Želimo taksi učiniti jeftinijim i dostupnijim građanima, gužvi se ne treba bojati, novi zakon uvodi jednaka pravila za sve i nikome se ne pogoduje, rekao je u srijedu ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, predstavljajući u Hrvatskom saboru Vladin prijedlog zakona o prijevozu u cestovnom prometu.

“Prošle sam godine promijenio dopunsko osiguranje. Nazvali su me iz jednog privatnog osiguranja. Ponudili policu s B listom lijekova. Mislim si, isplati se, ipak sam kroničar. Htio bih i lijekove s B liste, a kažu - i to nudi naša polica. Umjesto u HZZO-u policu sam platio drugom osiguravatelju uvjeren da sam dobro prošao. Pet kuna manje mjesečno plus B lista lijekova.

NOVI GNJUSNI SLUČAJ U SPLITU
Vještaci su procijenili i da je trener s pozicije svoje moći i autoriteta manipulirao dječakom suptilnim razvijanjem 'osobitog prijateljstva'Otac je pregledao mobitel i našao brojne SMS poruke koje je dječak razmjenjivao s trenerom, a tad su treneru zabranili bilo kakav kontakt s njihovim sinomMladi trener trenutačno radi kao koordinator mlađih uzrasnih kategorija u bivšem splitskom prvoligašu

ŠTO DONOSI MIROVINSKA REFORMA
Slijedi novi val umirovljenja jer će, tko god ima uvjete, odmah otići u mirovinu. Zakoni do kraja godine, puno detalja još je skriveno 

TANJI NOVČANICI
Život u Hrvatskoj - već sada je to jasno - u ovoj će godini ipak biti nešto skuplji nego prijašnjih godina. Na to upućuju kako podaci o rastu cijena na malo u ovoj godini, koji potvrđuju ubrzanje inflacijske dinamike, tako i prognoze institucija i analitičara.

Do kraja ovoga mjeseca Vlada mora Bruxsellesu poslati nacionalni program reformi. Jedna od većih je reforma javne uprave. Što ona donosi te što se njome želi postići? Što će službenicima donijeti najavljeno ocjenjivanje rada emisiji U Meži Prvog govorili su ministar uprave Lovro Kuščević i predsjednik sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Boris Pleša.

'CRO KARTICE'
Iz ne baš bogatog budžeta makedonska Vlada odlučila je obiteljima slabijeg imovinskog stanja podijeliti po 250 eura za predstojeće godišnje odmore kako bi si mogli priuštiti putovanja i hotelski smještaj. Makedonci na taj način pokušavaju stimulirati i domaću turističku potrošnju, pa će vlasnici spomenutih poticaja moći novac potrošati isključivo u tamošnjim odmorištima i restoranima.Vezane vijesti Najveća investicija u povijesti Plave lagune: ulažu pola milijarde kuna u četiri kompleksa Hrvatska je u 2017. od turizma uprihodovala 9,5 milijardi eura od stranih gostiju

VELIKI PROJEKT
Ovo je projekt kojim Hrvatska postaje jedinstvena. On je od strateške i dugoročne važnosti, naglasio je Plenković.

Od srijede ponovo kreću poticaji za građane za kupnju eko vozila, najavili su to u ponedjeljak prilikom postavljanja punionice za električne automobile u Gospiću ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš.

U Dubrovniku će danas biti potpisan ugovor o izgradnji Pelješkog mosta između Hrvatskih cesta i kineskog konzorcija China Road and Bridge Corporation te ugovor za nadzor gradnje sa zajednicom ponuditelja u kojoj su Institut IGH, Centar za organizaciju građenja i Invest inženjering.

Nova Opća uredba o zaštiti osobnih podataka počinje se primjenjivati od 25. svibnja ove godine. Što nam sve donosi otkrila nam je doc. dr. sc. Marija Boban, stručnjakinja za zaštitu osobnih pdoataka

MODEL ZA OSTATAK DRŽAVE?
Donje Međimurje, koje obuhvaća grad Prelog i susjedne općine, nacionalni je lider u održivom gospodarenju otpadom i implementaciji sustava primarne selekcije otpada na mjestu nastanka i na dobrom su putu da ispune ciljeve međunarodne strategije “Zero Waste”. Oko 35 tisuća stanovnika Donjeg Međimurja, naime, u ovom trenutku na odlagalištima trajno odlaže tek nešto više od 40 posto glomaznog i miješanog komunalnog otpada, a gotovo 60 posto otpada odvojeno se prikuplja, obrađuje i reciklira te ponovno koristi.

KOREKCIJA CIJENA
Prosječna mirovina više od  1,1 milijun umirovljenika koji su mirovinu ostvarili temeljem Zakona o mirovinskom osiguranju, tek je nešto viša od 2,3 tisuće kuna. Za većinu umirovljenika plaćanje doma iz vlastitih prihoda nemoguća je misija, stoga dio troškova pokriva država, kao i lokalni proračuni

VOZAČI OPREZ
Hrvatske autoceste (HAC) izvode intenzivne radove na autocestama, u očekivanju pojačanog prometa tijekom predstojeće turističke sezone, priopćeno je u petak iz HAC-a

ZLOČIN KOJI JE ŠOKIRAO HRVATSKU
Na Županijskom sudu u Puli u petak je izrečena nepravomoćna presuda za monstruozno ubojstvo koje je u svibnju prošle godine šokiralo hrvatsku javnost.

Dražen Jelenić novi je glavni državni odvjetnik, odlučio je u petak Sabor sa 81 glasom 'za', sedam 'protiv', te 42 'suzdržana'.

Rast plaća u Europskoj uniji ne prati rast produktivnosti pa je tako u Njemačkoj, Irskoj i Hrvatskoj produktivnost rasla tri puta više od plaća u posljednjih 16 godina, a na razini EU-a čak više od četiri puta, pokazuje izračun Instituta europskih sindikata (ETUI) i Europske konfederacije sindikata (ETUC).

Sutkinja Westminsterskog suda u Londonu sutra je trebala izreći odluku o zahtjevu Hrvatske da joj se izruči Ivica Todorić. Međutim, tijekom posljepodneva je objavljeno da se odluka o njegovu izručenju odgađa. Prvostupanjska odluka o izručenju Ivice Todorića bit će donesena u ponedjeljak u 12:30 po tamošnjem vremenu.

ODRŽAVANJE
Za sav promet zatvara se tunel 'Marjan' u Splitu, u petak, 20. travnja. Zabrana na snagu stupa u 17 sati i trajat će do nedjelje, 23. travnja, u 5 sati.

Sljedeći europski izbori održat će od 23. do 26. svibnja 2019., potvrdila je u srijedu izvjestiteljica Europskog parlamenta Danuta Hubner (EPP) na plenarnoj sjednici u Strasbourgu.

Europska komisija je danas predložila da osobne iskaznice državljana EU-a na čipu moraju sadržavati biometrijske podatke, otiske prstiju i prikaz lica, kao jednu od niza mjera koje bi teroristima trebale dodatno otežati planiranje, financiranje i poduzimanje kriminalnih radnji.