hren
 

MIROVINA JOŠ DALJE
Komisije: skraćenje roka za odlazak u prijevremenu mirovinu s pet na tri godine, porez na nekretnine od 2018.

Hrvatski će radnici odlaziti u prijevremenu mirovinu sa 64 godine, a u starosnu sa 67 godina života – najvažnija je promjena s kojom će Oreškovićeva Vlada izaći pred Bruxelles, ali i domaću javnost.

Prezentacija koju su članovi Vlade održali pred socijalnim partnerima pokazuje da je Vlada odlučila prihvatiti sve tri sugestije Europske komisije vezane uz uvjete umirovljenja. Od iduće će se godine ubrzati ujednačavanje radnog vijeka muškaraca i žena tako što će žene svake sljedeće godine raditi šest mjeseci dulje dok se 2023. godine ne izjednače s muškarcima. Nakon toga će i muškarcima i ženama radni vijek postupno rasti za šest mjeseci te će svi od 2028. godine raditi punih 67 godina – što je deset godina ranije nego što je planirala Milanovićeva Vlada! Tako bi žene rođene 1958. godine tek 2023. ostvarile uvjete za starosnu mirovinu, kad napune 65 godina života, a ne 2020. kako propisuje sadašnji zakon. Svi koji su rođeni 1961. godine i kasnije prvi uvjet za prijevremenu mirovinu steći će kada navrše 64 godine, a u starosnu će odlaziti sa 67 godina života. Skraćenje razdoblja u kojemu se najranije može ići u prijevremenu mirovinu s pet na tri godine najveći je udar na mirovinska prava radnika ostanu li bez posla. Nadalje, planira se i 50-postotno smanjenje broja opasnih i napornih zanimanja koja imaju pravo na beneficirani staž – sa stotinjak na 50.

– Ti prijedlozi zaslužuju svaku osudu, potpuno su neprihvatljivi i SDP će naći načina da im se suprotstavi jer Vlada nema osjećaj za građane, nego podilazi krupnom kapitalu i poslodavcima – komentira bivši ministar rada Mirando Mrsić.

– Apsolutno smo protiv bilo kakvih promjena, a posebno bi bilo šokantno skraćenje roka za prijevremenu mirovinu na tri godine, ako je to točno. Europska komisija nema ingerencija nad mirovinskim pravima, a predsjednik Vlade nepotrebno se ''prostro'' pred njima i prije nego što su počeli razgovori sa socijalnim partnerima – kaže sindikalac Krešimir Sever. Po ovome za ista radna mjesta borit će se djedovi i unuci.

Također, najavljeno je i uvođenje poreza na nekretnine, ali ne od 2017., kako je najavljivao premijer Orešković, nego od 2018. 

Izvor: Večernji.hr


KOMENTARI:

Stari Komentari (7)

 • (Gost_7242)

  najpravednije je ukinuti sve mirovine

  oko 3 godina prije
 • (Gost_212)

  necu radit ništa u ovoj državi i ponosan sam na to a penziju van je bolje ni ne docekat

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2802)

  mene od svega..vise..brinu..boja kose..pa ovaj kineski kaputic ali lederer cikita..i sminka..doticne..nego zakoni..sta donosi..a da sama..nema pojma o cemi se radi..glavno je glasati..ha..ha..;)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2149)

  Puvali smo na Mrsića, ajde, dosta puti s razlogom, ali Šikićka će nas uredit.Jema ona masla.....

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1089)

  Imat će te dobru zdravstvenu zaštitu i moći će te radit do 80-e god.
  glasali ste za stranku koja vas vodi u napredak. izvoli te, napredujte.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1115)

  "Svi rođeni 1961. i kasnije morat će raditi do 67 godina"

  Neće. Jer neće imat di. Na taj način će rijetko tko navuć staž i godine za punu penziju, u tome je caka. To se zove "ušteda".

  oko 3 godina prije
 • (Gost_8425)

  S posla na groblje i ne triba nikome davat mirovinu. Izvrsno rješenje za državnu blagajnu. Bilo bi najbolje da zaokruže na 70 godina da ne dodaju svako malo po godinu više i tako budu sigurni da će malo ko doživit odlazak u mirovinu.
  Da nije žalosno bilo bi smišno!

  oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara