hren
 

ODREĐENI UVJETI
Radna tijela Vijeća Europske unije još nisu raspravljala o otvaranja pregovora sa Srbijom u poglavlju 23 Pravosuđe i temeljna prava, doznaje se u srijedu iz europskih izvora, a pitanje priprema za otvaranje tog poglavlja maknuto je s dnevnog reda radne skupine za proširenje zbog primjedbi Hrvatske.

Radna skupina za proširenje trebala je u ponedjeljak razgovarati o pripremama za otvaranje poglavlja 23 sa Srbijom, ali je, kako se doznaje, to pitanje maknuto s dnevnog reda, jer je Hrvatska imala primjedbe.
O otvaranju i zatvaranju pregovaračkih poglavlja u pristupnim pregovorima sa zemljama kandidatima odlučuju zemlje članice EU-a konsenzusom.

O tim pitanjima se najprije raspravlja na razini radne skupine za proširenje, koju čine diplomati iz stalnih predstavništava zemalja članica, a njome predsjedava diplomat iz zemlje koja obnaša rotirajuće predsjedništvo.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova prije nekoliko je tjedana postavilo kao uvjete Srbiji za otvaranje poglavlja 23 da mora poštovati manjinska prava, surađivati s Haškim sudom i reformirati pravosuđe, što uključuje ukidanje nadležnosti za procesuiranje ratnih zločina na području cijele bivše Jugoslavije.

To je ponovio i ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač u srijedu prije sjednice hrvatske vlade. 'Jasno je da potpuna suradnja s Haškim sudom mora biti u pregovaračkim mjerilima. Isto tako je vrlo jasno da Srbija ne može biti neka vrsta suca za sve zemlje bivše Jugoslavije za ratne zločine, uključujući i Hrvatsku. To je nedopustivo i to će morati biti dio pregovaračkih mjerila koje Srbija mora ispuniti', rekao je Kovač.

Hrvatska također očekuje, nastavio je, da Srbija ispuni obveze iz međudržavnog sporazuma o zaštiti manjina. 'Očekujemo da hrvatska manjina bude zastupljena u narodnoj skupštini i to temeljem zakona kao što to predviđa taj međudržavni sporazum između Hrvatske i Srbije', rekao je Kovač.

Dužnosnici u Beogradu kažu da su netočne tvrdnje o hrvatskoj blokadi Srbije na putu ka EU

Otvaranje pregovaračkog poglavlja 23 Srbije i EU još nije na dnevnom redu, izjavila je u srijedu glavna srbijanska pregovaračica Tanja Miščević, odbacujući kako netočne tvrdnje zagrebačkih medija da Hrvatska blokira Srbiju u pristupnom pregovaračkom procesu s Unijom.

Miščević je za radio Beograd izjavila kako nisu točni navodi Večernjeg lista da Hrvatska već blokira Srbiju u pregovaračkom procesu, naglasivši da se poglavlje 23 još nije niti našlo na dnevnom u Bruxellesu.
Glasnogovornica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku EU Maja Kocijančič rekla je da se 'Europska komisija veseli narednim koracima u procesu pridruživanja Srbije i otvaranju poglavlja 23 i 24'.

'Rasprava je trenutno u tijeku i Europska komisija je spremna krenuti naprijed s narednim koracima čim se osigura nužna jednoglasnost država članica', navela je Kocijančič u izjavi agenciji Tanjug.
Kako se u srijedu doznaje iz europskih izvora radna tijela Vijeća Europske unije još nisu raspravljala o otvaranja pregovora sa Srbijom u poglavlju 23 Pravosuđe i temeljna prava, a pitanje priprema za otvaranje tog poglavlja maknuto je s dnevnog reda radne skupine za proširenje zbog primjedbi Hrvatske. 

Izvor: Tportal.hr


KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij