USVOJENI NOVI ZAKONI
Skupština Kosova usvojila je u petak zakone koji će omogućiti transformiranje Sigurnosnih snaga Kosova (KBS) u vojsku Kosova, što službeni Beograd smatra kršenjem međunarodnih akata i Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN iz 1999. godine i Ustava Kosova, a politički predstavnici kosovskih Srba poručuju da ih ne priznaju.

Hrvatski sabor u petak je s 81 glasom "za", 19 suzdržanih i tri "protiv" donio Zakon o udžbenicima zbog kojeg je proteklih tjedana iskrilo u vladajućoj koaliciji.

ZADNJA SJEDNICA
Glasovanjem o raspravljenim točkama, među kojima je i Deklaracija o položaju Hrvata u BiH i europskom putu BiH, Hrvatski sabor u petak će zaključiti redovno jesensko zasjedanje, a zastupnici otići na jednomjesečni odmor

DOKAZ DEMOGRAFSKE KARTE
Oko podneva, u utorak 11. prosinca, Hrvatska je imala 4.067.797 stanovnika.
Procjena je da se stanovništvo Hrvatske smanjuje za jednu osobu svakih 13 minuta i 10 sekundi. Dijete se rodi svakih 14 minuta i osam sekundi, netko umre svakih devet minuta i 54 sekunde.

ODBIJENA ŽALBA
Odlukom sutkinje istrage odbijena je žalba splitskog kardiokirurga kojom traži izdvajanje kompromitirajućih snimki kao nezakonitog dokaza i potvrđeno je rješenje o provođenju istrage splitskog ureda USKOK-a nad njim zbog primanja 3000 eura mita.

U SOLINU
Radovi na asfaltiranju Kaštelanske ulice će se odvijati u subotu 15. prosinca, u slučaju lošeg vremena, radovi će se odgoditi za ponedjeljak ili utorak (17. ili 18. prosinca). Radovi se i dalje odvijaju na semaforizaciji raskrižja Kaštelanske i Ulice Bunje.

JADRANSKA SRDELA IPAK U PONUDI ZA BLAGDANE
Zbog zaštite srdele u mrijestu Ministarstvo poljoprivrede u zimskom razdoblju provodi kontinuirano ponavljajuću zabranu ribolova okružujućom mrežom plivaricom - srdelaromu cijelom ribolovnom moru Republike Hrvatske. Svake se godine datum početka i završetka ove ponavljajuće zabrane korigira u skladu s dinamikom ribolovnih aktivnosti.

Iduće godine predlaže se dvaput više radnih dozvola.
Hrvatska bi iduće godine trebala otvoriti granice za 63 tisuće stranih radnika.

NAJNOVIJE VIJESTI
Za sve skijaše, posebno Dalmatince koji za vikend skijanje najčešće biraju skijalište hotela Adria ski na kupreškoj Čajuši, s tog skijališta stigle su odlične vijesti, ove subote, 15. prosinca, skijalište započinje s radom.

Industrijska proizvodnja u Europskoj uniji (EU) u listopadu je porasla na mjesečnoj i godišnjoj razini, dok je Hrvatska zabilježila najveći pad u usporedbi s istim mjesecom prošle godine, pokazalo je najnovije izvješće europskog statističkog ureda.

TKO ĆE DIĆI RUKU?
Za učenike lakše školske torbe i više digitalne nastave, za roditelje jeftinija kupnja, smisao je zakona o udžbenicima o čijem će konačnom prijedlogu u četvrtak, pretposljednjeg radnog dana prije zimske stanke, raspravljati Hrvatski sabor

SAMOSTALNE DJELATNOSTI
Nagradu za radne rezultate i druge oblike dodatnog nagrađivanja radnika u neoporezivom iznosu do 5000 kuna godišnje mogu si isplatiti i osobe koje obavljaju samostalne djelatnosti, priopćila je u srijedu Porezna uprava na svojim internetskim stranicama.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak donijela je Odluku o iznosu minimalne satnice za obavljanje studentskih  poslova za 2019. Zbog povećanja minimalne plaće, od 1. siječnja 2019. minimalna naknada za studentski rad povećana je s dosadašnjih 21,50 kuna na 23,44 kune.

SRAMOTA
Ako Ministarstvo obrazovanja uskoro ne uplati troškove prijevoza i dnevne prehrane za 62 korisnika splitskog Centra za autizam, koje duguje još od rujna, ta odgojno-obrazovna ustanova za učenike s poteškoćama iz autističnog spektra, od siječnja bi mogla prestati s radom.

TRI osobe su poginule, a dvanaest ih je ranjeno u terorističkom napadu koji se oko 20 sati dogodio u centru Strasbourga. Francuski mediji također javljaju kako je šest ranjenih osoba u kritičnom stanju.

U pozadini porezne reforme, od 1. siječnja Vlada drakonski povečala ovlasti poreznicima. Moći će doslovno u Hrvatskoj ukinuti pristup AirBnB-u i Facebooku, zabraniti ulazak na domaće tržište novim Uberima i uklanjati hrvatske web trgovine i mobilne aplikacije s interneta. Stručnjaci upozoravaju da se digitalnim pečaćenjem krši Ustav i pravna stečevina EU-a.

Osnovana je Javna ustanovu Učilište Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije ustanove za obrazovanje odraslih, a v.d. ravnatelja je Ivica Zelić, suprug HDZ-ove vijećnice Maje Zelić.

MINISTAR OBRANE
Ministar obrane, Damir Krstičević, komentirao je probleme s nabavom borbenih zrakoplova F-16 Barak od Izraela.

Od noćas je benzin neznatno jeftiniji. Prosječna cijena litre benzina s 9.44 kuna pojeftinila je na 9.42 kuna.

OSIROMAŠENI NAROD ILI HULIGANI
U posljednjih mjesec dana mediji su zaokupljeni prosvjedima "žutih prsluka“ u Francuskoj. Sve je počelo 17. studenog kao prosvjed organiziran preko društvenih mreža protiv najave o poskupljenju goriva, a koji je postepeno izazvao veliku političku krizu za Macronovu vladu.

TUŽNA VIJEST
Milan Sijerković, jedan od najpoznatijih hrvatskih meteorologa, dugogodišnji suradnik Nove TV i kolumnist portala Dnevnik.hr, preminuo je u 84. godini života.