hren
 

HRVATSKA ima još tri tjedna da donese izmjene Zakona o duhanskih proizvodima. Ako do 20. svibnja izmjene ne budu izglasane, Hrvatska bi mogla dobiti kaznu od Europske komisije.

I dok prijedlog Zakona još nije prošao ni Vladu, iz Ministarstva poručuju kako će prijedlog Zakona biti idući tjedan na Vladi.

Podsjetimo, Zakonom bi se na pakiranje cigareta trebale uvesti šokantne fotografije uništenih pluća, zubi, infarkta, karcinoma uzrokovanih pušenjem. Iako se prvotno najavljivalo da će nova pakiranja krenuti već u svibnju, sada je taj rok pomaknut na prosinac.

Kazne za one koji se neće pridržavati uputa liječnika?

Bivši ministar zdravstva Darko Milinović zato predlaže novi sustav naplate cigareta I osnivanje Zdravog fonda koji bi se punio novcem od svake prodane kutije cigareta.

"Prve godine da se izdvaja tri kune po kutiji cigareta, sljedeće četiri po kutiji cigareta, sljedeće pet i na tih pet bi ostali, što znači godišnje negdje oko 2 milijarde kuna za liječenje bolesti koje su direktno povezane s pušenjem", kaže Milinović.

Bolnički liječnici predlažu i korak dalje.

"Penalizacija ljudi koji se ne pridržavaju ovih uputa liječnika pogotovo onih koji imaju već nekakve bolesti koje su proizašle iz ove loše životne navike", rekla je dr. Ivana Šmit iz HUBOL-a.

Strože kontrole u kafićima

Osim šokantnih fotografija, novi Zakon trebao bi dovesti i do još većeg ograničenja pušenja u javnim prostorima.

Iako u kafićima gdje je dozvoljeno pušenje mora postojati i propisna ventilacija, neki se ugostitelji ne drže zakona i pokušavaju izbjeći korištenje skupe instalacije. Inspekcije pak slabo kontroliraju prekršitelje. Stoga bi se novim Zakonom trebala postrožiti kontrola ventilacijskog sustava u kafićima.

Izvor: Index.hr


KOMENTARI:

Stari Komentari (3)

 • (Gost_2110)

  Ko je pušija, taj je popušija.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_4240)

  Pušači su ovisnici i triba im pomoć da se izliče od svoje ovisnosti!
  Ko je pametan taj se ni ne upušta u konzumiranje duvana, alkohola i droge, jer sve je to isto samo nosi različita imena!

  oko 4 godina prije
 • (Gost_6527)

  strogo izolirati pušače od nepušača.

  oko 4 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij