hren
 

Predsjednik Zoran Milanović sinoć je povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 25. obljetnice VRO Oluja na kninskoj tvrđavi priredio prijem za ratne zapovjednike i odlikovao umirovljene generale HV-a te četiri gardijske brigade HVO-a.

Na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti trgovine će raditi skraćeno, po nedjeljnom vremenu ili neće uopće biti otvorene za kupce. Donosimo pregled radnog vremena većih trgovina i trgovačkih lanaca.

Na Policijskoj akademiji u Zagrebu obilježena je 30. obljetnica ustrojavanja postrojbe Prvi hrvatski redarstvenik. Predsjednik Republike Zoran Milanović postrojbi je uručio odlikovanje „Red Nikole Šubića Zrinskog" za iskazano junaštvo njezinih pripadnika u Domovinskom ratu. Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga tom je prigodom rekao da je Oluja pobjeda bez mrlje.

UMRO je Rajko Dujmić. Index je tu informaciju doznao iz krugova bliskih obitelji.

SVEČANIM završetkom obuke drugog naraštaja za razvoj vođa Marko Babić i prijemom ratnih zapovjednika iz Domovinskog rata u Zagrebu započelo je danas obilježavanje VRO Oluja na kojem sudjeluje i predsjednik Republike Zoran Milanović.

FISKALIZACIJA
U svim djelatnostima iz sustava fiskalizacije u prošlom je tjednu u odnosu na usporedivi tjedan prošle godine broj računa smanjen za 19 posto, a njihov iznos za 15 posto, pokazuju najnoviji podaci Porezne uprave

Mike Ryan je istaknuo da se zemlje s velikom stopom prijenosa bolesti, uključujući Brazil i Indiju, moraju pripremiti za veliku bitku te da je put dug i zahtjeva nepokolebljivu predanost.

IZGORJELO JE DESET MOTORA
Na parkiralištu kod južne strane Dioklecijanove palače je oko 13 sati izbio požar na električnom skuteru. Vatra se proširila i zahvatila druge motocikle koji su tu bili parkirani. Izgorjelo je deset motora, a mi vam donosimo snimke s mjesta događaja.

Sunčane elektrane izvori su električne struje koja se dobiva pretvorbom sunčeve energije u toplinsku, zagrijavanjem tekućina ili krutina, a zatim se taj proizvod iskoristi u kružnom procesu za generiranje električne energije.

Obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja završit će velikim vatrometom na Rivi u 21.30 sati

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u središnjem Dnevniku HRT-a je kazao da je prošli mjesec bio vrlo intenzivan. Naglasio je da je drugi dan nakon parlamentarnih izbora imao već većinu od 76 zastupnika u Hrvatskom saboru, te je dobio mandat od Predsjednika Republike za sastavljanje Vlade.

DEMOGRAFSKA KRIZA
Demografija više nije dio ministarstva, već postaje poseban državni ured. Provjerili smo kako će funkcionirati i kakvu će ulogu u toj priči imati premijer Andrej Plenković. Dok se čeka da se ured oformi, gradovi, posebice oni u ruralnim krajevima Hrvatske, svim silama trude se zadržati mlade obitelji.

Poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata u velikoj akciji suzbijanja trgovine krivotvorene i nedostatno kvalitetne hrane i pića pronašla je kod pet hrvatskih proizvođača vina, u bocama s hrvatskom etiketom, vino iz Italije, Makedonije i Čilea. 

Treći dan za redom HGSS na Biokovu traga za muškarcem, nestalim dan ranije.

Obrušavajući njemački bombarder Junker Ju 87 ‘Stuka’ iz Drugog svjetskog rata prije 6 godina je pronađen u vrlo dobrom stanju na dnu mora sa zapadne strane otoka Žirja. Pogođen je 12. travnja 1941. u artiljerijskom okršaju, u napadu Sila Osovine na vojne brodove Kraljevine Jugoslavije koji su se nalazili kod Jadrtovca i to s topničke baterije iznad Žaborića . Olupina se nalazi na 26-28 m dubine, jedino mu nedostaje motor koji se nesumnjivo otkinuo prilikom udara u morsku površinu. Preostali dio aviona potpuno je čitav i u vrlo dobrom stanju, čak oslonjen na kotače, kao da je glatko sletio na morsko dno. Motor se nalazi u blizini. 

PRAVOSUĐE I UPRAVA
Ići će se i u promjenu Zakona o referendumu.

ONLINE SAMO IZNIMNO
Kako je za očekivati da će većina učenika sudjelovati na nastavi u učionicama te da će se za iznimne slučajeve osigurati online nastava, potrebe za Školom na Trećem neće biti, naglasili su u ministarstvu

Nova Odluka o privremenoj zabrani prelaska graničnih prijelaza Hrvatske odnosi se na ne-državljane EU-a, odnosno Schengenskog prostora i pridruženih država. No, to je tek početak priče.

"PRIČA JEDNOG SRBINA IZ HRVATSKE"
Potpredsjednik Vlade iz redova SDSS-a Boris Milošević odlučio je otići u Knin. U dirljivom postu na Facebooku objasnio je zašto je tako odlučio.

U srpnju ostvareno 2,44 milijuna dolazaka i 18,60 milijuna noćenja što predstavlja 53% dolazaka i 61% noćenja ostvarenih u srpnju prošle godine

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij