hren
 

Procjena je Vijećnika s kojima smo pričali da bi s aktualnim vodstvom županijske organizacije došlo do daljnje erozije HDZ-a u Imotskom i Vrlici, možda i Trogiru i Trilju.

Na marginama sjednice županijske Skupštine tijekom jučerašnjeg dana, doznali smo za moguću kandidaturu sadašnjeg dopredsjednika županijskog odbora HDZ-a i aktualnog župana Zlatka Ževrnje za predsjednika ŽO HDZ SDŽ.

Koga podupire Karamarko?

Naime, Ante Sanader je na zadnjoj sjednici predsjedništva jedne od najjačih županijskih organizacija HDZ-a u cijeloj Hrvatskoj, na "mala vrata", izvan dnevnog reda najavio njegovu kandidaturu za predsjednika županijskog odbora. I ne samo to, kako kažu izvori dobro upućeni u događanja i odnose unutar splitskog i županijskog HDZ-a, Sanader se kandidirao i za podpredsjednika stranke, ne informirajući stranačke kolege, što je kod mnogih izazvalo ljutnju. S druge strane, sam Sanader se poziva na "potporu predsjednika Karamarka". 

Oni koji bolje znaju Karamarka, tvrde da to ne može biti istina, jer to nije način na koji on djeluje. Ako daje potporu jednom imenu, dat će jednako tako i drugom. Iz pouzdanih izvora znamo da se sličnim političko-marketinškim "trikom" za naivne sljedbenike stranke poslužio i Ivan Škaričić u Omišu, a iz Karamarkova okruženja smo dobili odgovor da to nije točno i da se predsjednik nikada nije opredijelio ni za jednog kandidata na terenu, poštujući stranačku subordinaciju i volju nižih razina stranke. Neki mu i zamjeraju to, nazivajući takvo djelovanje neodlučnošću.

Kako su vijećnici županijske Skupštine, koji su članovi HDZ-a, po statutu stranke izaslanici na županijskoj izbornoj Skupštini HDZ-a (sazvanoj za 10. svibnja u hotelu Radisson Blue), mnogi od njih će upravo zbog ovakvih Sanaderovih postupaka, tražiti drugo ime na listiću za predsjednika županijske organizacije. Neki idu tako daleko u svojim kritikama da, malo u šali, malo u zbilji, odobravaju izjave MOST-ova saborskog zastupnika Ivana Kovačića vezano za izbor Ivana Škaričića za novog-starog predsjednika gradske organizacije HDZ-a Omiš. Ozbiljne su i kritike članstva i brojnih liječnika hadezeovaca zbog imenovanja Ante Mihanovića, inače ravnatelja županijskih Ljekarni, u Upravno vijeće KBC-a Split. Oni su, kažu povjerovali da slogan HDZ-a "novo vrijeme – novi ljudi – nova snaga" nije samo nekakva parola, nego uistinu program za demokratizaciju, obnovu, jasniju profilaciju i modernizaciju stranke.

Dosta im Šuice, Kalmete...

Svi nezadovoljnici, otprilike polovica vijećnika županijske Skupštine, vide aktualnog župana Ževrnju kao najboljeg mogućeg kandidata za novog predsjednika županijskog odbora HDZ-a. Jer je, kažu i do sada, bar u zadnja tri-četiri mandata svaki župan (Sanader, Peronja,...) bio u isto vrijeme i predsjednik županijskog odbora. Osim toga, oni ne vide Sanadera kao isključivog, ali svakako suodgovornog za gubitak izbora i sukobe u gradskim i općinskim organizacijama HDZ-a u Makarskoj, Vrgorcu, Sinju, Omišu, Zadvarju, itd. Njihova procjena je da bi, s ovakvim vodstvom županijske organizacije došlo do daljnje erozije stranke u Imotskom i Vrlici, možda i Trogiru i Trilju, a to bi značilo da se u kampanju za slijedeće izbore za lokalnu i regionalnu samoupravu, ulazi s trendom slabljenja umjesto jačanja stranke. Mnogi od njih okrivljuju županijsko vodstvo stranke što je svojim nedjelovanjem ili pasivnim djelovanjem zapravo otvorilo prostor za "rađanje" MOST-a i sličnih nezavisnih lista. Nismo brojali, ali oni tvrde da ŽO za prethodne četiri godine nije napisao i objavio ni deset priopćenja ukupno.

Sam Ževrnja nije htio ni potvrditi ni demantirati mogućnost njegove kandidature za predsjednika ŽO, iako nam je kazao da se kandidirao, u dogovoru s vrhom stranke, za člana Predsjedništva. Samo nam je kazao da je svjestan da ima podršku na području cijele županije. Ipak će, kaže župan Ževrnja, "svoju kandidaturu obznaniti tek nakon razgovora s nacionalnim i županijskim vodećim ljudima HDZ-a".

Običnim članovima stranke je izgleda dosta politički potrošenih imena: Kalmete, Šuice, Sanadera, Bačića, Galića itd.

Zato je izvjesno da bi se i HDZ mogao demokratizirati, bar kad je riječ o županijskim organizacijama, u borbi za podpredsjednike, članove Predsjedništva i Središnjeg odbora stranke.

Izvor: Dalmacijanews.hr


KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara