hren
 

USKORO PRELAZAK NA DVB-T2 STANDARD
Iako je prije samo šest godina u Hrvatskoj prestalo emitiranje analognog TV signala te su građani kupovali nove televizore ili eksterne DVB-T prijamnike, uskoro ih čeka novi posjet trgovinama tehničke robe.

Naime, najavljen je prelazak na novi standard, za koji će trebati DVB-T2 prijamnik ili televizor s ugrađenim DVB-T2 prijamnikom signala, uz koji je moguća reprodukcija signala veće rezolucije.
Svi će morati ulagati da bi se prelazak na takozvani DVB-T2 mogao nesmetano provesti, od krajnjih korisnika, koji će morati kupiti nove televizore, TV kuća koje će morati kupiti HD opremu, Odašiljača i veza, koji će morati prilagoditi antenski sustav te mobilnih operatera koji će kupiti drugu digitalnu dividendu i investirati u mreže.

Prelazak na DVB-T2 standard očekuje se nakon isteka postojećih dozvola za multiplekse digitalne zemaljske televizije, no svakako ne prije 2019. Osim što će se poboljšati kakvoća usluge televizije, oslobodit će se radiofrekvencijski spektar druge digitalne dividende za usluge u mrežama pokretnih komunikacija. U periodu od 2019. do 2021. građani će trebati prilagoditi svoju prijamničku opremu novom standardu. Stoga se od početka 2017. predviđa jasno označavanje prijamničke opreme, a do tada važno je pripaziti da kod kupnje novih televizora provjerite imaju li ugrađen DVB-T2 standard.

Prema Hakomovim procjenama, 1,2 milijuna TV pretplatnika morat će uložiti bar 300 milijuna kuna u nabavu opreme, a dodatne investicije bit će nužne i za TV kuće. Iako se još ne zna precizno kada će doći do spomenutih promjena u emitiranju TV signala, nagađa se da bi to moglo biti najranije 2019. godine, devet godina nakon uvođenja DVB-T standarda, za koji su mnogi upozoravali kako će brzo zastarjeti i korisnicima ubrzo stvarati nove probleme.


KOMENTARI:

Stari Komentari (20)

 • (Gost_3099)

  Tuzit cemo grupno hrt i vladu, da nam oni kupe druge televizije, ili da emitiraju oba signala dok ima dvb-t 1 prijemnika.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_4162)

  najprije šta znači DVB-T2,a tv ću kupit kad mi ovi crkne

  oko 4 godina prije
 • (Gost_2959)

  LCD televizori sa LED pozadinskim osvjetljenjem koji su sada na tržištu toliko su kratkotrajni da ih većina ionako neće dočekati promjenu TV sustava. Ne triba snobovski kupovat ta sranja, gomilat otpad i zagađivat okoliš pod utjecajem potrošačkog društva. Separatni kineski i turski DVB-T2 prijemnici znatno će pojeftiniti do uvođenja novog sustava digitalne zemaljske televizije čija je glavna prednost veća rezolucija slike što će biti uočljivo na većim ekranima.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_7167)

  toliko su "kratkotrajne" LED TV, da će trajati od rođenja diteta pa do njegove smrti (cili prosječni životni vijek).

  oko 4 godina prije
 • (Gost_5066)

  Odgovara: # 389987

  DVB-T2 je standard koji predstavlja drugu generaciju sustava digitalne zemaljske televizije te donosi povećanje kapaciteta u odnosu na DVB-T standard (maksimalni kapacitet u DVB-T sustavu iznosi 31.66 Mbit/s, a u DVB-T2 sustavu 50.34 Mbit/s). Povećanje brzine znači i povećanje količine podataka a time i HD uslugu te više programa. DVB-T2 platformu za pružanje usluge korisnicima trenutačno koristi "EVOTV" nakon što su dobili koncesiju za tu platformu.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_4195)

  kodirat program i ukinit preplatu!

  oko 4 godina prije
 • (Gost_7243)

  (Gost_7167)
  toliko su "kratkotrajne" LED TV, da će trajati od rođenja diteta pa do njegove smrti (cili prosječni životni vijek).
  LED tv??? Koji? LCD LED ili OLED? Sadašnjim modelima LCD-a prosječni životni vijek prije će bit jednak životnom vijeku slijepih miševa ili krpelja...

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1230)

  "Tuzit cemo grupno hrt i vladu, da nam oni kupe druge televizije, ili da emitiraju oba signala dok ima dvb-t 1 prijemnika."

  A ko te tira da kupuješ ili da je gledaš? Ni dida ti je nije gleda, osobito ako si na njega potega.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_8550)

  Eto zajebancije u zdrav mozak.
  Bitno je da se "Rubel" valja.
  Ja sam zadovoljam , kao i drugi s ovim a vi zelite samo pare od sirotinje.
  Samo pravite narodnu frustraciju a onda se čudite kad više nema istomišljenika. Idite sbi u m........!

  oko 4 godina prije
 • (Gost_4561)

  Odgovara: # 389998

  goste 7167, strašne pyzdarije pišeš. informiraj se malo.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_7167)

  moš mislit. to je siguro utemeljeno na znanosti da će vijek trajanja LCD/LED TV-a, bit u prosjeku sa slipin mišima i krpejima.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_2322)

  Odgovara: # 390010

  Pitaj prodavače i servisere, nema tu znanosti, o statistici se radi. Mogla bi se i žarulja sa žarnom niti proizvest tako da radi 100 000 umisto jedva 1000 sati, ali nisu proizvođači mone pa će sami sebi štetu radit.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_3089)

  Odgovara: # 389998

  Evo link na jedan dobar članak o karakteristikama štednih i LED žarulja.Istina o žaruljama - Opasnost plave svjetlosti
  Pozadinsko osvjetlenje LCD televizora izvedeno je kod starijih aparata CCFL cijevima (fluorescentne cijevi sa hladnim katodama) , a kod novih LED diodama koje su još gora stvar što se tiče svjetlosnog spektra.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1741)

  Ma i za ovo su krive komunjare i Tito

  oko 4 godina prije
 • (Gost_6195)

  Prodaju nam zrak i to jako skupo

  oko 4 godina prije
 • Re (Gost_2212)

  Toje napravijo nesritni radman i milanovic zoran

  oko 4 godina prije
 • (Gost_2332)

  A da nije kriv mostič ča uskoro ide u povjest. Ha HA ha ha ha

  oko 4 godina prije
 • (Gost_5202)

  Ja neznan ca ti cinis sa svojon televizijon da ti tako kratko traje?

  oko 4 godina prije
 • (Gost_5350)

  Sve u svrhu kontrole, a vi se zamarate tipovima ekrana!

  oko 4 godina prije
 • (Gost_8563)

  Autor clanka nije precizan i dovodi kupce u zabludu. vecina televizora sa DVB-T2 koji se sada prodaju koriste H.264 sustav kodiranja kojega koristi i EVO TV.

  Pri izboru novog televizora/prijamnika, bit će važno da isti podržava DVB-T2 sustav i H.265/HEVC sustav kodiranja te da je u skladu s budućom Preporukom o minimalnim tehničkim zahtjevima prijamnika za prijam digitalnog zemaljskog televizijskog signala (DVB-T2) u RH.

  oko 4 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij