hren

Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop pokazuje nastavak trenda pada izborne potpore Mostu uz istodobni rast Živog zida, te gotovo izjednačenost HDZ-a i SDP-a na vrhu ljestvice stranačkih preferencija.

Da su parlamentarni izbori provedeni početkom svibnja, na ljestvici samostalnih političkih stranaka vrh pripada HDZ-u s izborom od 29,5%, a SDP je drugi s 29,2%. Na treće se mjesto nakon osam mjeseci vratio Živi zid koji je s izborom od 7,3 posto pretekao Most koji je sada na četvrtom mjestu s izborom od 5,7 posto. Tako je Most najveći postizborni gubitnik, a Živi zid dobitinik.

Kad je riječ o dobitnicima u ovu bi se skupinu mogle svrstati još četiri stranke: HNS (3,1 posto), HSS (2,8 posto), Stranka BM 365 (1,6 posto) i HSLS (1,3 posto).

Na vrhu je ljestvice pozitivnog doživljaja hrvatskih političara hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović s izborom od 20,7 posto. Aktualni premijer Tihomir Orešković na drugom je mjestu s izborom od 12,5 posto. Aktualnom premijeru za vrat puše njegov prethodnik Zoran Milanović koji je s izborom od 12,3 posto na trećem mjestu. Ivan Sinčić je četvrti s izborom od 6,7 posto. Slijede Josip Leko s izborom od 3,8 posto i Tonino Picula s 3,3 posto.

Vrh ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara uvjerljivo i već poprilično dugo drže dva lidera vodećih hrvatskih političkih stranaka: Tomislav Karamarko (34,3%) i Zoran Milanović (26,4%).

Svi političari, kao zasebna kategorija odgovora, i ovaj su mjesec bili veoma čest izbor za najnegativnije hrvatske političare (10,7%), a na četvrtom je mjestu Božo Petrov s izborom od 3,1 posto.

U izboru za najvažniju temu/događaj mjeseca najčešće su sljedeće četiri teme: sukobi u vladajućoj koaliciji s 22,5 posto i izloženost tijela sv. Leopolda Mandića u Zagrebu s 12,4 posto, pljačka u zagrebačkoj policiji i uhićenje bivšeg šefa krim-policije za pljačku s 11,6 posto, te Vladin plan i program reformi s 11,2 posto.

Smjer kretanja zemlje podupire 16,4 posto građanki/građana, dok ih 71,4 posto misli da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru. Ne zna njih 12,2 posto.

Vlada RH u ovomjesečnom istraživanju zabilježila je nižu razinu potpore za svoj rad u odnosu na rezultate od prije mjesec dana, te su se gotovo izjednačila potpora i nepodrška rada Vlade. Potpora početkom svibnja iznosi 42,0 posto, dok rad Vlade ne podupire 41,5 posto građana, uz 16,5 posto neodlučnih. Pad potpore Vladi potvrđen je i u ocjeni rada koja ovaj mjesec iznosi 2,12.

Iz ova dva pokazatelja čini se kako se kraj političkog medenog mjeseca poklopio s padom potpore Vladi i prije 100 dana poštede. Zabilježena ocjena vlade Tihomira Oreškovića niža je od one s kojom je završila svoj mandat prethodna vlada (koja je u posljednjem mjesečnom istraživanju u listopadu prošle godine dobila ocjenu 2,52), ali je i niža od ocjene koju je vlada Z. Milanovića zabilježila u istom mjesecu prije četiri godine (u svibnju 2012. iznosila je 2,54).

Predsjednica republike za svoj je rad dobila trojku, odnosno 3,07.

Najviše predstavničko tijelo u zemlji, Hrvatski sabor, za svoj rad bilježi ocjenu od 2,06.

Izvor: HRT.hr


KOMENTARI:

Stari Komentari (18)

 • (Gost_3918)

  dogodilo da most s 260 000 glasova ima 19 mandata a Ž.Z, ima 1 mandat sa 97 000...
  Pametnom dosta...
  Učinit će kapital sve da ovi ne uvate puno mandata, a hrvatski narod je dovoljno glup da radi za kapital, a protiv sebe...

  oko 4 godina prije
 • (Gost_7199)

  a puno su pametni oti iz tog zida...
  pod broj jedan - ne poštuju zakone svoje države
  dalje ne triba ni govorit
  pametnome dosta

  oko 4 godina prije
 • (Gost_2862)

  jakih hr anketa..za umrit od smija .. sta reci za razne pusice.. mesice..pupovce i druge komunisticke yu seljacine od uhljebi ..koji svi skupa ne bi prosli niti za radit u cirkusu a sad bi tili vodit i ujedinjene narode..cili svit..balotu zemaljsku..svemirski program i oce a sve zahvaljujuci vama.. talibani moji..;)

  oko 4 godina prije
 • (Gost_7220)

  Gost 2861, zanimljivo kako nabrajas one koji su navodno blizi lijevima. Mesic se nije stranacki kandidirao, pupovac on je stari adeze koalicijski partner , znas ono Sanader i uzelac potpredsjednik vlade, a opet ti srbi imaju 3 zajamcena mjesta, pa i po njima pljujes bezveze jer bi usli u sabor. Treca pusicka, pa oni drmaju sa dvije najrazvijenije hr. zupanije varazdin i medjimurje, gore skupe6-7 mandata redovito. A sad oni koje si zaboravio ustase ili ti hsp as nigdje nikad nisu imali ni zastupnika ni nacelnika ni gradonacelnika, ali kao uhljebi i priljepci imaju potredsjednika sabora. Buz nikad nista a imaju Spiku iz Segeta u saboru, hsls Branka Radacica se sve na jedno ime. Hrast i onaj njihov nebi usli u sabor da se samo on kandidira, ljudi bi glasali za papir pa bi papir usa u sabor. Cekaj jos da se sitim ostalih xy koalicijski stranaka

  oko 4 godina prije
 • (Gost_2862)

  GLEDAJ ove dvi tockice..izmedju i na kraju..kratki redaka..i sto mislis..zasto su..eee upravo tako..da ti i svaki drugi mozete nastaviti pisati i dovrsiti misao..ha..ha..;)

  oko 4 godina prije
 • (Gost_2862)

  kako ti se..ovo dopada..premijer oreskovic je dobio na tezini..udebljao je vise od cetiri kilograma..u zadnjih sest miseci..sta govori..sta npr..o njemu..ja znam..ali pitam..tebe..;)

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1103)

  "kako ti se..ovo dopada..premijer oreskovic je dobio na tezini..udebljao je vise od cetiri kilograma..u zadnjih sest miseci..sta govori..sta npr..o njemu..ja znam..ali pitam..tebe..;)"

  Ti pišeš nesuvislo, nepismeno. Daj nekome da ti napiše ono šta oćeš reć, da te se razumi. Može i na bosanskom jeziku.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_2853)

  1103 ti si jedan smisni.. mali crveni yu ljigavac..pojest ce te ljubomora..ha..ha;)

  oko 4 godina prije
 • (Gost_2197)

  SDP se uskoro vraća, hvala Bogu.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1103)

  "1103 ti si jedan smisni.. mali crveni yu ljigavac..pojest ce te ljubomora..ha..ha;)"

  Tribaš se ličit. LJubomora, jel na tebe?:D:D:D:D:D:D:D:D

  oko 4 godina prije
 • (Gost_6216)

  (Gost_2853) 1103 ti si jedan smisni.. mali crveni yu ljigavac..pojest ce te ljubomora..ha..ha

  oko 4 godina prije
 • (Gost_2853)

  ubit ce vas jal i ljubomora..talibani nepismeni ;)

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1103)

  Popularnost ovih iz naslova je odraz nepismenosti i divljaluka njihovih birača. Ili prevedeno: stranke su zrcalo naroda, a narod dobije vlast kakvu je i zaslužio.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_2847)

  doooobro jutroooo hrvatska..dobro jutro i livim i desnim pismenim judima a zapravo jednim te istim..dobro jutro talibani glasaci pogledajte oko sebe i divite se djelima svojim..;)

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1103)

  Hej Slaveni i ostali,
  Debelo ste zaostali...

  oko 4 godina prije
 • (Gost_2270)

  debilana..bila i ostala..;)

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1655)

  Goste 2270, što smatraš neistinitim ili uvrjedljivim u Reneovom video uratku? jesi li se prepoznao ili samo prepričavaš ono šta si pročitao na Dnevno.hr? Usrićija si Slavonce svojim odlaskom, ali su zato Nijemci i Gomiličani nayebali.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_2270)

  vidi ti njega..pita..sto smatram neistinitim ili uvredljivim..ma vidi ti njega..e..koji si ti taliban..lanac mi se natego..a ti ne lajes..;)

  oko 4 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij