Odbačena je premoćno – devet članova bilo je protiv, a samo troje za, kaže Mislav Cvitković, doktorand fizike, jedan od aktivista koji je okupio više od 60 znanstvenika

U HRVATSKOJ 71 posto srednjoškolaca pohađa strukovne škole koje rade po zastarjelom programu. Zato će iduće školske godine prvi put krenuti reforma strukovnog obrazovanja koja će stajati milijardu kuna. Oko 85 posto sredstava za ovu reformu osigurano je novcem iz europskih fondova, dok će se 15 posto sredstava izdvojiti iz državnog proračuna.

Booking Assistant u potpunosti je razvijen unutar tvrtke i predstavlja vodeći proizvod u sektoru turizma.

INTERVJU: ANDRO KRSTULOVIĆ OPARA
Novi gradonačelnik Splita u velikom razgovoru za tportal otvorio je dušu: Otkrio je tko su mu uzori, kako se nosi sa stranačkim pritiscima, zašto ne komunicira sa Željkom Kerumom i što očekuje od Andreja Plenkovića

UZALUD VAM TRUD SVIRAČI
Sa 30 glasova "za" i 17 "protiv" usvojen je proračun Splitsko-dalmatinske županije za 2018. godine "težak" 894 milijuna kuna, od čega je 456,9 milijuna kuna županijskog proračuna, a 437,1 kuna vlastitih i namjenskih prihoda proračunskih korisnika.

Grad Solin u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Solina i tvrtkom Inkubator Solin d.o.o. organizira manifestaciju Božić u Solinu u razdoblju od Svete Luce 13. prosinca do Badnjaka 24. prosinca 2017. ispred glavne Pošte u Solinu.

Izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju predložene od strane ministarstva Blaženke Divjak štetne su za djecu i neprovedive u sustavu obrazovanja, smatraju stručnjaci koji su se uključili u javno savjetovanje o tekstu predmetnog zakona. Ministrica Divjak je, podsjetimo, zakonskim izmjenama koje bi trebale biti usvojene iduće godine odlučila udovoljiti pojedinim prohtjevima neokonzervativnih udruga, pri čemu očigledno nije vodila dovoljno računa o najboljim interesima djece i prosvjetnih radnika.

Solin je dobio punionicu za električne automobile
Hrvatska elektroprivreda u suradnji s Gradom Solinom danas je svečano otvorila ELEN punionicu za električna vozila, koja je smještena na parkiralištu pored sportske dvorane Osnovne škole kraljice Jelene.

TERMOELEKTRANE NA JEZERU PERUĆA I REVERZIBILNE HIDROELEKTRANE VRDOVO
Jedanaest ekoloških udruga i građanskih inicijativa iz cijele Hrvatske u nedjelju su uputile otvoreno pismo ministru energetike i zaštite okoliša Tomislavu Ćoriću u kojem su se pridružile protivnicima projekta "Vis Viva" odnosno izgradnji kombi kogeneracijske plinske elektrane (KKPE) na jezeru Peruća i reverzibilne hidroelektrane Vrdovo te pozvale ministra da odbije izdati pozitivno rješenje Procjene utjecaja na okoliš za cijeli projekt. Pismo donosimo u cijelosti.

LIBERALIZACIJA TRŽIŠTA
Od početka studenog na snazi su nova pravila poslovanja autoškola koja donose više poduzetničke slobode na ovom dosad strogo reguliranom području. Stručnjaci su podijeljeni oko učinkovitosti nove regulative. Dok jedni smatraju da će liberalizacija dovesti od pada kvalitete usluga i dampinga, drugi vjeruju da će potrošači profitirati jer će tržište donijeti bolji omjer cijene i kvalitete

U najbližem hrvatskom susjedstvu nalazi se grad koji bi u mnogim stvarima mogao poslužiti kao primjer gradovima u našoj zemlji.

OD OČEKIVANJA DO RAZOČARANJA
Plenkovićeva je Vlada nakon 417 dana na vlasti doživjela veliku rekonstrukciju, i to točno prije 6 mjeseci. Otpao je Most, u Vladu ušao HNS, ali i cijeli niz nezavisnih zastupnika koji održavaju većinu.

Hrvatski sabor u petak je izmijenio Zakon o posebnom porezu na motorna vozila, slijedom čega bi od iduće godine trebala pojeftiniti rabljena vozila.

VIŠE stotina žitelja Cetinske krajine okupilo se na prosvjednom skupu u Sinju tražeći da se zaustavi realizacija projekta termoelektrane Peruća te su pozvali državno vodstvo da se angažira na zaustavljanju tog projekta koji će, kako je poručeno, otrovati pitku vodu u Perućkom jezeru i rijeci Cetini.

KAKO SE ZAŠTITITI
Vrhunac sezone i epidemiju gripe koja je ovih dana stigla u Hrvatsku stručnjaci iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo očekuju oko Božića pa nije loše prisjetiti se nekih mjera koje, ukoliko ih se pridržavamo, mogu pomoći u sprječavanju njezinog širenja i sačuvati nas od ove nezgodne zarazne bolesti

NUŽAN HITAN ISKORAK
Hrvatska mora nastaviti s reformama kako bi promijenila strukturu svoga gospodarstva i izbjegla rizik niskog rasta i zaostajanja za drugim novim članicama Europske unije, upozorila je dužnosnica Svjetske banke u petak.

VRIJEME DARIVANJA
Šef Europske komisije Jean-Claude Juncker u srijedu je predstavio plan za produbljenje europske ekonomske i monetarne unije. 'Krov se popravlja dok sja sunce', uskliknuo je Juncker predstavljajući plan u kojem se našao i instrument vrlo zanimljiv za Hrvatsku

IZ DOMOVINE I INOZEMSTVA
Na poticaj građanske inicijative "Ne daj se, Cetino", koja se već godinu dana argumentirano bori protiv izgradnje kombinirane kogeneracijske plinske elektrane Peruća, a uoči najavljenog sastanka Savjetodavnog stručnog povjerenstva za procjenu utjecaja na okoliš kombinirane kogeneracijske plinske elektrane (KKPE) Peruća na kojoj bi se slijedećeg utorka trebalo odlučiti o (ne)prihvatljivosti Studije utjecaja na okoliš za tu TE, u petak poslijepodne skupina od 65 uglednih hrvatskih znanstvenika i stručnjaka iz zemlje i inozemstva uputila je otvoreno pismo predsjednici RH Kolimdi Grabar Kitarović o predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću u kojemu navode da će projekt Vis Viva i termoelektrana Peruća ugroziti najvrijednija hrvatska bogatstva.

U optužnici koju je Uskok u petak podigao protiv bivšeg predstojnika premijerova ureda Tomislava Sauche i njegove tajnice Sandre Zeljko oni se terete za zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenje službene isprave, odnosno pomaganje u tim nedjelima zbog čega im prijete bezuvjetne zatvorske kazne.

IZGLEDAN SCENARIJ
Umjesto pečata u putovnicama, na graničnim prijelazima uvest će se novi elektronički sustav za registraciju ulazaka i izlazaka državljana zemalja koje nisu članice EU-a

Zaposlenima u javnim službama tijekom ove godine osnovica plaće povećana je tri puta po 2 posto, odnosno za 6 posto, podsjetio je.