hren
 

Vlada je prihvatila Nacionalni plan reformi i program konvergencije RH za razdoblje 2016.-2019., koji će do kraja tjedna poslati u Bruxelles. Teške reforme građani će najviše osjetiti u promjenama u zdravstvenom i mirovinskom sustavu, a lakše bi trebale proći one u pravosuđu i javnoj upravi. Porez na nekretnine uvodi se od 2018. O olakšicama se zasad ne govori, a i smanjivanje broja lokalnih samouprava i veće smanjivanja prava zastupnika zasad nije prošlo.

'Nacinalni plan reformi prikazuje što će ova Vlada napraviti u roku od 12 do 18 mjeseci. Dokument je ambiciozan, ima 60 reformskih mjera koje nisu teške - nego potrebne, kazao je premijer Tihomir Orešković. Ne radimo ovo zbog Bruxellesa nego zbog nas, a ocijenit će nas građani, dodao je. Premijer je naglasio kako reforme imaju četiri glavna cilja: makroenonomska stabilnost i fiskalna održivost; lakši uvjeti poslovanja i bolja investicijska klima; učinkovitost i transparentnost javnog sektora te bolje obrazovanje za tržište rada. na kraju je premijer čestitao svima koji su, kako je kazao, zadnjih mjeseci u ovaj plan uložili puno truda. 

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je kako Program konvergencije za razdoblje 2016.2019. godine usmjeren sređivanju javnih financija i stvaranju uvjeta za jači gospodarski rast i zapošljavanje. Ovim dokumentom želimo pokazati da Hrvatska ispunjava sve preporuke EK po pitanju reformskog paketa', dodao je Marić. Najavio je kako projecije pokazuju 2% rasta BDP-a u ovoj godini i zadržavanje inflacije na sadašnjem nivou. 'Ovo je okvir koji Hrvatskoj može dati napredak i pomak. Mi smo jedan tim - jedna vlada. Ovaj plan i ovo izvršenje stavit će nas sve na stranu dobitnika', zaključio je Marić.


KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij