hren

TKO JE TU LUD
Produženje vozačke dozvole zbog zdravstvenih ograničenja klasičan je primjer apsurdnosti državne administracije koja građane košta suludo mnogo novca i vremena. A sve bi moglo biti puno brže i učinkovitije kada bi propisi poštovali zdravi razum i kad bi istinski profunkcionirao sustav e-građani.

Pravila o produživanja vozačkih dozvola zbog zdravstvenog ograničenja jedan je od brojnih primjera neučinkovitosti državne administracije.

Evo kako to izgleda na primjeru periodičkog produženja vozačke dozvole za vozače zbog nošenja naočala. Za ishodovanje zdravstvenog uvjerenja potrebno je učiniti kompletan zdravstveni pregled u ovlaštenoj ordinaciji medicine rada i platiti punu cijenu koja se kreće od 400 do 500 kuna, premda ograničenje postoji zbog točno određenog zdravstvenog problema, u ovom slučaju to je pregled vida.

Nakon toga treba otići u nadležnu Policijsku upravu (u Zagrebu je to samo jedna, ona u Heinzelovoj) i podnijeti zahtjev za produženje vozačke dozvole. Za traženu uslugu državi treba platiti 30 kuna biljega i 151 kuna u državni proračun. Nakon 20 dana trebate još jednom doći u policiju da bi podigli vozačku iskaznicu.

Dakle, procijenjeni ukupni trošak produženja vozačke kreće se oko 690 kuna u što su uključeni zdravstveni pregled (450 kuna), biljezi (30 kuna), uplata u proračun (151 kuna), trošak prijevoza za odlazak na pregled plus odlazak dva puta na policiju (60 kuna).

Za provođenje cijele operacije utrošit ćete najmanje sedam sati (zdravstveni pregled - 3 sata; odlazak kod doktora obiteljske medicine - 1 sat; odlazak i čekanje na policiji – najmanje 3 sata).

A kako bi moglo biti....

Evo kako bi to moglo funkcionirati u zemlji s učinkovitom državnom upravom i efikasnim servisom e-građani, koji bi trebao skratiti proceduru, uštedjeti vrijeme i pojeftiniti uslugu.

Nakon što vam sustav dojavi da vam ističe vozačka dozvola jer imate ograničenje zbog nošenja naočala, odlazite na besplatni redovni kontrolni pregled kod svog oftamologa budući da, po logici stvari, nema nikakve potrebe da idete na Medicinu rada jer ste vozač amater, a ne profesionalac.

Nakon obavljenog pregleda liječnik šalje potvrdu o zdravstvenoj sposobnosti u vaš e-sandučić u sustavu e-građani, ispunjavate online zahtjev za produženje vozačke dozvole i zajedno s potvrdom o zdravstvenoj sposobnosti šaljete ga nadležnoj Policijskoj upravi. Zahtjevu treba priložiti i fotografiju novijeg datuma, ako ona već ne postoji u informacijskom sustavu MUP-a.

Na temelju dostavljenog zahtjeva i prateće dokumentacije policija izrađuje novu vozačku dozvolu (iskaznicu) i šalje vam je preporučenom poštom na kućnu adresu zajedno s računom za troškove, koji ne bi smio biti veći od 100 kuna.

Dakle, umjesto 690 kuna i sedam sati vremena, uz efikasnu državu, trošak takve usluge bio bi 122 kune (izrada iskaznice - 100 kuna, trošak prijevoza za odlazak na pregled - 20 kuna, bankarska provizija - 2 kune), a na cijeli postupak (pregled, zahtjev za produženje i plaćanje usluge) potrošili bismo maksimalno dva sata (kontrolni pregled - 1,5 sati, ispunjavanje zahtjeva za produženje vozačke i plaćanje računa – pola sata).

Izvor: Tportal.hr


KOMENTARI:

Stari Komentari (7)

 • (Gost_2134)

  E, ali onda u toj zemlji ne bi živili Hrvati. Ili bilo koji ostali Balkanci.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_9214)

  Debilizam koji i ja moram odraditi.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_8577)

  Promjene u ovoj zemlji, se uvode puškom.
  Problem je što se nakon toga promjene dogadjaju,samo one koje odgovarju, onima s puškama...
  Pa i ova debilana nekom odgovara...

  oko 4 godina prije
 • (Gost_2134)

  Ovo tira ljude da se ne pregledavaju i da ne nose očale.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_2816)

  ovo tira ljude dan prije isteka vazece dozvole sist u auto i priko granice.;)

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1099)

  Problem je šta su rvati vječni zarobljenici centralnog komiteta, pa se hrvatskog državljanstva, jedinog u europi, nemožeš odreć.
  Pa da uzmeš državljanstvo neke države koja manje maltretira svoje gradjane...
  Ova činjenica govori o naravi ljudi u strankama proizašlim iz centralnog komiteta, a takve su skoro sve...

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1099)

  Uz hrvatsku, maroko je jedina svijetska država čiji su gradjani doživotni zarobljenici iste...
  Čak i "zloglasna" sjeverna koreja, daje takvu mogučnost izbora, svojim gradjanima, pa vi sad prosudite di je diktatura, a di sloboda...

  oko 4 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij