ŠESTO IZDANJE SHIFT KONFERENCIJE:
Codeanywhere Shift konferencija, najveća informatička konferencija u jugoistočnoj Europi, iz godine u godinu okuplja sve veći broj stručnjaka te domaćih i inozemnih gostiju. Zahvaljujućii petogodišnjoj tradiciji Shift konferencije,Grad Split i Splitsko-dalmatinska županija pozicionirali su se na mapi Europe kao jedan od informatičkih centara.

Vlada je donijela uredbu o gospodarenju komunalnim otpadom koja propisuje svim jedinicama loklane samouprave naplatu odvoza prema prikupljenoj količini. Građanima se mora omogućiti odvajanje otpada na kućnom pragu.

Malo iznad 10 posto porasta noćenja imali su još Rumunji, dok su ostali ispod 10 posto.

Redovito istraživanje Dnevnika Nove TV Crobarometar pokazuje koliko se promijenila politička scena u svibnju – tko gubi, a tko dobiva potporu birača te kakav je dojam građana o političarima, potezima vladajućih i smjeru u kojem Hrvatska ide.

ZAJEDNO SMO JAČI
Europska komisija nastojat će učiniti eurozonu atraktivnijom za zemlje Europske unije koje još nisu njezine članice kako bi se ojačalo europsko jedinstvo nakon izlaska Velike Britanije, kazao je povjerenik za ekonomske poslove Pierre Moscovici.

Glavni motiv na licu i naličju koncipiran je po uzoru na slagalicu

U sjeni jučerašnje preporuke Europske komisije za izlazak Hrvatske iz Postupka prekomjernog deficita ostala je jedna druga, iznimno važna preporuka Hrvatskoj iz Bruxellesa – ona o nužnosti nastavka kurikularne reforme, i to po modelu bivšeg voditelja Ekspertne radne skupine za provedbu kurikularne reforme (ERS) Borisa Jokića.

TERORISTIČKI NAPAD U MANCHESTERU

U eksploziji koja se dogodila u ponedjeljak navečer, netom nakon završetka koncerta američke pjevačice Ariane Grande u engleskom gradu Manchesteru, smrtno su stradale 22 osobe, dok ih je 59 ranjeno, a britanska policija je kazala kako događaj tretira kao teroristički napad. Manchesterska policija potvrdila je da je napad improviziranom eksplozivnom napravom izveo bombaš samoubojica, te da među žrtvama ima i djece. Zasad nitko nije preuzeo odgovornost. 

SVE OSTAJE U MINISTARSTVU
Jasminka Buljan Culej, imenovana je danas od strane resornog ministra Pave Barišića za voditeljicu Ekspertne radne skupine za provedbu kurikularne reforme (ERS). Uz nju na prijedlog Posebnog stručnog povjerenstva kojeg su sačinjavali; Dijana Vican, kao predsjednica, te članovi Ivica Kostović, Miroslav Radman, Milena Žic Fuchs, Josip Milat, Slobodan Uzelac, Drago Šubarić, Pero Lučin, Vedran Mornar, Davor Romić i Vilmica Kapac, imenovano je i sedmero članova ERS-a, dok će za pet još nepopunjenih mjesta Ministarstvo ponoviti javni natječaj

PAD DEFICITA I JAVNOG DUGA
Postupak prekomjernog deficita (EDP) korektivni je mehanizam EU-a, osmišljen kako bi se proračunski manjak članica vratio ispod tri, a javni dug ispod 60 posto BDP-a, kako nalažu kriteriji iz Maastrichta

ANALIZA
Nacionalne teme poput (ne)stabilnosti Vlade i krize u Agrokoru u tjednima prije izbora uglavnom su "prekrile" lokalnu tematiku, ali to, čini se, nije presudno utjecalo na odaziv birača

U Zagrebu i Splitu održan je hod građana u znak potpore nerođenoj djeci, njihovim majkama, očevima i obiteljima, pod nazivom 'Hod za život'. 'Hod za život' ove se godine održao pod geslom "Za život, obitelj i Hrvatsku". Organizirale su ga udruge civilnog društva i vjerski pokreti, a HBK je pozvao na molitvu za taj događaj.

Vlasnik koji napusti životinju, a ona bude pronađena i smještena u sklonište, imat će pravo, nakon što bude otkriven preko mikročipa u životinji, životinje se odreći, ali će skloništu morati plaćati troškove brige o životinji, kao i kaznu od 15 tisuća do 30.000 kuna za napuštanje

FEŠTA VRHUNSKIH VINA I DELICIJA
Peti, najbolji do sada Vinski podrum – fešta vrhunskih vina i delicija u organizaciji Slobodne Dalmacije – svečano je otvoren u petak u podne, a trajat će do subote u 21 sat, s tim da se vrata vinoljupcima u nekadašnjoj rezidenciji cara Dioklecijana u subotu otvaraju u 12 sati.

PREDSJEDNIK EUROPSKOG PARLAMENTA
Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani danas će u Zagrebu, u prvom posjetu Hrvatskoj otkad je preuzeo čelnu funkciju u ovoj instituciji EU, razgovarati s novim predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem, s predsjednicom države Kolindom Grabar-Kitarović i s premijerom Andrejem Plenkovićem kojega dobro poznaje jer su surađivali u Europskom parlamentu do nedavno, kad je šef hrvatske Vlade bio zastupnik Europskog parlamenta.

NOVA PRAVILA
Saborski zastupnici uskoro bi trebali izglasati novi Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranju terorizma, koji njih, kao i premijera, predsjednicu države te suce Vrhovnog i Ustavnog suda svrstava u kategoriju “politički izloženih osoba”.

ZADUŽENOST I NELIKVIDNOST
Analiza Ekonomskog instituta o tržištu maloprodaje u Hrvatskoj otkriva da Agrokorov poslovni model, koji je doveo do kolapsa Konzuma, njeguju i drugi domaći maloprodajni lanci. Glavna obilježja tog modela su visoka zaduženost i niska likvidnost, koji rezultiraju dugim rokovima plaćanja i prebacivanja obveza na teret dobavljača

KULE U OBLACIMA
Stručnjaci se krste. Ne mogu se načuditi izjavama i idejama splitskih političara, sve redom diplomiranih vizionara i uvaženih kandidata za gradonačelnika. Prometna rješenja pri tome posebno bodu oči.

TROGIRSKI poduzetnik i bivši vijećnik HDZ-a Vinko Brkan optužio je Ivu Milića, tehničkog direktora Trogir Holdinga, za reket i ucjenu. Milić izlazi na izbore kao kandidat Hrvatske konzervativne stranke za gradonačelnika Trogira, a Brkan ga tereti za niz kaznenih djela te raspolaže video i audio snimkama susreta u kontejneru, zapravo njegovu uredu u Planom.

KVARTOVSKI TURIZAM
Poduzetnički zamah je posljednjih nekoliko godina udvostručio broj obiteljskih iznajmljivača u Hrvatskoj i doveo do više od pola milijuna kreveta u tom vidu smještaja, a među onima koji su napravili najveći iskorak u tom pogledu svakako je grad Split.

KRIZA U AMERICI
Donald Trump održao je u srijedu prvi javni govor nakon što je procurio sadržaj bilješke smijenjenog direktora FBI-a Jamesa Comeyja u kojoj stoji da ga je predsjednik zatražio da prekine istragu protiv njegovog otpuštenog savjetnika za nacionalnu sigurnost Michalea Flynna, koji je lagao potpredsjedniku SAD-a i drugim visokim dužnosnicima o svojoj komunikaciji s ruskim ambasadorom u SAD-u Sergejem Kisljakom.