hren

Ivan Đikić, znanstvenik sa Sveučilišta Goethe u Frankfurtu, u emisiji Hrvatskog radija "Intervju tjedna" prisjetio se da je još u ožujku rekao da će borba protiv  koronavirusa biti uspješna ako se bude temeljila na znanosti, točnih podataka i transparentnosti. Smatra da je u vezi s tim Hrvatskoj potrebna strategija te da vodstvo države više treba slušati stručnjake.

CRNO NA BIJELO
Epidemiolozi predlažu da se kafići otvore kada broj zaraženih bude šest puta manji, piše u subotu Jutarnji list koji je u posjedu je prijedloga koji su Stožeru uputili stručnjaci.

Promjenama trošarinskog sustava cilj je spriječiti poskupljenje novih automobila 1. siječnja 2021., ali i smanjiti unos rabljenih automobila u Hrvatsku.

Nakon otvaranja novih prostorija Lučke kapetanije Zadar u sklopu trajektnog terminala na Gaženici, ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković je u Splitu zajedno s ravnateljem Središnje agencije za financiranje i ugovaranje, Tomislavom Petricem i ravnateljem Lučke uprave Split, Vicom Mihanovićem potpisao ugovor za dodjelu bespovratnih sredstava za realizaciju projekta ‘Rekonstrukcija i dogradnja Obale kneza Domagoja I i II u Gradskoj luci Split‘.

Veliki iskorak na tržištu luksuznih plovila

U sklopu drugoga vikenda Adventa u Splitu „Ljubav nas spaja“, održat će se prigodan adventski program na rivi koji će se u subotu, 5. prosinca i nedjelju, 6. prosinca održati od 11 do 13:00 sati oba dana.

Za Božić će se moći skijati u Švicarskoj, ali uz ograničene kapacitete, objavila je u petak vlada, dok je ona u Italiji rekla da će preko blagdana skijaške staze biti zatvorene.

KORONAVIRUS
PANDEMIJA koronavirusa, koja je zarazila više od 65 milijuna ljudi i odnijela više od 1.5 milijuna života, ponovo se ubrzava u svijetu, dok se u nekoliko zemalja definiraju planovi masovnog cijepljenja.

U nastavku 4. sjednice Hrvatskog sabora zastupnici su danas glasali, među ostalim, o dopuni Zakona o zaštiti od zaraznih bolesti.

POMOĆ GOSPODARSTVU
Subvenciju od 4000 kuna po radniku dobit će sve djelatnosti zatvorene odlukom Stožera bez obzira na to koliki imaju pad prihoda, pa i ugostitelji kojima je dana mogućnost dostave hrane, a potporu će, kako doznajemo, moći dobiti i tvrtke koje su poslovno povezane kao dobavljači s poslodavcima koji su zatvoreni uslijed jesenskog lockdowna

DONOSIMO FASCINANTNE PRIZORE UZ OBALU RIJEKE JADRO
Na području Solina je proglašeno stanje Redovne mjere obrane od poplave. Iz tog razloga smo posjetili Majdan u kojem se nalazi izvor rijeke Jadro.

MASOVNO TESTIRANJE GRAĐANA
Do prvog ublažavanja nekih epidemioloških restrikcija moglo doći idući tjedan
Slovenska vlada naručila je 1,5 milijuna brzih antigenskih testova za koronavirus koji bi se trebali početi koristiti ove godine, rekao je nakon sjednice vlade ministar zdravstva Tomaž Gantar, dodavši da bi do prvog ublažavanja nekih epidemioloških restrikcija moglo doći idući tjedan.

Nadaju se da će se situacija uskoro smiriti
S obzirom na povećanje novooboljelih u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji, postoji realna opasnost da se virus COVID-19 počne nekontrolirano širiti i u tom slučaju će neminovno zahvatiti veliki broj Brodosplitovih radnika, poručuju iz Brodosplita.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak za Novi dan komentirao je borbu s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj. Govorio je o postojećim i o mogućim strožim mjerama, ako se situacija ne smiri i brojke zaraženih ne uspore s rastom.

Osvrnuo se na jutrošnje konzultacije s predsjednikom EU Vijeća i nekoliko EU lidera na kojima je bilo riječi i o odobrenju i distribuciji cjepiva.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković najavio je da će u subotu biti na snazi izmijenjeni Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, o kojem raspravlja Sabor, i ističe da u izmjenama nema ograničenja slobode građana, pa onda nema ni potrebe za dvotrećinskom većinom za donošenje.

GOVOR MRŽNJE
Odbor za informiranje, informatizaciju i medije u srijedu je većinom glasova podržao prijedlog Zakona o elektroničkim medijima (ZEM), no oporbeni su članovi kritizirali propisivanje odgovornosti nakladnika za sadržaj koji generiraju korisnici.

DOK su Europa, Sjeverna i Južna Amerika i veliki dio Azije usred drugog, ponegdje i trećeg vala, u Kinu, odakle je sve i krenulo, drugi val nikad nije došao. Kako je to moguće?

U LICI, Gorskom kotaru i dijelu središnje Hrvatske mjestimice pada snijeg, povremeno i ledena kiša.

Do sutra ujutro ponegdje će pasti preko pola metra snijega! Trenutno nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji, Hrvatskom primorju ili Istri, i obrnuto

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij