hren
 

Gađan svim sredstvima od znatno moćnijeg neprijatelja, Šibenik je u rujnu 1991. bio pred padom. 16. rujna 1991. počela je bitka za ovaj hrvatski grad. JNA, koja je već odavno otvoreno zagovarala velikosrpsku zločinačku politiku, u napadu na Šibenik predvodio je Ratko Mladić, a pomagali su mu pripadnici Teritorijalne obrane SAO Krajine.

Donosimo prvi dio rezultata HRejtinga za rujan, najopsežnijeg ispitivanja javnog mišljenja provedenog na čak 1400 ispitanika.

NADZOR BRZINE
U posljednje vrijeme naveliko se piše i govori o brojnim kamerama za nadzor brzine vozila, koje su postavljene po mnogim prometnicama po čitavoj Hrvatskoj.

Temeljem Ugovora sklopljenog između Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske vatrogasne zajednice o provedbi aktivnosti opremanja i osposobljavanja vatrogasnih zajednica, Ministarstvo poljoprivrede uručilo je preostalih 17 novih kombi  Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici.

U sklopu projekta „Razmišljam EKOlogično“ održat će se u ponedjeljak, 23.09. u Javnoj ustanovi u kulturi Zvonimir Solin, Kralja Zvonimira 50, sa početkom u 10 sati, javna tribina na temu održivog gospodarenja otpadom.

Tisuće školaraca danas su na ulicama Australije i azijskopacifičkih zemalja počele globalni štrajk za klimu pozivajući svjetske čelnike da na UN-ovu summitu o klimi donesu hitne mjere kako bi spriječili ekološku katastrofu.

OSIM KUŠČEVIĆA I BIVŠI MINISTAR TOLUŠIĆ IMENOVAN JE NA NOVU FUNKCIJU
Na današnjoj sjednici saborskog Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove bivši ministri Tomislav Tolušić i Lovro Kuščević imenovani su na nove funkcije. Tako je smijenjeni Tolušić, kojeg zbog Telegramovog otkrića o sad već čuvenom roštilju istražuje USKOK, sada imenovan voditeljem Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentranoj skupštini Vijeća Europe, te članom Odbora za poljoprivredu.

U Hrvatskoj je krajem kolovoza bilo gotovo 236,7 tisuća smještajnih turističkih objekata, što je 7,1 posto ili 15,7 tisuća više nego u isto lanjsko vrijeme, a najviše ih je bilo u kategoriji objekti u domaćinstvu i nekomercijalnog smještaja, gdje je zabilježen i najveći rast, dok je hotela bilo 28 više ili 1.199.

ODLUKA KAZALIŠNOG VIJEĆA
Kazališno vijeće splitskog Hrvatskog narodnog kazališta Split sastalo se u četvrtak i donijelo odluke o novim ravnateljima opere, drame i baleta te poslovnom ravnatelju i upravitelju tehnike.

Uredba o osnivanju prava građenja i prava služnosti na šumi i šumskom zemljištu u vlasništvu Republike Hrvatske (Narodne novine, br. 87/2019) stupa na snagu 21. rujna 2019. godine. Uredbom je propisano osnivanje prava građenja ili osnivanje prava služnosti u svrhu izgradnje i održavanja infrastrukture, naftovoda, eksploatacije mineralnih sirovina, istraživanja i eksploatacije ugljikovodika, geotermalnih voda u energetske svrhe, skladištenje prirodnog plina, trajnog zbrinjavanja ugljikovog dioksida, obavljanja turističke djelatnosti, izgradnja proizvodnih postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije te infrastrukturnih građevina neposredno povezanih s radom proizvodnog postrojenja i sportsko rekreacijskog turizma.

67 JE PREVIŠE
Premijer Andrej Plenković poručio je u četvrtak sa sjednice Vlade kako će u potpunosti preuzeti prijedloge inicijative "67 je previše" i Hrvatskom saboru uputiti prijedlog izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju.

VIŠE SREĆE DRUGI PUT
Na burzi rada ste, ali imate dobru ideju kako sami sebe zaposliti. Razmišljate, zašto ne biste pokrenuli vlastiti posao i iskoristili potpore za samozapošljavanje? Konačno, država vas stalno potiče da iskoristite jednu od mjera aktivne politike zapošljavanja, poručuju vam to iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava, kažu vam to i u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ).

'RACE FOR THE CURE' U SPLITU
U više od 140 gradova širom svijeta održava se akcija Think Pink, najveći svjetski događaj u borbi protiv raka dojke. Ove godine čast da se pridruži ovoj globalnoj humanitarnoj priči pripala je Splitu.

IZVJEŠĆE O GLOBALNOM BOGATSTVU
S neto financijskom imovinom od 10.560 eura po glavi stanovnika u 2018. godini, Hrvatska je ostala na 33. mjestu na popisu najbogatijih zemalja, pokazuje Allianzovo deseto "Izvješće o globalnom bogatstvu", objavljeno u srijedu

PROSVJED ĆE SE ODRŽATI U PETAK, A UČENICI POZIVAJU SUGRAĐANE DA IH PODRŽE
Splitski ogranak globalne učeničke inicijative “Fridays For Future” organizira prosvjed u Splitu koji će biti održan u petak, 20. rujna 2019., ispred HNK u 13 sati.

BOG MU JE DOŠAO U SNU
Pravna bitka režisera filmova ‘Gazda’, ‘Gazda: početak’, i ‘Kumek’, za novo željeno ime i prezime uspješno je okončana ovih dana

DO 16. LISTOPADA
Ministarstvo financija u utorak je otvorilo javnu raspravu o devet zakonskih prijedloga iz četvrtog kruga porezne reforme, kojima uz ostalo predviđa porezno rasterećenje rada mladih, sniženje stope PDV-a za ugostiteljstvo na 13 posto, itd.

Supertajni projekt s Rimcem bit će proizveden u vrlo ograničenoj seriji.

Vrhovni sud donio je presudu poslovni broj: Rev 2221/2018-11 kojom je odbio revizije tuženika u predmetu tužitelja Potrošača – Hrvatskog saveza udruga za zaštitu potrošača, protiv osam domaćih banaka radi zaštite kolektivnih interesa i prava potrošača.

Zlatko Pinjuh, načelnik Čeminca, pod istragom je USKOK-a, a troškove odvjetnika plaćat će mu općina! U Polači je revizija pokazala kako se novac općine trošio na janjetinu i apartmane. Šerifi su svemoćni...