hren
 

SRAMOTNA ODLUKA HAŠKOG TRIBUNALA
Vijeće Haškog tribunala pod predsjedanjem sudca Antonettija donijelo je sramotnu odluku po kojoj je danas oslobodilo Vojislava Šešelja po svih devet točaka optužnice. 

Podsjetimo, Haško tužiteljstvo zatražilo je da se Šešelja proglasi krivim i osudi na kaznu od 28 godina zatvora zbog njegove uloge u etničkom čišćenju nesrpskog stanovništva u Hrvatskoj i BiH te vojvođanskih Hrvata, koje je uključivalo ubojstva, deportacije, zlostavljanja, pljačku i uništavanje imovine Hrvata i muslimana.

Šešelj je bio optužen u devet točaka za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja u BiH i Hrvatskoj, a posebno za masakre na Ovčari i u Voćinu te progon Hrvata iz vojvođanskog mjesta Hrtkovci. Ideju "velike Srbije" sa zapadnom granicom Virovitica-Karlovac-Karlobag zagovarao je u javnim nastupima, a svojom je ekstremnom retorikom i huškačkim govorima mobilizirao i poticao na progon i ubijanje Hrvata i muslimana. 

U Srbiji je Šešelj imao status medijske zvijezde i zato je njegova odgovornost veća, a njegove izjave i govori imali su za cilj ohrabriti Srbe na počinjenje zločina i osloboditi ih od odgovornosti ukoliko takve zločine počine. Uz govore mržnje Šešelj je organizirao 30.000 dobrovoljaca, koje je poslao u Hrvatsku i BiH gdje su činili zločine na području Vukovara, Zvornika, Sarajeva, Mostara, Nevesinja i Hrtkovaca.

Šešelj je na uvjetnoj slobodi od studenoga prošle godine kada ga je haški sud pustio zbog pogoršanog zdravstvenog stanja odnosno jetrenih metastaza raka debelog crijeva. Šešelj, koji je odbio pojaviti se u haškoj sudnici na izricanju presude, poručio je dva tjedna uoči njezina objavljivanja kako ga ona ne zanima te je najavio žalbu na presudu kakva god bila.


KOMENTARI:

Stari Komentari (52)

Učitaj prethodne komentare
 • Pozorište u (Haškoj) kući (Gost_2164)

  Goste 6229 zanima me njihovo mišljenje ipak su oni "neutralni" odnosno korektiv našeg društva mi ostali smo previše subjektivni.Čini mi se po svemu da si i ti jedan od antifašista.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1931)

  Da parafraziram jedan članak koji sam pročita:
  "Da smo mi neka iole ozbiljna država al Izrael, Amerika ili Rusija, a nismo, mi bi vojvodu oteli iz Beograda i doveliga ga kod nas na suđenje, ka Izraelci Ajhmana...da smo ka Ameri poslali bi mu drona i poslali mu raketu dok sidi na WC-u,... a da smo ka Rusi stavili bi mu radiokativni polonij u rakiju tako da za dva dana izgleda ka da je bija na iljadu kemoterapija.
  Ali nismo...

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4215) (Gost_6229)

  nije ti pusička kriva šta oni prije nje i i za vrime rata nisu sakupljali dokaze nego su se bavili bogačenjem i pljačkom ove jadne države. sudi mu se 13 godina,a ona je ministrica od 23. prosinca 2011. – 22. siječnja 2016.
  Prethodnik joj je bio Gordan Jandroković. valjda je on dobro pripremio teren. o onima prije njega u ratno vrime i iza rata neću ni govorit.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2605)

  dali je dotični otrovan dok je bija u pržunu pa sa ovin činom hag profesionale skreće pozornost s sebe?

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4215)

  Pusićka od 90 te godine skuplja dokaze zajedno s udrugom antifašista i srpskom Documentom za tezu da je Hrvatska kriva za rat i to je dostavila 2013. godine kao dokaze za šešelja..

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6229)

  U VRIJEME kada je Srbija na sve načine pokušala ograničiti medijsko djelovanje četničkog vojvode Vojislava Šešelja, odnosno njegov govor mržnje, spremno su mu pomogle hrvatske "medijske" snage.

  Točnije, pomogao mu je Velimir Bujanec, pravomoćno osuđeni za plaćanje usluga prostitutke kokainom, a kod kojeg se već odavno vrlo udobno osjećaju HDZ-ovi ministri, predstavnici hrvatske radikalne desnice te svatko onaj koji je spreman uvrijediti kako protivnike današnje vlasti, tako i one koji se ne sviđaju notornom osnivaču paranovinarske udruge HNIP.
  Isto tako Bujanec nije reagirao ni kada je Šešelj rekao da nije kriv za slučajeve silovanih žena u Vukovaru.
  Bujanec, za kojeg aktualni ministar vanjskih poslova Miro Kovač tvrdi da je prosvjetitelj i enciklopedist, hvalio se tom emisijom tvrdeći da je upravo njegova emisija zaslužna za povratak Šešelja u Haag. No, kako se pokazalo, Šešelj se do sada nije vratio u Haag

  oko 3 godina prije
 • (Gost_8699)

  Čitam knjigu Zločin i kazna. Pravde nema, nikada je nije bilo i nikada je neće biti. Još veći zločinac od Šešelja, Pavelić nije bio suđen ni osuđen.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_8120)

  Šta napadate Bujanca? Vidite da je ugostija nevinog čovika

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6229)

  "biće smo mi pametni" grafit u splitu od rata

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2232)

  Jadni vi i to smeće od portal- I.d.x. Čim neko viče za dom ili razbije ćirilične ploče dobije više zatvora nego šešelj. Al pokazao nam je kako se bori za sebe i svoje, i to bez odvjetnika, a naši na vlasti se bore za svoje džepove i naši odvjetnici su dobili milijune u hagu pa nek kažu da vole državu... Nasmija se nama i ciloj europi. Šta će sad reći Documenta i ostali...?

  oko 3 godina prije
 • (Gost_8179)

  Svi smo protiv odluka Haškog suda.1. Generale Gotovinu i Markača osude u 1° na dugogodišnji zatvor. Mi svi uglas:politicki sud,nepavedan//Srbi uglas:pravedna odluka,sud osudio zločine. 2. U 2• sud donosi oslobađajuću presudu! Mi svi sretni veseli , sud donio poštenu i pravednu Presudu//Srbi:politicki sud,nepravedan. Tako smo svi izgovarali iste rečenice ovisno o kojom stupnju Presude se radilo,u 1° mi razočarani , srbi zadovoljni, u 2° obrnuto. Na presudu četniku Šešelju mi s pravom nezadovoljni, srbi sretni jer "pravda pobedila".Bojim se da se stanje ovog puta nece promijeniti ni u 2° Da apsurd bude veći Haški sud je "ujedinio sve strane" u općem nezadovoljstvu svojim političkim odlukama. Ako na tom sudu naše generale osude za dugogodišnji zatvora, a u drugom stupnju bivaju oslobođeni svih optužbi onda je "tu neko lud,bezobrazan i licemjeran" jer radi se o "velikim pravnim ekspertima" koji donose dijametralno suprotne Presude. Bogu hvala da je kraj to političkoj lakrdiji .

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6369)

  Kako je rekao jedan Vukovarac na Dnevniku, "Presuda je takva da se Srbija lakše primi u EU".
  I tako otrgne iz zagrljaja Rusije. Geopolitika.
  Naravno, svi normalni ljudi su razočarani. Žrtve pogotovo. Tragedija je da će zločinac, nakon svega, izgleda, šetati slobodan.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6182)

  "Pusićka od 90 te godine skuplja dokaze zajedno s udrugom antifašista i srpskom Documentom za tezu da je Hrvatska kriva za rat i to je dostavila 2013. godine kao dokaze za šešelja.."

  Je li to znači da ti dokazi postoje? Jer i moja bab je skupljala članke iz novina, ma nikome nisu valjali.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6182)

  Ovo je očito geopolitičko zaoštravanje na Balkanu. A usijane glave će to po dobrom, starom običaju objeručke ponovno popušit. Pa će posli bit ko nas, bre zavadi.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_3243)

  Gostu 6229 zanima me jeli ti je seselj u rodu.Sto branis pusicku kad znamo da je ona radila upravo protiv Hrvatskih Generala takodjer je radila na ujedinjenju bivse juge koja ocito i tebi fali.Sto se tice Seselja nebi on meni 3 minuta zivia po kratkom postupku bih ja njemu sudia.

  oko 3 godina prije
 • Šešelj (Gost_2209)

  Ponosan sam što sam srbin,mi smo jedinstveni a vi jadni,još samo da dobijemo presudu na oluju gdje ste Srpski narod protjerali sa svoje djedovine:)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_3243) (Gost_6229)

  je, fali mi hrvatska u jugi, a tebi sigurno fali rata i kratkog postupka. takvi ka ti i sjedne i sdruge strane su upropastili narod.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_133)

  https://youtu.be/H9QwcHzqnOk

  to je istina,ostavite se klero fašistickih knjiga

  oko 3 godina prije
 • gost 2147 (Gost_3209)

  ova presuda znaci da za eu domovinski rat ustvari je bio građanski ,izjednacena je zrtva i agresor.sramota.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1107)

  KAKO I ZAŠTO ?
  Kad se pripremao proces našim Generalima koji su bili u Hagu ( Gotovina, Markač, Čermak ) mi smo dostavili sve moguće dokumente , nažalost smo dostavili i one tajne dokumente koji su se čuvali i koje nismo morali dostaviti u Haški sud, tim više što se o tim dokumentima nije znalo i koji su bili stroga tajna . I kako su se ti dokumenti našli u Hagu ? To nije tajna jer ih je sudu dostavio Predsjednik Mesić. I to se zaboravilo. Jesu li naše dosadašnje Vlade i naša Ministarstva pripremili dovoljno dokumentacije o Šešelju i njegovim radikalima i što su radili u Hrvatskoj ? Haški sud se osramatio puštanjem Šešelja a osramotili su se i naše vlasti kojima je bila dužnost da pripremi dokumentaciju što su Šešeljevci radili u Hrvatskoj i morali su je dostavili u Hag.
  Sramota za sve, HAG,ŠEŠELJA I NAŠE VLASTI koje nisu pripremili dokumentaciju o ponašanju Šešelja i njegovih radikala u Hrvatskoj.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_133)

  nema goreg ustaše do srpskog ustaše jer ti se moraju dokazat pred velikin Rvatima rimskim ulizicama i turskom kopiladi da su Rvati.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_133)

  a u stvari su srbi uduvik bili i biti ce!

  oko 3 godina prije
 • Šešelj (Gost_2209)

  Šešelj je branio svoj narod od onih što su htjeli da ih razdvoje od Yugoslavije.
  Da je kriv sigurno bi mu Hag našao nešto,ali ih je dobro išprdavao mora se priznat.A i vi ste podrzavali katolike u Bosni i preko nje zajedno s katolicima izvršili nevidjenu agresiju na naš nedužni narod.Još nešto valjo vam je Hag kad je oslobodio Gotovinu ,ipak je to evropski sud.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_8184)

  Svi vi sto ste otisli za vrime domovinskog rata necete se vratit nece vam pomoc ni miliun seselji

  oko 3 godina prije
 • (Gost_3204)

  Ne veseli ovo sigurno Pusićku nego hrvatske Šešelje, Bujanca i ostalu ekipu šta samo vijore bandirama i tuku se u prsa a drugom rukom pelješe narod. Njima najviše odgovaraju ovakve presude i četnici jer imaju šta vikat i mazat oći naivnom i zaluđenom narodu. Sve su firme otišle na taj naćin

  oko 3 godina prije
 • (Gost_3204)

  Zato ga je i ugostija u emisiji. Sam je Šešelj reka da mu je to pomoglo da razbije medijsku blokadu šta su mu je stavili u Srbiji, a da je on zauzvrat hvalija Josipovića jer je zna da tako pomaže Kolindi.

  oko 3 godina prije
 • gost 2147 (Gost_3209)

  s ovakvim šešeljem treba biti izrazito oprezan.on moze srbiju odgurnuti od eu i vratiti u radikalizam.a njegovi govori cine mi se itekako opasni.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_7062)

  Po cemu bi seselj uopce trebao biti osuđen?? On nije imao bas nikakve ovlasti da naredi zlocine. Niti je sudjelovao u izvrsnoj vlasti niti je imao bilo kakavu vojnu funkciju. Ok huškac je bio al to nije dokaz za zlocine. Na kraju krajeva i sama međunarodna zajednica se tada djelom slozila s njegovim idejama kad je predlozila plan Z4. On je jedan psihicki bolesnik i to je to.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6182)

  "Svi vi sto ste otisli za vrime domovinskog rata necete se vratit nece vam pomoc ni miliun seselji"

  A šta ćemo s onima koji su otišli posli rata? Mladi, obrazovani, s familijama i ispravnim krvnim zrncima? A sićate li se Milas sa pazarlukom od 2 marke po kilu mozga?

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1350)

  Sudeći po ovim komentarima može se reći da je Orjuna u Kaštelima dobrano zastupljena.Nažalost radi se o mladim ljudima jer sumnjam da oni stariji pišu po portalima.A sve pod krinkom antifašizma.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1187)

  Vi ste svi u velikoj zabludi,ako mislite da o ćemu odlučujete u današnjem životu.Ne odlučujete o ničemu!!!!!Takva je i ova sramotna presuda,koju je donija politički sud,koji se ne vodi argumentima.Na presudu su utjecale više sile,ko zna iz kojih razloga,možda da se opet stvori neka napetost na ovim prostorima,samo triba malo mućnit glavom i skužit ćete neke stvari.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_133)

  Ma nije bitan Šešelj nego gledaj ukupnu sliku narode slipi,oce ponovo zlu krv sijat anglosaksonska masonerija na celu sa rimokatolickom oliti klero fašistickom crkvom,oli nevidite da su odsikli evropu radi rusije i da ce ponovo kad bukne a buknit ce pola zemlje bit na strani fašista ka i 45-te...pa pogledajte sadašnju nomenklaturu...dobro je reka Šešelj spremte se spremte al vi ne razumite nista

  oko 3 godina prije
 • Šešelj (Gost_8168)

  Šešelj je car,samo sloga srbina spašava za razliku od vas koi mrzite sami sebe a posebno ove katolike iz BiH

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6182)

  "Šešelj je car,samo sloga srbina spašava za razliku od vas koi mrzite sami sebe a posebno ove katolike iz BiH"

  Je li ti to objašnjavaš sličnosti ustaša i četnika?

  oko 3 godina prije
 • (Gost_200)

  Poruka ove presude Šešelju je ptica zlosutnica što će se događati u budučnosti, i gdje svijet ide, rezime u konačnici je:
  - ratovanje je opravdano ( pola Bosne )
  - narod bez države je nebitan ( Kurdi)
  - država bez svoje diplomacije je Noj s glavom u pijesku (Hrvatska)
  - narod koji je jedinstven i vjeruje u sebe pobjeđuje (Hrvatski narod u Domovinskom ratu)
  - problem Hrvatske je tome što je i dalje jaka Jugoslovenska prosrpska ideja u Medijima, Visokom školstvu, Hrvatskoj diplomaciji, Nevladine udruge (bez provedbe lustracije Hrvatske stagnira)
  - normalne države i narodi razvijaju svoj obrambeni sustav (svrha je odvratiti neprijatelja od ludih ideja)

  Svijet kreće u novo nesigurno razdoblje, ako je ratnohuškačka retorika kao (ubij Hrvate ustaše ili zakolji balije ko svinje) moralna podrška četnicima i velikosrbima (ovo se ne odnosi na cijeli Srpski narod).
  Ovakva presuda ohrabruje buduće osvajačke ratove u ime Velikih ideja (ova presuda potiće agresivni Islam)

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2741)

  sramota

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2834)

  judi..ma o cemu se vi mislite..i trabunjate..o seselju..ha..ha..je vas mediji jebu..kako god oce..prvo..jednim pritiskom na gumb iz vanka..umrice ovu ili sljedecu godinu od karcinoma..jetre i drugi nuspojavi..i to na tudju zalost ili svoju sricu..ne u mukama..jer..medicina i likovi ce mu ipak pomoc..da ne brecka..ka tovar..nego..zaspi..na vik vikova..i na ti nacin..pusti narode..suside..ravijat..nove odnose..a vi se tu palite..na nevaznu budaletinu..;)

  oko 3 godina prije
 • Hg (Gost_4428)

  Cetnickog koljaca je oslobodio josipovic mesic milanovic pusicka pupovac

  oko 3 godina prije
 • Hg (Gost_4428) (Gost_2139)

  tako je,a gotovinu i one druge je oslobodija Hag

  oko 3 godina prije
 • (Gost_7823)

  Di se Pupavac sakrija,do sada je uvik bija svakom loncu poklopac.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2139)

  ovo su svi ministri vanjskih poslova hrvatske:
  prof.dr.sc. Vesna Pusić Ministrica od 23.12.2011. do 22.1.2016.
  Gordan Jandroković Ministar od 13.1.2008. do 23.12.2011
  mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović Ministrica od 17.2.2005. do 12.1.2008.
  dr. Miomir Žužul Ministar od 23.12.2003. do 17.2.2005
  Tonino Picula Ministar od 27.01.2000. do 22.12.2003.
  dr. Mate GranićMinistar od 28.05.1993. do 27.01.2000.
  dr. Zdenko Škrabalo Ministar od 09.06.1992. do 28.05.1993.
  dr. Zvonimir Šeparović Ministar od 31.07.1991. do 27.05.1992.
  dr. Davorin Rudolf Ministar od 03.05.1991. do 31.07.1991.
  dr. Frane Vinko Golem Ministar od 08.11.1990. do 03.05.1991.
  mr. Zdravko Mršić Ministar od 31.05.1990. do 08.11.1990.

  koliko su svaki od njih učinili da šešelj bude osuđen za svoje zločine, ašešelju se sudi 13 godina. rat je počeo 90-e

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1839)

  O presudi odlučuju samo tri suca. 2 su bila za oslobađanje , jedan za robiju. Što sada, tko je kriv ako sudac ne sudi po pravilima i činjenicama. Koji ku.ac svi filozofirate.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_1839) (Gost_2139)

  nije filozofiranje . od 11 ministara samo se pusićku optužuje da nije sakupila optužne materijale.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_8160)

  A kad je Gotovina pušten radovali ste se...eto van sad vanka još jednoga....istoga

  oko 3 godina prije
 • (Gost_133)

  duh slavena nitko poraziti nemože i nemojte nas previše ljutit jel kad krenemo mogli bi izac na drugu stranu bare I SPALIT RIM DO TEMELJA

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2139)

  bija bi red da ga se predloži za nobelovu nagradu za mir

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6248)

  Dobro, dajte se odlučite prije komentiranja: priznajete li sud u Haagu ili ne? A ne malo `vako, malo `nako.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4156)

  Sta se sekirate, krepat ce uskoro ovo su mu zadnji trzaji

  oko 3 godina prije
 • šeki (Gost_7642)

  pravda je pobjedila

  oko 3 godina prije
 • (Gost_6248)

  "pravda je pobjedila"

  Koga? Kad?

  oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara