DOGOVOR EU I TURSKE
Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač objavio je u utorak da će Hrvatska iz Turske primiti manje od 500 izbjeglica u sklopu dogovora između Europske unije i Turske koji je stupio na snagu u ponedjeljak.

Turska se dogovorila s EU-om da preuzme sve migrante i izbjeglice koji preko Egejskog mora ilegalno dođu na grčke otoke, a u zamjenu će za svakog primljenog migranta jedan iz Turske biti primljen u EU.

"Obvezali smo se primiti iz Turske manje od 500 izbjeglica", rekao je Kovač u razgovoru za RTL televiziju u utorak.

"Tu ćemo svoju obavezu ispuniti", dodao je šef hrvatske diplomacije i ocijenio da uspjeh dogovora ovisi o tome hoće li druge članice Unije realizirati svoje obveze.

Hrvatska bi trebala primiti ukupno 1600 izbjeglica iz dva programa - premještanja iz jedne članice EU-a u drugu i programa preseljenja iz trećih zemalja (Turske, Jordana) u EU.

Nekoliko članica EU-a već je počelo s prihvatom u skladu s dogovorom EU-Turska. U Njemačku je poslano 78 Sirijaca, jedanaest u Finsku, a prva skupina u kojoj se nalazi 31 Sirijac stigla je u utorak u Nizozemsku.

Kovač je istaknuo da se zahvaljujući zatvaranju tzv. balkanske rute znatno smanjio dolazak izbjeglica u Hrvatsku i da ih je u izbjegličkom centru u Slavonskom Brodu trenutno manje od 200.

Odbacio je nagađanja da su zemlje na ruti to učinile na nagovor Njemačke, u koju je prošle godine stiglo više od milijun migranata i izbjeglica, najviše od svih članica EU-a.

"To je naša inicijativa. Mi smo dovoljno zreli i u tome smo se našli s našim kolegama iz Austrije, Slovenije, Srbije i Makedonije", ustvrdio je Kovač.

"Tom smo koordinacijom uspjeli smanjiti broj izbjeglica i time pomogli Europskoj uniji, posebno Njemačkoj", dodao je.


Kovač Srbiji: 'Suočite se s istinom o ratovima 90-ih'

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač izjavio je u utorak da se Srbija mora suočiti s istinom o ratovima 90-ih godina i ukinuti regionalnu nadležnost za ratne zločine ako želi ući u Europsku uniju i imati korektne odnose s Hrvatskom.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić ustvrdio je u ponedjeljak da će proteći još puno godina dok netko u Hrvatskoj shvati da je Oluja bila "najveće etničko čišćenje u Europi od Drugog svjetskog rata" i kao indikativan naveo podatak da je na Haškom sudu osuđeno 60 Srba, 11 Hrvata, te šest Bošnjaka.

"Vrlo je važno da se krene u suočavanje s prošlošću, tko je bio pokretač ratova na prostoru bivše Jugoslavije", rekao je Kovač u razgovoru za RTL.

"Pretpostavljam da će Srbija krenuti tim putem i da ćemo imati osnove za korektne odnose", dodao je Kovač i kao uzor naveo Njemačku i Francusku koje su u povijesti međusobno ratovale, a danas su stožerne države EU-a.

Šef hrvatske diplomacije je ponovio da će Srbija morati ukinuti nadležnost za ratne zločine na području cijele bivše Jugoslavije i osigurati prava hrvatskoj manjini ako želi ući u EU.

"Mi smo članica EU-a i imamo pravo i obvezu bdjeti nad pristupnim pregovorima Srbije", rekao je Kovač.

"Srbija će morati izmijeniti svoje zakonodavstvo i ne može biti nadležna za ratne zločine u ex-Jugoslaviji", dodao je.

Službeni Zagreb upozorio je da će blokirati otvaranje poglavlja 23 u pregovorima Srbije s EU ako Beograd ne ispuni ta dva uvjeta.

Izvor: Jutarnji.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno