PREKINIMO ŠUTNJU
Predstavnice udruge Rode u ponedjeljak su Ministarstvu zdravstva uručile 400 svjedočanstava žena koje su doživjele neugodna iskustva u hrvatskim bolnicama.

DRUGI U SVIJETU
Derivati kanabisa, kao hrana, kozmetika ili e-cigarete s marihuanom bit će dopušteni u Kanadi od 2019., ali kanadski poduzetnici već su počeli pripreme da zagrabe svoj dio kolača na tržištu koje obećava

VJEŽBA "VELEBIT18"
Pozornost na vojnoj vježbi "Velebit 18 - združena snaga" u akvatoriju Dugog otoka privuklo je lansiranje raketnog projektila teškog 758 kilograma, koji je ispaljen s raketne topovnjače "Dubrovnik" i pogodio 30 kilometara udaljen cilj na moru te je ministar obrane Damir Krstičević istaknuo kako je pokazano da je Hrvatska ratna mornarica spremna izvršiti sve zadaće, a njezinoj snazi i moći svjedoči vrhunsko lansiranje raketa i pogodak 'u sridu'.

Nova igra aktivna je od 85. kola.

Pobjedom hrvatskog tima i obranom naslova svjetskih prvaka te svečanom dodjelom nagrada u subotu je navečer završeno 2. Svjetsko prvenstvo u branju maslina, koje se od 11. do 14. listopada održalo u mjestu Postira na otoku Braču, izvijestili su u nedjelju organizatori.

KAKO GLASAJU
Neki socijalizacijski efekti pridonijeli su tome da su veterani skloniji desnici, prije svega signali desnih stranaka da su spremniji ispunjavati materijalne zahtjeve veterana i njihovih organizacija, smatra sociolog Kruno Kardov

Doznajemo da u bolnicama diljem zemlje nedostaje krvi. Zbog nestašice zaliha, ponajprije krvnih grupa A i nula pozitivne, odgađaju se takozvane hladne operacije.

9 ILI 20 TISUĆA?
U Vukovaru je održan prosvjed protiv institucija zbog neprocesuiranja ratnih zločina. Prema procjenama organizatora okupilo se između 15 i 20 tisuća ljudi, a policija procjenjuje da ih je bilo znatno manje - 9000.

U jugoistočnoj Europi život određuju obiteljske konvencije, pripadnost naciji ili religiji, dakle kolektivni entiteti', piše Standard

SPORAN ZAKON O DRŽAVNOM ZEMLJIŠTU
Turistički sektor neugodno je iznenadila najava da bi kampovi, prema prijedlogu Zakona o neprocijenjenom građevinskom zemljištu, trebali plaćati zakupninu od čak 15 posto od svojih ukupnih prihoda ako posluju na parceli u državnom vlasništvu

ZAKON O VINU
Nemoguće je, s obzirom na toškove ambalaže, transporta itd., da litra vina iz Makedonije stoji osam-devet kuna, istaknuo je u petak, u saborskoj raspravi o novom zakonu o vinu zastupnik Kažimir Varda (BM 365) opetujući upozorenja kolega da izvoz hrvatskih vina stagnira, ali da uvoz "strelovito" raste

EKSKLUZIVNO
Vlada Sjedinjenih Američkih Država odobrila je donaciju dvaju helikoptera Black Hawk UH-60M Republici Hrvatskoj, doznaje Jutarnji list.

Na svakom pištolju za gorivo i mjernom uređaju stajat će posebne oznake o vrsti goriva i o udjelu biogoriva u njima

U Hrvatskoj je svaki dan na bolovanju gotovo 50.000 zaposlenih. Najčešći uzrok odlaska na bolovanje su bolovi u leđima, ramenima i zglobovima, slijede prijelomi i ozljede na radu, a na trećem su mjestu opekline i trovanja. O tome kako se otvara bolovanje, kako se određuje naknada plaće za vrijeme bolovanja, u kojim slučajevima nemate pravo na naknadu i ostale korisne informacije o bolovanju doznajte u tportalovu vodiču

ODBACUJU SE OBA REFERENDUMA
Građanske inicijative Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj, kako Jutarnji list ekskluzivno doznaje od nekoliko izvora, nisu prikupile dovoljno potpisa za tri referendumska pitanja o ukidanju Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, te promjeni izbornog zakonodavstva.

EUROPSKA UREDBA
Ove je godine više od 60 minuta kasnilo 939 HŽ-ovih vlakova.

SVE PO PLANU
U institucijama Europske unije koje su odobrile i sufinanciraju gradnju Pelješkog mosta kažu kako će se taj projekt realizirati u skladu s planom, bez obzira na prijetnje Željka Komšića tužbom protiv Hrvatske.

U Hrvatskoj je postotak raznih poreznih davanja u cijeni goriva za 23% viši od svjetskog prosjeka, čime su hrvatske tvrtke stavljene u mnogo nepovoljniji položaj jer se potencijalno usporava gospodarski rast, zaključak je nove studije UHY-a, međunarodne računovodstvene i konzultantske mreže.

Prema podacima DSZ-a objavljenima u srpnju u 2017., brak je sklopilo 20.310 parova.

DINAMIČNO U SABORNICI
Pred Hrvatskim saborom dinamičan je tjedan: u srijedu će premijer Andrej Plenković podnijeti godišnje izvješće Vlade, u četvrtak je na dnevnom redu oporbeni prijedlog da se ministru zdravstva Milanu Kujundžiću iskaže nepovjerenje.

Kao što je i najavljeno, gorivo je od jutros znatno poskupjelo. Prema stranici Ministarstva gospodarstva koja objavljuje cijene naftnih derivata, litra benzina jutros stoji 10,79 kuna dok je jučer bila 10,67 kuna. Riječ je o prosječnoj cijeni za sva benzinska goriva - Eurosuper 95, 98 i 100.