hren
 

OGROMNI požar koji danima u Kanadi u pepeo pretvara sve pred sobom natjerao je preko 88.000 stanovnika grada Fort McMurray da napuste svoje domove, piše Reuters. Preko 1,600 građevina progutala je vatra koja sada prijeti i zračnoj luci te mjestima južno od grada. U pokrajini je proglašeno izvanredno stanje.

Nekoliko naselja već je u potpunosti izgorjelo, a u međuvremenu su uvjeti za borbu s vatrenom stihijom postali još teži jer je pojačao vjetar koji puše brzinom od 20km/h. Velika vrućina i suh zrak također pomažu širenju požara. Vatra sada prijeti tisućama domova, a vjetar je nosi i prema zračnoj luci. Štoviše, jedan hotel sjeverno od zračne luke već je u plamenu.

Oblak crnog dima vidljiv je s udaljenosti od 60 kilometara, a ceste koje vode van grada su zakrčene. Ljudi spavaju po automobilima i kamionima diljem zakrčene autoceste.

Požar, koji je izbio u nedjelju, proširio se na 10.000 hektara, a borba za grad, boje se vatrogasci, tek slijedi.

"Postoji vjerojatnost da izgubimo velik dio grada", rekao je Scott Long iz agencije za hitne situacije pokrajine Alberta.

Kanadski premijer Justin Trudeau kazao je u srijedu kako će Kanada i pomoći ljudima Fort McMurraya. "Kanada je zemlja u kojoj pomažemo svojim susjedima", istaknuo je premijer.

Ministar obrane Harjit Sajjan, koji se nalazi u Njemačkoj na konferenciji posvećenoj terorističkoj Islamskoj državi, poručio je da će kanadska vojska poduzeti sve potrebne procjene vezane uz mogući angažman.

Očekuje se da će mnogi od evakuiranih stanovnika Fort McMurraya doći u pokrajinsku prijestolnicu Edmonton. Tisuće drugih potražili su utočište u radničkim kampovima sjeverno od grada.

NASA-ini sateliti prije dva dana snimili su požar, a u međuvremenu su se stvari još dodatno pogoršale. Na priloženoj fotografiji vidi se situacija od 3. svibnja. U gornjem desnom kutu vidi se grad Fort McMurray. U međuvremenu je vatra skroz došla do grada i, kako smo naveli, zahvatila nekoliko prigradskih naselja.

Video snimku požara možete pogledati ovdje.

Izvor: Index.hr


KOMENTARI:

Stari Komentari (2)

  • (Gost_2121)

    A jema li koji Hrvat među tih 1600 izgorenih građevina?

    oko 3 godina prije
  • (Gost_9240)

    Ovako bi mogla i Kastela zbog nebrige vlasnika parcela i grada o Kozjaku

    oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara