Predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner sastao se u ponedjeljak s predsjednicom švicarskog parlamenta Christom Markwalder i kazao da je “prilično” uznapredovao proces koji će Hrvatima omogućiti da pod jednakim uvjetima kao i ostali građani EU-a rade u Švicarskoj, izrazivši nadu da će taj proces biti dovršen do ljeta.

Predsjednica Nacionalnog vijeća (donji dom) švicarskog parlamenta Christa Markwalder je objasnila da Švicarska još uvijek nije ratificirala protokol kojim se ugovor s EU-om o slobodnom kretanju ljudi širi i na Hrvatsku jer je u veljači 2014. održan referendum o imigrantskoj politici koji je izazvao neizvjesnost, (…), ali je vlada u ožujku ove godine ipak potpisla sporazum, a nedavno ju je i vanjskopolitički odbor parlamenta ovlastio i da ga ratificira. Sada se, dodala je, čeka zeleno svjetlo Senata, gornjeg doma parlamenta, koji bi to mogao učiniti u lipnju.

DOBRA VIJEST ZA HRVATE: Od 11. ožujka u Švicarsku može se ući samo s osobnom

“Pokušavamo to ubrzati, (…) ali želim naglasiti da taj protokol nikada nije bio zamišljen kao diskriminacijski prema hrvatskim građanima”, poručila je Markwalder.

“Razgovarali smo da je prilično uznapredovao proces koji će hrvatskim građanima omogućiti da pod jednakim uvjetima kao i građani ostalih zemalja EU-a rade u Švicarskoj i nadamo se da će do ljeta taj proces biti uspješno završen”, kazao je Reiner u izjavi novinarima nakon sastanka.

Reiner i Markwalder su razgovarali i o bilateralnim odnosima koji su, kako je rečeno, “uspješni”, čemu doprinosi i “dobro integrirana hrvatska dijaspora”.


Predsjednica Nacionalnog vijeća švicarskog parlamenta Christa Markwalder boravi u Zagrebu.

U Švicarskoj 35.000 Hrvata

Prema službenim brojkama, u Švicarskoj živi oko 35.000 Hrvata, ali prema kulturnim i crkvenim udrugama taj se broj penje i do 80.000.

Vrlo su dobro integrirani i pridonose švicarskom gospodarstvu i kulturi”, rekao je Reiner. Podsjetio je da su tijekom posljednjih 14 godina odnosi sa tom alpskom zemljom “zamrli” te je stoga predložio potpisivanje memoranduma o parlamentarnoj suradnji, što je njegova gošća prihvatila.

Predsjednici parlamenata složili su se da ima mnogo prostora za jačanje gospodarske suradnje.

Radi se na stvaranju pogodne klime za investicije

“Međusobna trgovinska razmjena iznosi oko 300 milijuna eura, što je premalo. Postoje puno veći potencijali”, kazao je Reiner i dodao da nova vlada radi na stvaranju pogodne klime za investicije.

“Očekujemo značajna ulaganja. U Hrvatskoj djeluje oko 50 švicarskih tvrtki, ali se taj broj može povećati”, kazao je Reiner. Također je izrazio nadu da će u Hrvatsku ovo ljeto doći više od 210.000 švicarskih turista, koliko ih je zabilježeno protekle turističke sezone.

Markwalder, koja se na čelu Nacionalnog vijeća nalazi od 30.  studenoga 2015., kazala je da je Hrvatska važan partner, posebice nakon što je postala članica EU-a, i da dvije zemlje imaju zajedničke gospodarske interese.


Christom Markwalder

ODLIČNE VIJESTI IZ ŠVICARSKE: Vrlo brzo Hrvati bi mogli imati još jedan razlog za odlazak tamo

“Švicarska je tradicionalno veliki inozemni izravni investitor, a zbog trenutno snažnog franka tražimo nova mjesta za proizvodnju”, rekla je Markwalder.

Dodala je da je “vrlo sretna” što je Švicarska Hrvatskoj donirala 45 milijuna švicarskih franaka za smanjivanje društvenih i ekonomskih razlika, kao i za poboljšanje infrastrukture i obrazovanja te održive projekte koji će također pomoći razvoju Hrvatske.

U njezinom izaslanstvu u posjetu Hrvatskoj su i predstavnici šest političkih stranaka.

Markwalder i kod predsjednice

Markwalder je nešto kasnije primila i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Kako je priopćeno s Pantovčaka, na sastanku je obostrano je izraženo zadovoljstvo stanjem političkih odnosa te mogućnostima za jačanje gospodarske suradnje, posebice na području švicarskih investicija u Hrvatsku te robne razmjene.

Izvor: Net.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada