hren
 

ISTI lijek istog proizvođača u Zagrebu košta 47 kuna, a u ljekarni u BiH 2 KM (8 kuna) s tim da pakiranja kupljenog u Zagrebu sadrži 10 tableta, a onog u BiH 20 istih tableta. 

Prije dva tjedna hrvatska policija uhitila je i prekršajno kaznila 37 osoba na granici s BiH koji su u Hrvatsku unosili nedozvoljenu količinu lijekova.

Osobno smo za nedavnog boravka u BiH uvjerili apsurdnost situacije. Prijatelj je, za posjeta Bihaću imao želučanih poteškoća. Svarili smo do ljekarne kupiti Peptoran. Spremio je desetak maraka jer je znao da taj lijek u Zagrebu košta  oko 40 kuna.  Iznenadio se, i obradovao, kad je ljekarnica u apoteci na križanju ulica Murat-bega Ibrahimpašića i Irfana Ljubjankića zatražila samo 2 (dvije) marke. Bilo je to prvo iznenađenje.

Drugi put se obradovao kad je shvatio da je riječ o Plivinom proizvodu, ali da za razliku od onog kupljenog u Zagrebu, koji  sadrži samo 10 tableta, ova kutija Peptorana ima 20 tableta po 150 miligrama. Razlika je jedino u dizajnu kutije i cijeni. Tableta Peptorana kupljena u Zagrebu, lako je izračunati, skuplja je 11 (jedanaest) puta od one kupljene u Bihaću.

Kasnije smo usporedili i druge slične lijekove i medicinske preparate. Cijene istih lijekova istih proizvođača u Hrvatskoj su su od tri  do osam puta skuplji nego u BiH. Peptoran je na vrhu jer je on 11 puta skuplji.

S mastima i kremama koje se ne vode kao lijekovi, situacija je nešto drugačija te su one u BiH prodaju pod  30 do 50 posto nižim cijenama.

Na stranici MUP-a i carinske upravi stoji objašnjenje da je u po zakonu u Hrvatsku može unijeti lijekova i medicinski proizvodi “za osobne potrebe putnika najviše za liječenje do mjesec dana (uz uvjet da su odobreni od nadležnih tijela zemlje proizvođača) i  uz posjedovanje odgovarajuće medicinske dokumentacije – povijest bolesti i potvrde liječnika”.

Svi znamo da je Hrvatska zemlja apsurda, ali kako objasniti da Plivin lijek u Zagrebu košta 94 kune, a u Bihaću samo 8 kuna.

Izvor: Maxportal.hr


KOMENTARI:

Stari Komentari (2)

  • (Gost_7114)

    bihać nije rvacka

    oko 4 godina prije
  • (Gost_4152)

    Ovo ja nebi nazva švercanje ; nego obuzdavanje domaćih lupeža u bogaćenju ,koji kradu šakon i kapon. Jasno je da se u trgovanju zarađuje, ali smo prišli svaku miru.

    oko 4 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij