hren

"Dalmacijacement" će ove godine proizvesti dva milijuna tona cementa - "Sv. Juraj"KAŠTELA - U prostorijama "Dalmacijacementa — RMC Group" u nazočnosti gradonačelnika Kaštela Ante Sanadera i predsjednika Gradskog vijeća Ante Grepe održana je sjednica Gradskog vijeća Kaštela.
Vinko Janjak, predsjednik uprave "Dalmacijacementa" predstavio je vijećnicima rad i poslovanje tvornica "Sv. Juraj", "Sv. Kajo", "Deseti kolovoz", te postrojenja za meljavu ugljena, naglasivši da je proizvodnja "Dalmacijacementa" znatno porasla. Planirane količine u prodaji po tržištima ove godine iznose dva milijuna tona cementa.

Od toga, milijun i 100 tisuća tona plasirano je na domaćem tržištu, a ostatak se izvozi pretežno u susjednu BiH. Od ukupnih pet proizvođača cementa na području Republike Hrvatske udjel na hrvatskom tržištu uvjerljivo na prvom mjestu drži "Dalmacijacement". Najveći udio ostvaren je u 2003. godini, a iznosio je 48 posto od ukupne proizvodnje pet tvrtki koje se bave djelatnosti proizvodnje cementa. Najveća kapitalna ulaganja u tvornici "Sv. Juraj" su ponovno su pokrenula proizvodnju, postavljeni su filtri na mlinovima cementa, rotacijskoj peći i sušari treske, a u tijeku je i projekt novog kontrolnog sustava čije je dovršenje planirano u ožujku 2005. godine.
"Dalmacijacement" je prvo poduzeće u Hrvatskoj koje je započelo s programom sanacije utjecaja na okoliš. Prema predviđanjima, trajanje programa investicijskog ciklusa trebalo bi biti do 2008. godine, a ukupna vrijednost programa iznosi 18 milijuna eura. Među projektima zaštite okoliša najveće poboljšice ostvarene su ugradnjom novih filtri na mlinovima cementa 2000. godine, te je novi otprašivač na rotacijskoj peći instaliran 2002. godine. Vinko Janjak ističe kako je u poslovanju firme iznimno važan doprinos tvrtke lokalnoj zajednici. Tako "Dalmacijacement" zapošljava 760 djelatnika, od kojih 205 zaposlenika koji žive na području grada Kaštela. Tijekom 2004. godine tvrtka je pomogla veliki broj institucija, klubova i udruga na području grada Kaštela u iznosu od 1.3 milijuna kuna. U sport Kaštela uloženo je 684.000 kuna, obrazovanje 259.000 kuna, humanitarne inicijative 177.000 kuna, kulturu 120.000 kuna, dok je za ostale sektore koji ne pripadaju gore navedenima izdvojeno 60.000 kuna. Po svim pokazateljima "Dalmacijacement" je zasigurno jedna od najuspješnijih tvrtki u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a Vinko Janjak ključ uspjeha vidi u unaprijeđenoj tehnologiji, modernom načinu poslovanja, promicanju Hrvatske na međunarodnom tržištu, te kao značajan faktor poslovnog partnerstva kao što su HŽ, "Transport Commerce", "Kaštelanka", "Ciglana" iz Sinja, "Jadro", "Ðuro Ðaković", HEP...
KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij