Predstavljanju je prisustvovao i Mate Rimac, koji je otkrio svoju ulogu u budućem Tehnološkom parku

NJEMAČKI konzervativni dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung objavio je u današnjem tiskanom izdanju dva teksta koja se bave Agrokorom. Duži je članak na 21. stranici pod naslovom “Hrvatska pati zbog fijaska svojeg najvećeg koncerna” posvećen situaciji u Agrokoru, a kraći je komentar na 22. stranici pod naslovom “Hrvatska se trese”, koji potpisuje Christian Geinitz.

Iza nas je prva, izrazito burna godina vladavine Andreja Plenkovića i njegovih ministara. Povodom prve godišnjice Plenkovićeve vlade, Faktograf se u svojoj velikoj analizi osvrnuo na predizborna obećanja, kako bi utvrdili koliko ih je ispunjeno, a koliko prekršeno. Također, proučili smo listu zadaća koje si je Vlada sama zadala, te ustanovili da nisu obavili niti polovicu zacrtanog posla. Što i nije toliko iznenađujuće s obzirom da su Plenković i njegovi ministri dobar dio godine bili prisiljeni “gasiti požare”, kako one stvarne, tako i metaforičke – koje su vrlo često sami “potpaljivali”.

Španjolska vlada je u četvrtak priopćila kako će primijeniti članak ustava koji zadire u autonomiju Katalonije kako bi suzbila inzistiranje katalonske vlade na nezavisnosti što komentatori nazivaju "putem u nepoznato".

ISHITRENA NAJAVA
Učenike i roditelje, no ponajviše nastavnike, zatekla je u utorak vijest o povratku ocjena na polugodištu već od ove školske godine, jer bi to značilo da se ocjene zaključuju već za dva mjeseca, do 22. prosinca. Dan kasnije, u srijedu, još ih je više iznenadila vijest da u prosincu ipak neće biti zaključnog ocjenjivanja, tim više što je obje informacije priopćila ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. Što se zapravo dogodilo?

JOŠ JE DUG PUT, ALI...
Oslobađajuća presuda Tomislavu Horvatinčiću prošloga tjedna ponovno je izazvala gnjev u javnosti i produbila inače ogromno nepovjerenje naroda u hrvatsko pravosuđe. Sanader, Horvatinčić, Vidošević, Čehok, Saucha... Slučajeva 'kao u priči', a godinama još nema niti jedne pravomoćne presude. A najgore je u cijeloj priči što domaće pravosuđe čeka 'slučaj svih slučajeva' - Agrokor.

Iskoračujemo u zajednice europskih zemalja koje se civilizirano odnose prema okolišu

SLUČAJ AGROKOR
Politički krugovi u Zagrebu već mjesecima vrte jedan neobičan, ali izgleda ne tako nezamisliv scenarij

ČEKA GA REMETINEC
Ovo je donekle iznenađujuća odluka, ali već su dužina trajanja ročišta, kao i zahtjev da Županijsko državno odvjetništvo Zagreb nadopuni svoj prijedlog za pritvor, govorili da bi sudska odluka mogla ići u ovom smjeru.

Ruski čelnik Vladimir Putin dočekao je u srijedu poslijepodne hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović u državnoj rezidenciji u Sočiju, ruskom ljetovalištu na Crnom moru, gdje će razgovarati o unapređenju zapostavljenih bilateralnih odnosa.

Prema podacima servisa MojaPlaća u trećem kvartalu ove godine prosječna mjesečna neto plaća u Hrvatskoj je iznosila 5.529 kuna, što je isto kao i u prethodnom kvartalu. U odnosu na isto razdoblje 2016. godine prosječna neto plaća je 2% viša. Medijan plaće je nešto niži i iznosi 5.242 kune što znači da je veći broj ispitanika koji prima plaću manju od navedenog prosjeka nego onih ispitanika čija je plaća viša od njega.

PROGLAŠENA PODRUČJEM OGRANIČENOG RIBOLOVA
Jučer je, na 41. zasjedanju Opće komisije za ribarstvo na Mediteranu (GFCM) usvojen prijedlog Europske unije za uspostavu područja ograničenog ribolova (FRA) u Jabučkoj kotlini kojim se zabranjuje izlov pridnene ribe.

OD SPEKTAKLA DO PRAVOSUDNOG ĆORKA
Spektakularno hapšenje bivših šefova u Agrokoru po zagrebačkim elitnim kvartovima neodoljivo podsjeća na toliko puta viđene policijske akcije u kojima su moćnici padali kao kruške pred televizijskim kamerama. No nakon javnog poniženja, izvlačenja u rane jutarnje sate iz kuća i pretresa monumentalnih zdanja u većini slučajeva izostaje pravosudni epilog. Godinama nakon uhićenja junaci koruptivnih afera su ili osuđeni na dobrotvorni rad, ili se još vuku po sudovima. Ako je suditi prema dosadašnjoj praksi, junaci afere Agrokor i javnost pravomoćnu presudu čekat će godinama, ako ne i desetljećima

AFERA AGROKOR
Sani Ljubičić na čelu je tužiteljskog tima koji već mjesecima radi na slučaju Agrokor. Šefica je zagrebačkog ŽDO-a

Prema europskom zakonodavstvu, izaslani radnik se definira kao "zaposlenik koga je poslodavac privremeno poslao u drugu zemlju članicu radi pružanja usluga".

SVI SU LUDI ZA GAZDOM
Na programu RTL-a sinoć i film Darija Juričana »Gazda«. Točka na i dobrog dana za RTL, s obzirom da su priopćili kako su baš oni prvi donijeli jutrom vijest o uhićenjima u aferi Agrokor.

Donedavno najbogatiji Hrvat Ivica Todorić bio je nedodirljiv medijima, političarima, sudstvu i dužnicima.

ODVJETNIK POJAŠNJAVA
Od rane zore u ponedjeljak policija na terenu provodi izvide u slučaju Agrokor te je zakucala na vrata kuća cijele plejade vodećih osoba koncerna iz vremena dok je njime upravljao Ivica Todorić, među kojima su Ljerka Puljić, Ivan Crnjac i Piruška Canjuga. Policija je bila i u Kulmerovim dvorima, ali nekadašnjeg velikog šefa Agrokora Ivicu Todorića nisu našli kod kuće

AKCIJA AGROKOR
Nakon što je rano jutros započela Akcija Agrokor te je policija stigla u rezidenciju obitelji Todorić, Kulmerove dvore, pretresi su počeli i na drugim mjestima, u domovima Todorićevih suradnika.

EKOLOŠKI PIKNIK
U organizaciji Inicijative "Javno je dobro", koja okuplja 14 nevladinih udruga, danas je kod mosta preko rijeke Cetine na Panju održan "Prvi ekološki piknik – prosvjed u Hrvatskoj" s kojega je još jednom snažno odaslana poruka da se ni pod koju cijenu neće dopustiti izgradnja plinske termoelektrane uz Jezero Peruća.

DOMAĆE KOMPANIJE
Predstavnici najveće japanske grupacije brodogradilišta Mitsubishi Heavy Industries (MHI) posjetili su Brodograđevnu industriju Split, gdje su upoznati s proizvodnim mogućnostima i planovima razvoja Brodosplita te su iskazali interes za suradnju u zajedničkim projektima, priopćeno je u četvrtak iz splitskog brodogradilišta.