hren
 

DJED HRVATSKE
Nakon što mu je vlada Tihomira Oreškovića odlučila ukinuti samostalni ured, bivši predsjednik Stipe Mesić najavio je aktivan povratak u dnevnu politiku. Njegov politički kapital je ogroman i unatoč poodmaklim godinama (rođen je 1934.), mogao bi pomrsiti račune mnogima. O dosezima Mesićevog političkog reaktiviranja razgovarali smo s politologom, dr. Anđelkom Milardovićem i sociologom, dr. Svenom Marcelićem.

Bivši predsjednik Stipe Mesić vodio je Hrvatsku kao šef države deset godina, bio je posljednji predsjednik SFRJ, istaknuti hrvatski proljećar, osnivač HDZ-a, najbliži suradnik Franje Tuđmana, onda i oponent, premijer Vlade RH, predsjednik Sabora, a za razliku od većine hrvatskih političara, jasno je izricao političke stavove i onda kad to za njega osobno nije bilo profitabilno.

Politolog, dr. Anđelko Milardović kaže kako bi osobno Mesiću savjetovao da se okane dnevne politike i posveti se obitelji jer je već sve postigao, ali razumije njegovu potrebu da se reaktivira i želju da bude 'politički djed Hrvatske'.

'Bivši predsjednik Mesić je gospodin u ozbiljnim godinama - samo je osam godina mlađi od Fidela Castra - i ima dvije mogućnosti: da se aktivno uključi u politiku ili da bude djed i posveti se svojoj obitelji. Očito je odlučio da je mogućnost da bude djed hrvatske politike važnija od bavljenja obiteljskim stvarima i u tom smislu će se Mesić priključiti nekoj od opcija koje su mu svjetonazorski najbliže. Kao građanin, on ima pravo na političku aktivnost bez obzira na njegovu poodmaklu dob', naglašava Milardović.

Dodaje i kako je Mesić cijeli život u politici, 'ništa drugo nije ni radio', i da kao takav sigurno ima svoj dio političkog tržišta te svima može biti konkurent. 'No moj mu je ljudski savjet da se okane politike - sve je napravio i neka se posveti svojoj obitelji', poručio je Milardović, a ne vjeruje da je moguć tzv. treći put u Hrvatskoj sve dok se ne promijeni Zakon o izborima koji pogoduje isključivo najvećim strankama, HDZ-u i SDP-u

Više snažna simbolička nego operativna politička uloga

Sociolog, dr. Sven Marcelić kaže kako tek treba vidjeti gdje će se Stipe Mesić pozicionirati na domaćoj političkoj sceni i je li njegov povratak možda odgovor na procese u HNS-u, čiji je bio dugogodišnji član, ili će stvarati novi, tzv. treći put.

'Njegov politički kapital je puno veći nego što je on danas politički igrač, ima već i dosta godina i treba vidjeti aktivira li se on kao osoba koja će se aktivno i operativno baviti politikom ili kao politička figura senatora hrvatske politike. Mesić, za razliku od drugih političara koji su nekad bili važni pa više nisu i pokušavaju se inertno održati na političkoj sceni, ima veću širinu i reagira na društvenu situaciju s određene distance u odnosu na vrijeme kad je vladao. Zbog toga je moguće da ga javnost ne gleda kao još samo jednog u nizu isluženih političara, ali konstelacija u koju se vraća puno je drukčija od one koja je bila dok je on bio predsjednik Republike. Mislim da on ima generalno veću simboličku, koalicijsku snagu nego kao važna figura nekog određenog programa ili liste', ističe Marcelić.

Na pitanje bi li se Mesić mogao pojaviti na lokalnim izborima u Zagrebu i ugroziti poziciju Milana Bandića, Marcelić procjenjuje da Mesić ne bi direktno ugrozio Bandića, ali da može ugroziti i njega i druge kao dio neke šire liste. Budući da je Mesić bio jaka nacionalna politička figura, sumnjičav je prema tome da će se ograničiti na lokalnu politiku, pa makar bila i riječ o Zagrebu. Marcelić kaže kako je u ovom času teško reći kome će se Mesić priključiti i da mu se čini da je malo prestar za neku samostalnu operativnu funkciju.

'Najvažnijim mi se čini taj njegov simbolički politički kapital i glavno je pitanje kome će se prikloniti. Je li to neka od starih opcija s kojima je surađivao ili se stvara neka nova? U ovom trenutku ne mogu argumentirano odgovoriti na to pitanje. Jasno je kako to neće biti HDZ, pogotovo ne ovaj HDZ Tomislava Karamarka, mislim da na taj HDZ i reagira, a nisam siguran ni da je sadašnja opozicija predvođena Zoranom Milanovićem krenula smjerom s kojim bi se Mesić složio. Možda u ovom slučaju trebamo razmišljati i o najavama tzv. trećeg puta koje bi okupilo HNS, Dragu Prgometa i ostale, ali i to je okupljanje još uvijek u sferi nagađanja', zaključio je Marceli.

Izvor: Tportal


KOMENTARI:

Stari Komentari (50)

 • (Gost_212)

  biži to je primazano svin mašcugama ovega svita al jedno mu se mora priznat da nabija klero fašiste kad i god to stigne!

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2336)

  "Ja sam se čuvao ovih šest godina da se ne bavim aktualnom politikom, ali budući da me tjeraju u aktualnu politiku, to neće biti angažiranje za mjesto gradonačelnika Zagreba, nego pravo angažiranje. Ja ću u svakom slučaju sada ući u politiku."
  "Budući da postoje snage koje mene žele ponovo u politici, imati će me"

  Stipe genijalac kreće u novi ciklus uspješnog razyebavanja dimnjačara. Sami su to tražili.

  oko 3 godina prije
 • KAMELEON (Gost_3594)

  Antiklerikalac, antiustaša,antifašist i ostali anti-protiv. Čovjek koji podjednako "dobro pjeva " partizanske i ustaške pjesme ovisno za koju publiku nastupa za domaće potrebe bilo je svega pomalo , za Australiju isključivo ustaške pjesme. Proslavio se 1991 g kad je poručio srbima iz Hrvatske "da mogu napustiti Hrvatsku i ponijeti sa sobom prašinu sa opanaka" . Pričao je viceve o prvom Hrvatskom Predsjedniku Dr. Franji Tuđmanu ina račun tih viceva postao njegov nasljednik, otvorio državne tajne s Pantovčaka britanskoj TV kući BBC što je nazapamćeno u povijesti. Ima tu cijela knjiga bisera političkog mrtvaca kojega sada u očaju prizivate jer ste izbezumljeni jednom riječju radi se o najvećem KAMELEONU hrvatske političke scene , sada starcu koji se ustaje po nekoliko puta noču mokriti jer ga mući prostata što je razmuljivo obzirom na pozne godine. BTW očekujem da se njegovim likom i djelom pozabavi DORH i Policija što bi on rekao; "Neka institucije rade svoj posao"

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1797)

  Netko tko je ni bolji ni gori za Hrvatsku rekao je dedi da će mu USKOK uskočiti u dvor, ma se to nije dogodilo. Samo hrvatski narod može ljubiti izrode i birati ih dva puta za predsjednika uz pomoć inozemnih centara moći.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1151)

  Mesić je najomiljeniji hrvatski političar. Vrhunski je odradio dva petogodišnja predsjednička mandata,a da nije zakonskih ograničenja zadobio bi povjerenje građana u barem još jednom mandatu, a možda i doživotno.

  oko 3 godina prije
 • 3594 (Gost_9321)

  "Čovjek koji podjednako "dobro pjeva " partizanske i ustaške pjesme ovisno za koju publiku nastupa za domaće potrebe bilo je svega pomalo , za Australiju isključivo ustaške pjesme."
  Poslale ga komunjare po zadatku da ustašluku pokupi pineze. Prepameten je Stipe da bi u takvoj prilici piva neki drugi repertoar, nebi vidija ni jednog Australskog dolara. Partizanske je piva ,za svoju dušu, iz uvjerenja.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_7239)

  Odgovara: # 392351

  Pa sve da cilu noć stari Stipe mora pišat jemat će dovoljno vrimena junački za.ebat svoje protivnike. Prepametan je za njih.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_3150)

  mesić je konkretan i kao takav bolji od ove sadašnje i onog prethodnog predsjednika

  oko 3 godina prije
 • Re (Gost_6382)

  Mesic stevo dobro zna pivat ustaske pjesme i velikije lopov

  oko 3 godina prije
 • Re (Gost_6382) (Gost_3150)

  oćeš reć da mu sanader i kutle nisu do kolina

  oko 3 godina prije
 • (Gost_8116)

  Odgovara: # 392379

  A ti si 6382 kretineto bez domovine, prvu si domovinu izda i pobiga iz nje, a druga te ne prihvaća jer ti s punim pravom ne viruje.

  oko 3 godina prije
 • Ajme Bože!!!! (Gost_3788)

  Samo bi nam još to trebalo !!!!

  oko 3 godina prije
 • (Gost_8219)

  (Gost_8116) Odgovara: # 392379
  A ti si 6382 kretineto bez domovine, prvu si domovinu izda i pobiga iz nje, a druga te ne prihvaća jer ti s punim pravom ne viruje.

  nisan ja ništa izda i nisan odnikud pobiga. ja san rođen u novome, ja san dite polinovca, brca i porta. osta san kaštelanin dušom i srcem i ne mogu sažvakat vaše ustašovanje, vaše osobne interese zbog kojih ste prodali običaje, poštenje i sram. kad čovik izgubi sram znase šta je.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_8150)

  Goste 8219, uvredljivi komentar na koji si odgovorija nije bija upućen Tebi nego onome poviše tebe "Re (Gost_6382)".

  oko 3 godina prije
 • (Gost_3594)

  pluskvamperfekt:p:p:p

  oko 3 godina prije
 • (Gost_8219)

  (Gost_8150)
  Goste 8219, uvredljivi komentar na koji si odgovorija nije bija upućen Tebi nego onome poviše tebe "Re (Gost_6382)

  ja sam 6382, ja sam osoba koja ne minja svoje mišljenje i koja nije potkupljiva. ovde san bija iza onog rata, moji prije onog rata,otac u partizanima, ja i moji u domovinskom ratu i ne dajem nikome za pravo da mi govori koja mi je i di domovina. mesić je moj favorit ka šta ti imaš svoga i brige me ko ti je i kakvi ti je.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_8150) (Gost_8219)

  uostalom tko si ti i sa kojim pravom ti nekoga vrijeđaš samo za to što taj nema isto mišljenje ka i ti. s takvima ka i ti kaštela gube svoj identitet. šta ti misliš s tim postići neznam osim da vrijeđaš sve oko sebe.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2213)

  Čim je s Tuđmanon kokošarija 90-tih, zna se ko je i šta je.

  oko 3 godina prije
 • Divlje jagode (Gost_9704)

  Ne želiš kraj , ma da je tu među nama stvara se jaz i blijedi sjaj. ADIO GOODBYE I NIKAD VIŠE :p

  oko 3 godina prije
 • (Gost_8116)

  mesićevo vrime tek dolazi. hdz je potrošen zauvik.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_177)

  ma kakav Mesić...uzmi u ruke sudbinu svoju i ne cekaj oronulog starca da se obracuna sa klero fašistima!

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1154)

  Vitalan je Stipe za svoje godine i još uvik je najučinkovitiji lik protiv krezubih… 81 godina mu je tek.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_8219)

  (Gost_2213)a izabrali ste tuđmana i njegovu bratiju iz kanade

  oko 3 godina prije
 • (Gost_5121)

  Uvijek isto

  oko 3 godina prije
 • (Gost_7116)

  Mesić: Ako netko govori kao ustaša onda je on ustaša
  https://www.youtube.com/watch?v=egku0sLuqDE

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4135)

  "(Gost_7116) Mesić: Ako netko govori kao ustaša onda je on ustaša"
  Cilj opravdava sredstvo. Stipi, uvjerenom i dokazanom anifašisti, je dan zadatak zayebat primitivni ustašluk i napunit torbe lovom , a to sigurno ne bi uspilo bez dobre glume, prikladnog govora i pokoje ustaške pisme... Stipe je i taj zadatak, kao i sve druge, vrhunski odradio jer je genijalan i darovit političar. Triba mu priznat da je intelektualno prejak za krezube desničare.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_193)

  Goste 4135 izgleda da je po tebi Mesić bar peterostruki agent koji je radija za antifaštiste na naćin da je piva ustaške pisme i uzima lovu od ustaša koju je zatim ulaga u obnove antifašističkih spomenika i u knjige Slavka Golštajna a da bi ji sve zajeba onda je iz tajni antifašističkih izvora sebi kupija kuću u Ilici da bi povedeni njegovin primjeron isto to provali i ovi krezubi ustaše pa kad su oni iz tajni izvora išli kupovat kuće, Stipe ih je prijavljiva Uskoku pa su oni naivčine kakve več jesu tili otvarat usta a ne pivat ustaške pisme da bi se lažno opravdali ko i Stipe da su i oni su zapravo antifašisti onda in je Uskok reka da je samo Stime smija zivat a da oni pivali ili ne pivali sve in je isto, oni ostaju ustaše makar se zajedno sa Stipon pojavili u Kumrovcu ili Jasenovcu jer samo Stipe smide govorit, pivat, uzimat novce kako ga je volja jer on je svijetli trajni i tajni primjer pravog antifašizma i on je prototip slika i izgled kako pravi antifašisti rade i izgledaju.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1605)

  Hrvati vole desničare jer su im servirali neprijatelja kojeg mogu mrziti

  Velik dio Hrvata zaljubljen je u desnokrilne stranke iz zahvalnosti za to što su im omogućile da nekoga nekažnjivo i besplatno mrze. Za one koji su ispunjeni mržnjom i agresijom pronalazak odgovarajućeg predmeta mržnje od neprocjenjive je vrijednosti.
  A ako u tu svrhu više ne mogu poslužiti Srbi, jer ih je većina izbjegla u Oluji, bilo je potrebno pronaći ili izmisliti nekog drugog. I HDZ je sa svojim trabantima blistavo ispunio tu zadaću: servirao je primitivnijem i neobrazovanijem dijelu Hrvata savršene neprijatelje u tobožnjim crvenima i Jugoslovenima.
  Prije 14 godina bili su to Račan i Mesić, kojima je rulja na Rivi prijetila smrću, a zadnjih su godina to Zoran Milanović i donedavna Ivo “Yusipović”, kako su ga prozvali desničarski spin doctori u sklopu širenja obmane o jugoslavenskoj opasnosti.
  (Index.hr)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2213)

  "kad čovik izgubi sram zna se šta je"

  ZNA SE. :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

  oko 3 godina prije
 • Es (Gost_1342)

  Najveci fasista mesic josipovic milanovic pusicka tosu sve cetnici

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1542)

  Odgovara: # 392472

  bravo Bosanac!

  oko 3 godina prije
 • (Gost_7114)

  australci su skupljali lovu i dali je mesiću koji je s njima piva ustaške pisme,zašto?
  zašto su hrvati u australiji pivali ustaške pisme i davali lovu? očekivali su ustašku hrvatsku i da će se obračunat sa komunjarama i da će im se podilit sve ovo šta su komunjare izgradile.oćekivali su vlast.da su bili pravi hrvati nebi ustaške pisme dozvolili pivat.

  oko 3 godina prije
 • ak tu ar %* (Gost_740)

  naprid i njihovi i naši ,a sve na dobrobit svekolikog pučanstva ;)*

  oko 3 godina prije
 • (Gost_9115)

  https://www.youtube.com/watch?v=egku0sLuqDE

  oko 3 godina prije
 • povratak otpisanih??? (Gost_1194)

  Mesić i ćaća se vraća :p:p:p

  oko 3 godina prije
 • 6.6.1992 Punchbowl Sydney, Australia (Stipe Mesić) (Gost_1194)

  “U Drugom svjetskom ratu, vidite, Hrvati su dva puta pobijedili i mi nemamo razloga se nikom ispričavati. Ovo što skroz traže od Hrvata – ajde idite kleknuti u Jasenovac, kleknite ovdje... Mi nemamo pred kim šta klečati! Mi smo dva puta pobijedili, a svi drugi samo jednom. Mi smo pobijedili 10. travnja kad su nam Sile osovine priznale Hrvatsku državu i pobijedili smo jer smo se našli poslije rata, opet s pobjednicima, za pobjedničkim stolom”.

  oko 3 godina prije
 • Jasenovac 2016 (Stipe Mesić) (Gost_1194)

  “Tko govori kao ustaša, taj je ustaša”?

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2129)

  Odgovara: # 392562

  6.6.1992 Punchbowl Sydney, Australia (Stipe


  zna je stipe ka i svi koji su kolendravali po svitu za pineze koja ste sorta i šta volite slušat. ako van nije bilo po volji ili ako vas je vrijeđalo da van podilazi sa pobjedom ndh šta ga niste izvižđali i potirali.

  oko 3 godina prije
 • ANTITALENT I NERADNIK (Gost_4154)

  Ajde ne piši gluposti ,nismo imali pametnijeg posla nego pratiti Mesićeve turneje po svijetu i slušati njegove gluposti,loše izvođenje pjesama ; TOTALNI ANTITALENT . Da imaš i trunke soli u glavi ne bi podržavao takvu osobu kojoj je cijeli svoj radni vijek prošao u raznim komitetima BEZ DANA RADNOG STAŽA. Gori od njega su samo oni: KOJI GA SLIJEPO PODRŽAVAJU!!!

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2129)

  Mesić je rođen u slavonskom mjestu Orahovici. Gimnaziju je pohađao u Osijeku i Požegi,[1] a diplomirao je pravo na Sveučilištu u Zagrebu. Nakon studija, Mesić je radio u Orahovici i Našicama. Odslužio je vojsku, položio pravosudni ispit i radio kao općinski sudac. Oženio se Milkom rođ. Dudunić, i dobili su dvije kćeri.

  S cijelom je obitelji preselio u Zagreb i godine 1964. postao direktor sektora općih poslova u poduzeću Univerzal Corporation, te je svojom voljom postao član Saveza komunista Jugoslavije (partijska podružnica: Savez komunista Hrvatske).


  Pokrenuo je građenje prve privatne tvornice u Jugoslaviji, pa ga je Tito optužio da potiho uvodi kapitalizam (nezakonit po Ustavnom poretku). Poslije donošenja "Deklaracije o položaju i imenu hrvatskoga jezika" 1967. godine, Mesić ju je javno osudio u govoru pred Saborom, gdje je njene sastavljače prozvao kao: "političke diverzante koji razaraju temelje Jugoslavije", i pozvao da ih se kazneno progoni na sudu.[2][3]

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2129)

  Ipak, u 1970-ima Mesić je podržao Hrvatsko proljeće, pa je optužen zbog "neprijateljske propagande" i osuđen na godinu dana zatvora. Suđenje je trajalo 3 dana, a od 55 svjedoka samo je 5 svjedočilo protiv njega. Nakon priziva, proces se odužio do 1975., kada je odslužio godinu dana u zatvoru u Staroj Gradiški.

  oko 3 godina prije
 • ANTITALENT I NERADNIK (Gost_4154) (Gost_2129)

  ti podržaji lopove i rvatine koji su po kanadi lkad bi se nažderali lovili prasca i pisali po njemu"tito",a to je veliki izraz domoljublja , koji ničim nisu pomogli hrvatsku državu osim šta su se nagrabili truda onih koji su živili i radili u hrvatskoj. ti podržaji i otmičare aviona, podržaji i bugojansku skupinu koji nisu išli na dedinje rušit državunego po selima bosne i hrvatske di živi seljak koji se muči za priživit.tamo su išli dizat ustanak samo neznam protiv koga.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4154)

  Šta si dosadan čovječe , gdje ti vidiš da podržavam bilo koga navodim samo da toga NERADNIKA ne podržavam i točka. Nećeš me uvjeriti pišući negovu friziranu biografiju da promjenim svoj stav. Samo idolopoklonici totalitarnih sustava uporno žele da svi imamo isto mišljenje koje odredi "veliki voda". Uporno i uporno pokušavaš polemizirati s stavovima koje nisam izrekao niti se zalažem za nih,ali ti i dalje :"ti i za njih", "za one iz Australije" , "one što su rušili seljake iz Bugojna". Stvarno si NEDOKAZAN i nepotrebno je voditi s tobom bilo koju vrstu polemike. I dalje ostajem pri tomu : da je Mesić kameleon, ne radnik, prevrtljivac i sve negativne osobine koje idu uz to. Kao oronulom starcu koji više puta mokri noću zbog prostate ne zelim da se ikad vise vrati na političku scenu neka stoji kuci,igra na šah i karte s Josipom Manolicem .

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4154) (Gost_2129)

  nije on neradnik koliko si ti licemjer

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4154)

  A ti si Stipe Mesić.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2129)

  (Gost_4154)

  A ti si Stipe Mesić.

  samo je jedan stipe mesić

  oko 3 godina prije
 • judini sljedbenici (Gost_4154)

  Na svu sreću ali malih Mesića nažalost ima nađe se još pokoja budala.:p

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4155)

  sigurno ,kao što ima i malih tuđmana, malih pašalića, malih sanadera,malih noraca. nema čega nema

  oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara