hren
 

UBRZAN ODLAZAK U INOZEMSTVO
Po standardima Europske unije u hrvatskom zdravstvenom sustavu nedostaje 12.500 medicinskih sestara i tehničara, dok ih istodobno na burzi rada posao čeka više od 1300, istaknuo je u srijedu Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara, koji upozorava na neodrživost naputka o zabrani zapošljavanja u zdravstvenim ustanovama, koji je ministar zdravlja Dario Nakić donio početkom veljače, javlja Poslovni.hr.

Zbog tog naputka za svako zapošljavanje medicinskih sestara treba čekati odobrenje Ministarstva, pa je sustav u kolapsu jer samo u dva najveća zagrebačka klinička bolnička centra nedostaje više od 1000 sestara, rekla je predsjednica sindikata Anica Prašnjak.

Europski prosjek je 703 sestre na 100.000  stanovnika, a sadašnjim tempom zapošljavanja Hrvatska će taj prosjek dostići tek za 60 godina, upozorava Prašnjak. 
Ulazak Hrvatske u EU dodatno je povećao problem odlaska sestara iz Hrvatske. Po podacima sindikata, više od 950 otišlo ih je u inozemstvo zadnjih godinu i pol dana. "Podaci s terena govore o velikom broju sestara koje i dalje traže dopusnice od strukovne komore za odlazak u inozemstvo", upozorava Prašnjak.  
U sindikatu stoga traže od Ministarstva zdravlja izradu situacijske analize na području sestrinstva, utvrđivanje točnog broja zaposlenih sestara i desetogodišnju strategiju njihova obrazovanja i zapošljavanja.


KOMENTARI:

Stari Komentari (1)

  • (Gost_2181)

    Klasican primjer neorganiziranosti naseg drustva!

    oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara