AGRARNI PROBLEMI LIJEPE NAŠE
Cijene poljoprivrednih proizvoda na početku sezone niske su kao nikad do sada. Poljoprivrednici negoduju tražeći od nadležnih državnih institucija razumijevanje i pomoć. Povrće u neretvanskoj dolini ovih se dana uopće ne prodaje. Otkupni centri prestali su otkupljivati, pa se poljoprivrednici snalaze prodajući svoje povrće na lokalnoj veletržnici. Međutim, riječ je o malim količinama, dok glavnina čeka u plastenicima.

ANALIZA VODEĆIH STRUČNJAKA
Hrvatski turizam, ali i druge grane, sve više ovisi o uvoznoj radnoj snazi zbog čega je Vlada protekli tjedan gotovo udvostručila raniju kvotu uvoza od 4660 radnika, no problem se neće moći riješiti bez kompleksnih mjera koje će regulirati dugoročnu useljeničku politiku, smatraju stručnjaci.

TRAŽI SE HITNA INTERVENCIJA
Strana svinjetina upitne je kakvoće, potencijalno zdravstveno neispravna, a u pojedinim hrvatskim trgovačkim lancima deklarira se i prodaje kao domaća, upozorili su u nedjelju u Bjelovaru iz Nezavisnih hrvatskih seljaka (NHS).

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture objavilo je da se u arhipelagu otoka Jabuka rano jutros dogodila havarija na turskom teretnom brodu zbog prodora mora u strojarnicu. Potom je pokrenuta spasilačka akcija u koordinaciji hrvatske i talijanske središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru.

Zatvaranjem svojih granica Njemačka bi u nezgodan položaj dovela zemlje koje se nalaze na izbjegličkoj ruti. A među njima je i Hrvatska. O tomu se u petak razgovaralo u Berlinu.

POPULACIJSKA POLITIKA
Pesimisti se boje populacijske bombe, zbog čega se čovječanstvo neće moći prehraniti. Ako ne budemo imali dovoljno hrane, što nam preostaje? Preostaje nam manje rađanja, što se ubrzanom urbanizacijom u globalu već događa. Sve ide protiv velike obitelji, ali kada u nekoj zemlji stopa plodnosti padne niže od 2,1 djeteta po ženi u fertilnoj dobi, što je temelj održavanja populacije na istoj razini, natalitet se u pravilu više ne diže. To je loša vijest za Hrvatsku

Ovih dana se vrše završna testiranja na dugoočekivanom Čiovskom mostu

KATASTROFA U NASADIMA
Dok Ministarstvo poljoprivrede ovih dana upozorava na zaštitu od zlatne žutice vinove loze, dalmatinske voćnjake i vinograde poharao je drugi nametnik – octena mušica ploda ili Drosophila suzukii.

U Šibeniku su danas zabilježeni olujni udari bure

Sve se može pročitati iz izjave ministra financija Zdravka Marića: “Što se tiče trošarinskog djela, Vlada uvijek ima određeni prostor da intervenira.

PRUŽANJE POMOĆI OBOLJELIMA
Uznemirujući podatak ovih je dana stigao iz Kliničkog bolničkog centra Split, u kojm se kaže da su u sklopu akcije „Euomelanom 2018“, provedenoj na Hvaru, čak kod 10 posto pregledanih osoba otkrivene određene problematične tvorbe.

"Idemo staviti cijenu ocjena i akcija! Idemo trgovati, svi ćemo imati koristi. Škole će od trgovine moći kupovati računala i biti dobro opremljeno" - ironična je ravnateljica

GRAĐANSKA INICIJATIVA
Diljem Hrvatske u petak je na deset minuta, od 17 do 17.10 sati, održan prosvjed u kojemu se građane pozivalo da zaustave promet u znak protesta protiv rasta cijena goriva.

Premijer Andrej Plenković u petak je rekao da se radi na poreznoj reformi, pri čemu smanjenje stope poreza na dodanu vrijednost (PDV) za jedan postotni bod neće biti jedina mjera, nego dio mjera koje neće dovesti u ugrozu prihodnu stranu proračuna, a izrazio je i očekivanje da će Hrvatska do kraja ove godine postići stopu ugovorenih projekata koji se financiraju iz EU fondova od 60 posto.

Trenutno, glavna sezona je u razdoblju srpanj-kolovoz u kojoj se ostvaruje šezdesetak posto ukupnih turističkih noćenja. U budućnosti će se, prema predviđanjima, sezona proširiti i na razdoblje od ožujka do lipnja, te na rujan i listopad. Broj turista u sadašnjoj glavnoj sezoni će se zbog manje povoljnih klimatskih uvjeta smanjiti, kažu doc.dr. Zvonimira Šverko Grdić i prof.dr. Joze Petrić

Izmjenama se proširuje i krug potencijalnih korisnika pronatalitetnog dodatka od 500 kuna.

Nakon što je naime, 15. svibnja, pod navalom preko 18,5 tisuća europskih gradova i općina, koji su se požurili prijaviti za vaučere od po 15.000 eura, pao kompletan sustav, dan prije isteka poziva, umjesto objave rezultata stiže objava da je poziv – poništen.

Radionicu „Kako do uspješne realizacije projekta izgradnje infrastrukture širokopojasnog pristupa koju organiziraju Grad Solin i Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti  te sufinanciranu sredstvima iz EU fondova“, možete posjetiti u ponedjeljak 18. Lipnja, u Gradskoj vijećnici  Grada Solina (Ulica Stjepana Radića 42) s početkom u 12 sati.

POTPUNA INTEGRACIJA
Nakon što je OTP banka objavila dovršetak procesa kupnje Splitske banke, čime je nastala četvrta najveća banka na hrvatskom tržištu, potpuna integracija dvaju sustava dovršit će se 1. listopada ove godine. Naziv ‘Splitska banka’ odlazi u povijest i zamjenjuje ga brend ‘OTP banka Hrvatska’, no sjedište ove institucije ostaje u Splitu

MINUS OD 1,3 POSTO
Hrvatska je u travnju bila među zemljama Europske unije s najvećim padom industrijske proizvodnje na godišnjoj razini, za 1,3 posto, nakon što je u prethodnom mjesecu pad iznosio 1,7 posto, pokazuju podaci europskog statističkog ureda

LOV NA UTAJIVAČE
Kako bi se napokon pravno reguliralo poslovanje Airbnba i ostalih platformi za kratkoročni najam u Hrvatskoj, Ministarstvo turizma na čelu s ministrom Garijem Cappellijem mijenja dva zakona iz segmenta turizma - o ugostiteljskim uslugama, a najesen i Zakon o pružanju usluga u turizmu, čime će, nadaju se, iznajmljivače i online platforme napokon natjerati da Poreznoj upravi prijavljuju cjelokupno međusobno poslovanje.