hren
 

OD SUTRA SE VRAĆAJU PRESICE STOŽERA
Capak je otkrio i kako najesen ne planiraju uvoditi karantenu

Brojke su daleko od lanjskih, ali s obzirom na okolnosti nisu iznenađenje

Hrvatska Vlada najavila je spajanje ministarstva zaštite okoliša i ministarstva gospodarstva. Inicijativa Znanstvenici za klimu "korijenski nerazumnom i uznemirujućom" ocijenila je najavu spajanja ministarstava zaštite okoliša i gospodarstva. Znanstvenica Dubravka Vitali Čepo bila je gošća današnje Točke na tjedan gdje je komentirala navedenu najavu, kao i osjetljivost Hrvatske na klimatske promjene.

PREGOVARAČKA KUTIJA
Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel objavio je svoj prijedlog Višegodišnjeg financijskog okvira (VFO) za razoblje 2021.-2027. i plana za oporavak, u kojem je ponudio ustupke različitim skupinama zemalja članica kako bi lakše prihvatili cijeli paket.

Iznose i da je najviše kartica do sada zatraženo i izdano u Zagrebu, pri čemu važnim napominju da građani mogu slobodno otvoriti račun u banci i zatražiti Cro karticu, kojom mogu plaćati u cijeloj Hrvatskoj i cijele godine.

JOŠ od početka pandemije covida-19 svako malo u medijima i na društvenim mrežama netko lansira neke teze i neke nove argumente koji bi trebali biti dokaz da covid-19 nije ni približno toliko opasna bolest kakvom se prikazuje, da je više ili manje u rangu gripe, što podrazumijeva da je cijela uzbuna oko pandemije prenapuhana, a protuepidemijske mjere koje se poduzimaju pretjerane budući da ništa slično drastično ne poduzimamo u sezonama gripe.

BEZ PANIKE
Marija Bubaš, pomoćnica ravnatelja HZJZ-a, kazala je kako je još prošli tjedan govorila da bismo mogli susresti i troznamenkasti broj oboljelih od koronavirusa i da sada kada ga imamo ne bi dizala paniku

Danas je papa Franjo imenovao mons. Dražena Kutlešu, biskupa Porečkog i Pulskog nadbiskupom koadjutorom Splitsko – makarske nadbiskupije. To znači da će mons. Dražen Kutleša na nadbiskupskoj i metropolitanskoj stolici nasljediti mons. Marina Barišića po njegovu umirovljenju.

Zbog velikog pada prihoda turističkog sektora pod utjecajem korona krize navodno se nastavljaju Vladine mjere u vidu minimalca u iznosu od 4000 kn. Riječ je o sufinanciranju plaće za turističke subjekte i za srpanj, uz određene uvjete, i kako se čini najvjerojatnije u trajanju sve do kraja 2020., ali isključivo s ograničavajućim djelovanjem gledajući sektorski, odnosno ovo se odnosi samo na turističku djelatnost.

Grad Split platio je sanaciju, tko će naplatiti štetu?

Trideset godina nakon osamostaljenja Hrvatske utvrđeno je tko je zapravo vlasnik splitskog Marjana. DORH smatra da je to Županija splitsko-dalmatinska. Kakvo iznenađenje! Grad Split platio je sanaciju, a Županija bi kao vlasnik imala pravo na naknadu štete koja je nesumnjivo nastala, i to u milijunskom iznosu, zbog čega se cijeli posao nalazi pod izvidima policije i Državnog odvjetništva.

SLIJEDI RACIONALIZACIJA
Ako se stopa poreza na dohodak smanji na 20, odnosno 30 posto, jedinice lokalne samouprave mogle bi izgubiti dvije milijarde kuna, jer se one financiraju direktno tim porezom, a potom bi ministar uprave Ivan Malenica mogao krenuti u prepolavljanje broja lokalnih dužnosnika te digitalizaciju i umrežavanje

ZA PODUZETIKE POČETNIKE
Početkom srpnja Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) ponovno je aktivirao poticaje za samozapošljavanje, ali pod drugačijim uvjetima nego ranije. Provjerili smo koje kriterije po novome trebate ispuniti ako želite pokrenuti posao uz državnu pomoć

SRPANJ je u ovim okolnostima kad nam raste broj zaraženih koronavirusom ipak počeo dobro na Jadranu, no, naravno, daleko je od prošlogodišnjih brojki koje se u ovoj situaciji ni ne mogu očekivati. Prvotno je najavljivano da se očekuje 25 do 30 posto lanjskog prometa, no ako je suditi prema prvom srpanjskom tjednu, brojke nam idu u prilog. Od 1. do 8. srpnja u Hrvatskoj je ostvareno više od 480 tisuća dolazaka (44 posto rezultata ostvarenog tijekom istog razdoblja lani) i 3,4 milijuna noćenja (52 posto rezultata ostvarenog tijekom istog razdoblja lani). U srpnju je ostvareno 424.000 dolazaka stranih gostiju koji su ostvarili oko 2,9 milijuna noćenja.

Hrvatska i Bugarska trebale bi u petak biti primljene u Europski tečajni mehanizam – ERM II, svojevrsnu čekaonicu za ulazak u eurozonu, doznaje se iz diplomatskih izvora.

U Banskim dvorima održan je sastanak premijera Andreja Plenkovića s Klubom zastupnika nacionalnih manjina, na kojem je dogovoreno da će nacionalnim manjinama pripasti mjesto potpredsjednika Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava.

U Hrvatskoj su 136 dana od pojave koronavirusa 934 aktivna bolesnika, među kojima je njih 91 na bolničkom liječenju te četiri na respiratoru, a prosječna dob oboljelih je 48 godina, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš u četvrtak na sjednici Vlade.

STOTINJAK studenata i profesora okupljenih u inicijativi Za Filozofski okupilo se jutros od 10 sati pred zgradom Filozofskog fakulteta kako bi izrazili neslaganje sa suspenzijom dekanice fakulteta Vesne Vlahović Štetić te dočekali Borasovog prorektora koji bi trebao privremeno preuzeti njenu funkciju sve do izbora novog dekana.

Prema rezultatima godišnjeg istraživanja njemačkog autokluba ADAC „Routenplanner“, jednog od najvećih i najpopularnijih europskih autoklubova, Hrvatska je na drugom mjestu prema broju najčešćih upita njemačkih automobilista za putovanja tijekom ljetnog godišnjeg odmora i to odmah nakon Njemačke, izvijestio je direktor Predstavništva HTZ-a u Njemačkoj, Romeo Draghicchio.

POLICIJA je, nakon šestosatnih prosvjeda i sukoba s demonstrantima, uspostavila kontrolu u središtu Beograda, dok društvenim mrežama kruže snimke ekstremne policijske brutalnosti nakon izjave ministra policije da su policijske snage bile žrtvom nasilnih prosvjednika.

LOŠA BILANCA
Ono što nas čini velikim ovisnicima o uvozu je meso, za koje godišnje izdvajamo 101,8 milijuna eura. Zabrinjavajuće je da deficit bilance s EU zemljama enormno raste, a suficit s CEFTA zemljama se smanjuje

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij