hren
 

Osim poteškoća na graničnim prijelazima, trajektna pristaništa također bit će mjesta gdje se očekuje pojačan promet i moguća čekanja.

RADOVI
Brza cesta Solin-Klis večeras će se od 22 sata zatvoriti za sav promet zbog radova uklanjanja privremene regulacije prometa na poddionici Dračevac-tunel Mačkovac.

RAT ZA 'POSAO STOLJEĆA'
Ako se pristupne ceste pelješkom mostu ne izgrade do 2023. godine, Hrvatska će morati vratiti novac Europskoj uniji.

INTELIGENTNI SIGURNOSNI SUSTAVI POSTAJU IMPERATIV, ČEKA SE ODOBRENJE VIJEĆA MINISTARA
Europski parlament odobrio je nova pravila EU o ugradnji sigurnosne tehnologije u nova vozila. Tako će se od svibnja 2022. u nove modele, a od svibnja 2024. i u postojeće morati ugrađivati inteligentni sustav za pomoć pri kontroli brzine (ISA), sustav za olakšavanje ugradnje uređaja za blokadu u slučaju vožnje pod utjecajem alkohola, sustav za upozoravanje u slučaju pospanosti i manjka pozornosti vozača, napredni sustav za upozoravanje u slučaju odvraćanja pozornosti vozača, signal za zaustavljanje u nuždi, sustav za detekciju pri vožnji unatrag i uređaj za snimanje podataka o događajima, odnosno "crnu kutiju".

POSKUPILA SVA TRI TIPA KOŠARICE
Unatoč nižem PDV-u na povrće, svježu ribu i meso, uskrsna košarica ove godine neće biti jeftinija. Naime, ona će za četveročlanu obitelj ove godine biti čak skuplja nego lani, objavili su Nezavisni hrvatski sindikati. Izračunali su da za bogatiju košaricu ove godine treba izdvojiti 1824 kune, što je 109 kuna više nego prošle. Također, skuplja je i ovogodišnja srednja, a i skromna košarica.

VAL POSKUPLJENJA
Od prosječne jučerašnje cijene benzina, koja je iznosila 10,60 kuna, svega 4,62 kune otpada na troškove crpljenja i transporta sirove nafte, troškove rafinerijske prerade, transporta derivata i na maloprodajnu maržu. Preostali trošak od 5,98 kuna čisti je »harač« koji sebi uzima država.

VELIKO PRIZNANJE MLADIM HRVATSKIM ZNANSTVENICAMA
Zagreb, 17. travnja 2019. godine – U Preporodnoj dvorani Narodnog doma Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održana je trinaesta po redu svečana dodjela stipendija Nacionalnog programa stipendiranja „Za žene u znanosti“ u organizaciji L'Oréala Adria i Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture. Četiri odabrane mlade i perspektivne stipendistice su Ana Barić (Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu), Lidija Barić (Medicinski fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku), Andreina Belušić Vozila (Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Geofizički odsjek) i Svjetlana Dekić (Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Biološki odsjek).

Prije 30 godina na našim je cestama smrtno stradavalo oko 1.300 ljudi na godinu. Danas se taj broj znatno smanjio, ali i brojka od 300-tinjak poginulih je prevelika i u europskim razmjerima. Vlada mijenja zakon o Sigurnosti cestovnog prometa, s glavnim ciljem smanjiti broj poginulih za trećinu do kraja iduće godine.

PLIN JE DOBILA BOLNICA NA FIRULAMA, OŠ RAVNE NJIVE I DJEČJI VRTIĆ MALI PRINC
Prva tri korisnika spojena su na plinsku mrežu u Splitu. To su: KBC Split na Firulama, OŠ Ravne njive i Dječji vrtić Mali princ. Čestitavši svima koji su sudjelovali na ovom značajnom projektu, gradonačelnik Andro Krstulović Opara istaknuo je njegovu važnost za Split.

Rezultat je to brojnih događaja na geopolitičkoj sceni - sukoba libijske vlade i pobunjenika u toj zemlji, američkih sankcija Iranu i Venezueli, smanjena proizvodnja Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i Rusije...

Strašan požar zahvatio je u ponedjeljak popodne parišku katedralu Notre-Dame. Vatra je srušila zvonik najposjećenijeg povijesnog spomenika u Parizu.

"Možda stignemo još u predsezoni, a u najgorem slučaju na jesen bismo napraviti probu od tjedan dana da vidimo kakav je interes", rekao je Cappelli.

Fotografije koje dijele korisnici društvenih mreža pokazuju da je plamen uhvatio krovište 850 godina stare građevine, izgrađene u gotičkom stilu.

ČETVORICA OSUMNJIČENIH
Ravnateljstvo policije izvijestilo je kako je podnesena kaznena prijava DORH-u protiv Milijana Brkića, njegovog brata Joze Brkića, Franje Varge i Blaža Curića, ne navodeći pritom imena već samo godine rođenja, no tportal je dobio neslužbenu potvrdu da je riječ upravo o četvorici protagonista afere SMS.

Završilo je proljetno zasjedanje MMF-a i Svjetske banke u Washingtonu. Unatoč pokušajima napetosti između SAD-a i drugih država zbog trgovine nisu ublažene. Na sastancima je sudjelovao i guverner HNB-a Boris Vujčić. Za HRT je komentirao procjenu usporavanja rasta hrvatskog gospodarstva te ponovno upozorio koji je najveći problem naše ekonomije.

DIVLJANJE CIJENA
Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle i prošloga tjedna, šestoga zaredom, dosegnuvši nove najviše razine od studenoga prošle godine, što je ponajviše posljedica smanjenja ponude iz Venezuele, Irana i Libije.

U 77. GODINI
Kako javljaju srpski mediji Mira Marković je umrla u 77. godini u bolnici u Sočiju.

NOVI PODACI
Dok je sat rada radnika u hrvatskom gospodarstvu u bruto iznosu u 2017. godini vrijedio 75,6 kuna, ili 10,1 euro, satnica radnika u prošloj je godini iznosila 81,2 kune, ili 10,9 eura. Povećanje je to bruto primanja radnika u gospodarstvu za oko osam posto, što predstavlja jednu od najvećih stopa rasta cijene sata rada u EU u prošloj godini, pokazuju novi podaci eurostatističara.

Prosvjed "Svi kao jedan – 1 od 5 milijuna" traje od 15 sati u Beogradu. Reporteri N1 Srbija javljaju da je bilo zahtjevno danas doći javnim prijevozom ili taksijem u Beograd. Primjerice, linije iz Pančeva koje inače idu svakih pola sata su reducirane, a taksiste je strah voziti ljude zbog mogućih reprekusija od strane vlasti.

NAKON ČETIRI MJESECA PROSVJEDA
U subotu 13. travnja istječe rok koji su prosvjednici u Srbiji dali predsjedniku Aleksandru Vučiću da ispuni njihove zahtjeve. Srbiju već četiri mjeseca potresaju prosvjedi oporbe i građanskih skupina protiv vlasti. Nezadovoljstvo je kulminiralo i rezultiralo ultimatumom predsjedniku za ispunjavanje njihovih zahtjeva. No mnogi upozoravaju da su prosvjedi neorganizirani i bez stvarnog vodstva te da ne postoji plan za ono što će se dogoditi, a što je vrlo vjerojatno, ako Vučić odbije ili u potpunosti ignorira njihove zahtjeve.