacijama o više od 200.000 pravnih i fizičkih osoba koje su obuhvaćene istragom 'Panama papers'.

U velikoj operaciji istraživačkih novinara 'Panama Papers do sada su razotkriveni brojni da svjetski čelnici, sportske zvijezde i milijarderi koji su skrivali novac u poreznim oazama uglavnom karipskog otočja.

Iz baze podataka odvjetničke tvrtke Mossack Fonseca procurilo je više od 11,5 milijuna dokumenata. Oni su otkrili kako je taj odvjetnički koncern desetljećima pomagao klijentima u pranju novca i izbjegavanju plaćanja poreza.

Među osobama koje su povezane s Hrvatskom na listi koju je danas objavio ICIJ su navedeni: Chernyavskyy Dmytro, Danilo Lacmanović, Davorin Tepeš, Dragica Parlović, Eljver Raca, Miroslav Plišo i Željko Smolić te kao tvrtke Greenfield Group Inc. i Preeti Hooda.

Na popisu 17 off shore kompanija koje su povezane s hrvatskim građanima i tvrtkama nalaze se:

Adnil Limited
APACHE SKY LIMITED
APWIND LIMITED
Aviva Trading Ltd.
Bauwood Limited
BL Media Group Ltd.
BOLISFORD LTD.
Central European Property Company Corp.
Cosico Ltd.
DENEVIAN LTD.
GENEX INTERNATIONAL LTD.
Greenfield Group Inc
I CONSULTING INC.
NORSFORD LTD.
Regent 4 Ltd.
Thillay Limited
Vapi Business Group Ltd.

Popis podataka Panama papersa vezan uz Hrvatsku možete pogledati OVDJE.

Među objavljenim imenima svakako je najzvučnije ono Davorina Tepeša, zagrebačkog HDZ-ovca, svojedobno i potpredsjednika Gradske skupštine.

Naime, prema objavljenim podacima (ICIJ), u središtu hrvatske mreže je Greenfield Group Inc. koja je 2006. na Britanskim Djevičanskim otocima registrirala off shore tvrtku I Consulting Inc. čije je sjedište prijavljeno u Drenovačkoj ulici u Zagrebu. Direktor tvrtke bio je, prema podacima, upravo Davorin Tepeš. U telefonskom razgovoru kazao nam je kako nikada nije imao veze s niti jednom off shore tvrtkom. 

'Nikad nisam imao veze s time i već sam podnio tužbu zbog objave istih informacija prije dvije godine protiv autora koji je stajao iza teksta. Vjerujem da mi je netko ukrao identitet. Ta tvrtka je navodno bila prodavana nekoliko puta, samo što ja nikada nisam bio kod niti jednog bilježnika niti išta potpisao. Zašto policija već nije išla provjeriti kako je to moguće', kazao je Tepeš za Dnevnik.hr.

Ekipa portala obišla je i adresu u Drenovečkoj na kojoj je, prema bazic ICIJ-a, prijavljeno sjedište tvrtke Greenfield Group Inc. Međutim, tamo nema nikakvih dokaza o postojanju tvrtke. 

Izvor: Dnevnik.hr


KOMENTARI:

Stari Komentari (2)

  • (Gost_5339)

    zašto čoviku ne vjerovat.

    oko 3 godina prije
  • (Gost_8462)

    A one dvi adrese firmi iz Lušića ??? Jema bit da izvoze trišnje u Panama City.;););););)

    oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara