hren
 

NESLUŽBENE NAJAVE
Svakog utorka cijene goriva na benzinskim crpkama u Hrvatsko doživljavaju promjene pa će tako biti i početkom sutrašnjeg dana, a prema pisanju stranice  Cijenegoriva.info,  ovog puta trebale bi biti nešto niže, al bez velike razlike u odnosu na dosadašnje cijene.

Linija bi trebala krenuti 30. lipnja, a vlak će voziti tri puta tjedno

Srdele jutros opet možete naći na ribarnicama. Razlog je prestanak zabrane ribolova okružujućom mrežom plivaricom – srdelarom koja je u cijelom ribolovnom moru Republike Hrvatske trajala od 1. do 30. svibnja u 24:00 sata.

GDJE JE ZAPELO?
Završetak Pelješkog mosta kasni najmanje tri mjeseca, a Hrvatskim cestama je od kašnjenja gradnje mosta veći problem kašnjenje radova na dionici ceste Doli-Sparagović koju gradi grčka kompanija Avax, piše u ponedjeljak Jutarnji list

Hrvatska turistička zajednica provodi veliku promotivnu kampanju „The Vacation You Deserve Is Closer Than You Think“ na sedam europskih tržišta i to u Sloveniji, Austriji, Njemačkoj, Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj i Poljskoj.

MINISTAR RADA
Ministar rada Josip Aladrović u Dnevniku Nove TV rekao je da će oko između 80.000 i 100.000 radnika u srpnju moći koristit sredstva propisana mjerama pomoći za očuvanje radnih mjesta.

NASTAVLJAJU SE PROSVJEDI
Kamion cisterna zabio se u skupinu prosvjednika na međudržavnoj autocesti u Minneapolisu. Prosvjednici su vozača izvukli iz kabine kamiona i pretukli ga, a policija ga je uhitila.

Ipak, očekuje se da će ova recesija trajati kraće.
Početkom godine činilo se da će hrvatsko gospodarstvo i ove godine nastaviti stabilno rasti i ponovno ostvariti rekordne turističke rezultate, no u samo nekoliko mjeseci koronakriza snažno je uzdrmala svjetsko gospodarstvo, pa ni hrvatsko neće izbjeći recesiju.

Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) objavio je na svojoj stranici mjere.hr uvjete za vladine potpore za očuvanje radnih mjesta za lipanj.

SPLITSKI BIG BROTHER
Stara gradska jezgra Splita dobila je nove nadzorne kamere. Trebale bi biti od pomoći policiji, ali i drugim gradskim službama. Dok jedni građani to podržavaju, drugi su sumnjičavi jer, kažu, ne vole da ih se snima i kontrolira.

POTPREDSJEDNIK vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je kako će se isplata mirovina provesti prije blagdana Tijelova, 11. lipnja, a povrat poreza na dohodak građanima kreće 12. lipnja.

KOMENTAR BORISA JOKIĆA
U osnovi rasizma osjećaj je ugroženosti od drugih i drugačijih. Osjećaj da samo ti imaš pravo na san za čije neostvarivanje nikada nećeš biti sam kriv. U takvim situacijama javit će se oni koji će pretvoriti iskru u društveni požar. Najgori među njima je Donald Trump. On za svoje političke neuspjehe i promašaje već dugo traži krivca. Kina i Iran su daleko, a Minneapolis mu je tu, iza ugla

POD MJERAMA ILI BEZ NJIH
Dok Austrijanci mogu u Hrvatsku, Hrvati ne mogu u Austriju. Ima i drugih zanimljivih primjera. Donosimo, kamo, kada i po kojim uvjetima mogu Hrvati putovati u inozemstvo.

Za isplatu uvećanih naknada do kraja 2020. godine Vlada RH osigurala je dodatnih 58 milijuna kuna što na godišnjoj razini iznosi ukupno 275 milijuna kuna

PRIVEDENA JOŠ DVOJICA
Nakon višesatnog ispitivanja u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu sinoć su uhićena trojica u aferi respiratori, među kojima je i Fadil Novalić, premijer Federacije BiH

To je drugi mjesec zaredom kako je potrošnja pod utjecajem koronakrize pala, s obzirom da je u ožujku bila 7 posto manja nego u istom lanjskom mjesecu.

Španjolski zrakoplovni prijevoznici Iberia i Vueling izvijestili su u četvrtak kako će od 1. srpnja vratiti dio letova iz Madrida i Barcelone prema inozemnim odredištima, među kojima Dubrovniku i Splitu, nakon što su ti letovi bili obustavljeni zbog koronavirusa.

Bosna i Hercegovina od 1. lipnja otvara svoje granice za ulazak državljana svih susjednih zemalja uključujući Hrvatsku, potvrdio je u četvrtak predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

Senat Sveučilišta u Splitu donio je odluku o dopuni Plana upisa studenata

Nakon nekoliko dana bez novih ooljelih od COVD-19, u zadnja 24 sata zabilježen je jedan novi slučaj zaraze, a jedna osoba je preminula, izvijestio je danas nacionalni Stožer Civilne zaštite.

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij