hren
 

Tajnik Hrvatskog sabora Damir Sesvečan objavio je ovih dana odluku da će saborska stručna služba, u kojoj trenutno ima 250 činovnika, tijekom ove godine primiti na posao još devet osoba. Sesvečan u svojoj odluci navodi da je za taj plan već dobio suglasnost Ministarstva financija, da je za nove radnike osiguran novac u državnom proračunu te da će se za slobodna radna mjesta raspisati javni natječaj.

Autonomna odluka

Nedavno su u medijima za zapošljavanje novih činovnika u parlamentu, i to bez javnog natječaja, prozvani Most, HSLS, Reformisti Radimira Čačića i Lista Milana Bandića. Oni su iskoristili mogućnost zapošljavanja osoblja u svoje klubove zastupnika na određeno vrijeme, dok njihovim zastupnicima izabranima na zadnjim izborima traje mandat.

Saborska stručna služba pak, obuhvaća tajništvo, osoblje ureda predsjednika i ureda drugih dužnosnika Sabora, stražu, protokol, odnose s medijima te službe koje stoje na usluzi zastupnicima, ponajprije u klubovima zastupnika i u odborima. Novih devet djelatnika bit će primljeno za stalno i raspoređeni na neki od poslova u službi.

Brojku od čak 250 zaposlenih u administraciji našeg parlamenta dobro ilustrira podatak da, primjerice, tajnik Sabora ima zamjenika i šest pomoćnika.

Unutarnji ustroj saborske stručne službe, pa tako i odluka koliko će ona imati zaposlenih ukupno i po raznim odjelima, autonomna je odluka samog Sabora, odnosno tajnika i predsjedništva. Tako je, primjerice, Sabor prije četiri godine donio pravilnik prema kojem tajnik te institucije može imati jednog i više pomoćnika, pa se do danas već doguralo do pet pomoćnika.

Vojska birokrata

S obzirom na to da u Saboru sjedi 151 zastupnik, ispada da na svakog zastupnika dođu najmanje dva administrativca. Naime, saborsku stručnu službu ne treba miješati s Uredom za opće poslova Sabora i Vlade koji je zasebno tijelo s 277 djelatnika, a na čelu mu je ravnatelj Zvonko Matišić. Potonji ured zadužen je, među ostalim, za vozni park Sabora i Vlade, nabavu roba i usluga, kuhinje i posluživanje, održavanje zgrada i slične tehničke poslove.

Kada se Uredu za opće poslove Sabora i Vlade te stručnoj službi Sabora dodaju zaposleni u još nekim zasebnim uredima Vlade, broj zaposlenih u dvjema zgradama na Markovu trgu nije manji od 650. A gdje su još ministarstva, uredi, agencije i drugi "rukavci" državne administracije čije je smanjivanje izgleda nemoguća misija.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij