hren
 

Krajem listopada u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) bilo je 128.450 nezaposlenih osoba, što je za 5,6 posto više u odnosu na listopad, a 12,6 posto manje nego u studenom 2018. godine, objavio je HZZ.

EKSKLUZIVNO!
Ekskluzivno istraživanje Promocije plus za RTL donosi preferencije kandidata za predsjedničke izbore!

SEZONA STIGLA RANIJE
To je visoki postotak komplikacija. To nije znak za uzbunu, ali nije ni OK jer je moguće da se ponovi lanjska sezona koja je bila gadna – kaže Draženović. Zabrinjavajuće je, dodaje, što je od gripe oboljelo i desetak novorođenih beba

KONVENCIJA O CESTOVNOM PROMETU
Pristupanje Ženevskoj konvenciji uvelike će olakšati hrvatskim državljanima i predstavnicima hrvatskih tvrtki boravak u ovim državama, kazao je državni tajnik u MUP-u Žarko Katić

Drago nam je da su građani pokazali zainteresiranost za projekt i da smo mogli odgovoriti na njihova pitanja. Podsjećam da su prijave moguće do 19. prosinca - poručio je dogradonačelnik Novak

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je protekle srijede rezultate natječaja za dodjelu 10.000 državnih stipendija u godišnjem iznosu od 10.800 kuna. Prema privremenim rezultatima, pravo na stipendiju ostvarilo je ukupno 9.903 studenta. Svim dobitnicima sutra istječe rok za prihvaćanje uvjeta stipendiranja, što se smatra činom sklapanja ugovora o stipendiranju.

ŽIVOT DEMANTIRA STATISTIKU
S prosječnom plaćom, hrvatski građani možda si mogu lakše priuštiti hranu, ali je ona nedovoljna za pokrivanje povećanih troškova kupovine ili najma stana. Ako se i nema taj trošak, komunalni troškovi ili cijene odjeće i obuće pratile su rast prosječne plaće, pa se tih 776 kuna niti ne osjeti

NAJMANJE 10 posto zemljišta u Hrvatskoj, čija potencijalna vrijednost doseže desetke milijardi eura, pogođeno je problemom neriješenog vlasništva. Brojne parcele imaju i po nekoliko desetaka vlasnika, od kojih je dio nerijetko u inozemstvu, a neki od njih i ne znaju da su suvlasnici zemljišta jer su, na primjer, druga ili treća generacija iseljenika.

SVJEDOCI VREMENA ZA TPORTAL
Dvadeset godina od smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana - otprilike dvostruko više nego što je proveo na vlasti - zgodan je povod za protresti njegovu ostavštinu, makar se čini da će neki prijepori oko njegova lika i djela ostati vječno. No, činjenica jest da s protekom vremena Tuđmanovo naslijeđe mnogi bojaju vedrijim tonovima - ne samo suradnici pokojnog predsjednika, nego i njegovi tadašnji žestoki politički protivnici

MLADA VLADA
Nova finska čelnica, najmlađa premijerka na svijetu, u svojoj će vladi će imati ministricu financija koja je dvije godine mlađa od nje, otkrili su stranački dužnosnici u ponedjeljak. 34-godišnja Sanna Marin iz redova socijaldemokrata nominirana je u nedjelju.

Hoćemo li pizzu plaćati 36 umjesto 40 kuna, platu za dvije osobe 125 umjesto oko 140 kuna, a torte barem dvije kune manje?

KRUŽNA PUTOVANJA
Strani brodovi na kružnim putovanjima ove su godine više uplovljavali u hrvatsko teritorijalno more nego lani, ostvarivši od početka godine do kraja listopada 672 takva putovanja, što ih je 28 ili 4,3 posto više nego u istom razdoblju 2018., pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Posada broda M/T „Towada“, japanske kompanije NYK, u srijedu 4. prosinca, tijekom večere je primila poziv u pomoć s indijskih ribarskih brodica koje su se našle u velikoj neveri na Indijskom oceanu. Prema informacijama koje donosi Pomorac.net, posadu tankera sačinjavaju pomorci iz Hrvatske i s Filipina.

JEDNA KLJUČNA PROMJENA
Svaka čast dalmatinskim hotelijerima! Iza njih je, po raspoloživim pokazateljima, jedna od najboljih poslovnih godina u kojima će im prihodi rasti proporcionalno ulaganjima i podizanju kvalitete u svoje objekte, ali većini u dvoznamenkastom plusu.

Procjenjuje se da danas engleski govori 1,5 milijardi ljudi, što taj jezik čini najrasprostranjenijim na svijetu. Za većini govornika engleski nije materinji jezik, a za milijune on je tek treći ili četvrti strain jezik koji govore. U kojim zemljama žive najbolji govornici engleskog jezika?

GLAVNI grad Slovačke, Bratislava, dobio je Vukovarsku ulicu. Bratislava je prvi grad izvan Hrvatske, izuzmemo li Mostar, koji je jednoj ulici dao ime po hrvatskom gradu heroju.

iSTRAŽIVANJE DNEVNIKA NOVE TV
Dnevnik Nove TV donosi prvo veliko istraživanje nakon što je poznato svih 11 kandidatkinja i kandidata. Ovo su njihove startne pozicije, ali već sada je jasno kako će završnica biti nepredvidljiva i krajnje neizvjesna.

SINDIKAT policijskih službenika poslao je pismo premijeru Andreju Plenkoviću u kojem je zaprijetio štrajkom i prosvjedom.

Hrvatska je u trećem kvartalu bila među zemljama EU-a s najvišim stopama rasta gospodarstva na kvartalnoj razini, izvijestio je u četvrtak europski statistički ured, povisivši ujedno procjenu rasta EU-a na godišnjoj razini.

ANALIZA TPORTALA
Osim HEP-a, koji nudi univerzalnu uslugu, hrvatski potrošači mogu kupovati struju od četiri alternativna opskrbljivača. Provjerili smo tko trenutno nudi najpovoljnije uvjete opskrbe