hren

DOBIO PREKO 91.500 GLASOVA
Devedeset tisuća glasova članova HDZ-a u nedjelju je potvrdilo Tomislava Karamarka za predsjednika stranke. HDZ-ova mašinerija na terenu uspjela je nadmašiti sva očekivanja. I dok su u središnjici HDZ-a u nedjelju predvečer još najavljivali da bi bili zadovoljni odazivom od 25 posto, rezultati koji su sa terena počeli pristizati u večernjim satima pokazali su da se odaziv kreće oko vrlo solidnih 45 posto.

U svojem govoru Karamarko je najavio zaokret u stranačkim prioritetima.

- Sve ideološke rasprave stavljamo u drugi plan. Jasni smo u odnosu prema svakom totalitarizmu, i fašističkom, i nacističkom, i komunističkom i ne želimo imati s time više posla. Od sada nas zanimaju samo gospodarska pitanja i budućnost naše djece – poručio je Karamarko, koji je na izborima dobio 98,99 posto glasova. 

- Nakon poraza na parlamentarnim izborima 2011. dobio sam stranku koja je bila na koljenima. Vratio sam joj ime i prezime. Stranci koja je pomalo tonula u bezličnost vratili smo karakter, narodnjački demokršćanski duh. Morali smo vratiti HDZ tamo gdje mu je mjesto, da bude prva, najjača stranka u Hrvata ikada i sada se okrećemo budućnosti: ekonomiji i demografskoj obnovi zemlje – istaknuo je predsjednik HDZ-a. On je najavio da će HDZ u slijedećem mandatu artikulirati svoje žestoko domoljublje tako da će se žestoko boriti za kvalitetu u našoj domovini. 

- Borit ćemo se za svaku investiciju, projekt, neobrađeno polje, mladića i djevojku koji žele napustiti našu zemlju i koji se bave mišlju da negdje drugdje zasnivaju obitelj – zaključio je Karamarko, praćen okupljenim članovima, aktivistima i dušnosnicima HDZ-a, koji su u nedjelju navečer došli u zagrebačku središnjicu proslaviti Karamarkovu pobjedu. 

Iako se u kuloarima u danima prije izbora spekuliralo da bi unutarsrstranačka opozicija mogla Karamarku pomrsiti račune forsirajući poništavanje glasačkih listića, do toga, po svemu sudeći nije došlo. Nevažećih listića je, prema riječima predsjednika središnje HDZ-ove izbore komisije Damira Sesvečana, bio zanemariv broj – manje od jedan posto.

Karamarko se definitivno potvrdio kao lider u vlastitoj stranci. Koncem svibnja HDZ će održati i izborni Sabor, na kojemu će delegati stranke izabrati članove Predjedništva. Glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić u nedjelju se nije želio izjasniti hoće li se kandidirati za Karamarkovog zamjenika, ili će prihvatiti neku nižu funkciju u stranci. 

Na izbore za predsjednika HDZ-a, prve na kojima je svih 207 tisuća članova stranke imalo pravo glasa stranke, u nedjelju je izašao 91 571 član. Nevažećih glasova bilo je ispod 1 posto.

Glasovalo se na ukupno 793 biračka mjesta, 778 u Hrvatskoj i 15 biračkih mjesta u 13 koordinacija HDZ-a u devet država, a Tomislav Karamarko bio je jedini kandidat.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij