hren
 

Kako odluka Vlade RH o kvotama stupa na snagu danom donošenja to znači da se već danas u MUP-u mogu predati zahtjevi.

Mnogi liječnici u potrazi za boljim primanjima postali su proteklih mjeseci nova generacija gastarbajtera pa ih u RH, prema objavama medija, manjka između 900 do čak 4000. Stoga ne iznenađuje odluka Vlade o kvotama za uvoz liječnika. Za 2016. dopušta angažiranje njih pet sa specijalističkom naobrazbom, pet 'običnih' doktora te pet iz dentalne medicine uz uvjet specijalističke naobrazbe. Po kojem će receptu 15 stranaca s diplomom liječnika spasiti katastrofičnu situaciju s kadrovima u zdravstvu, e taj recept nažalost, i dalje ostaje nepoznat.

Lista odobrenih kvota (Narodne novine broj 39/2016 Odluka o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za kalendarsku godinu 2016.) međutim, otkriva niz (ne)logičnih detalja unatoč velikom valu iseljavanja mladih Hrvata i Hrvatica.

Da nitko, unatoč više od 200 tisuća nezaposlenih, neće u pastire šuška se već dugo, pa Vlada dopušta 20 dozvola i za uvoz pastira.

Nisu samo pastiri brojem 'potukli' liječnike, odobreno je i 15 sezonskih dozvola za uvoz cjepljara voćaka i vinove loze, ali i 35 cjelogodišnjih za masere posebnih vrsta masaža.

Iz uvoza možemo odlukom Vlade angažirati i 24 pilota, ali i 10 stjuardesa te 14 baletana, tri operna pjevača, kao i po jednog solistu opere i dirigenta. Odobreno je i 10 dozvola za turističke animatore. Zar među ovdašnjim studentima, a brojem prelaze 60 tisuća, nema voljnih i sposobnih tijekom ljeta zaraditi džeparac pa i animatore moramo uvoziti? Baš kao i pet turističkih zastupnika!

Kako odluka Vlade RH o kvotama stupa na snagu danom donošenja to znači da se već danas u MUP-u mogu predati zahtjevi.

Kompletan popis dozvola i godišnje kvote zapošljavanja stranaca, pogledajte ovdje.

Izvor: Poslovni.hr


KOMENTARI:

Stari Komentari (1)

  • (Gost_3215)

    ako naši liječnici odlaze vani pa ih mi moramo uvoziti zašto ih BESPLATNO školujemo?

    oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij