hren

Kaštelanski vijećnici u utorak su održali redovnu sjednicu Gradskog vijeća i to, zbog mjera zaštite od koronavirusa,  u atriju dvorca Vitturi u Kaštel Lukšiću, a promjena lokacije nije promijenila teme pitanja koje su vijećnici postavili nadležnima za govornicom.

Među temama kojih su se dotakli vijećnici, između ostalog, bilo je riječi o prevenciji zlostavljanja, zaštiti Kozjaka, cestovnoj infrastrukturi, komunalnom otpadu, vodoopskrbi, obnovi hotela Palace, poduzetničkim potporama te o pojačanju prometnih linija za školarce zbog Covida.

Prvi među vijećnicima za pitanja se javio SDP-ovac Matko Kuzmanić kojeg je zanimao problem prevencije zlostavljanja u Kaštelima. Kuzmanić je ponovno zatražio da se svim vijećnicima dostavi zapisnik sa sjednica Vijeća za prevenciju kriminaliteta i to, kako je kazao, ne da bi se nekog osuđivalo, nego da se ne bi ponavljalo da su Kaštela grad slučaj.

- Grad sa stručnim službama i s udrugama koje djeluju na području grada Kaštela na tematiku socijale i prevencije nasilja  imamo stalnu suradnju te postoje edukacije i prevencije koje se održavaju niz godina i od strane policije u suradnji s Gradom i od strane Centra za socijalnu skrb i  obiteljskog savjetovališta. Što se tiče Vijeća za prevenciju kriminaliteta ono se je sastajalo te smo se dogovorili da ćemo u vrlo kratkom roku sa Centrom za socijalnu skrb i obiteljskim savjetovalištem ići na edukaciju s roditeljima jer se do sad uglavnom baziralo na edukacijama s djecom, mladima i školarcima – odgovorio je gradonačelnik Denis Ivanović.

Uz to Kuzmanić se osvrnuo i na zaštitu Kozjaka od požara na način da Grad od Vlade zatraži upravljanje nad svim zemljištima koja su u državnom vlasništvu te da se ta zemlja ustupi poljoprivrednicima na obrađivanje kako bi se uređenjem zemljišta dijelom spriječila mogućnost uništavanja Kozjaka. Grad će se potruditi Kozjak zaštiti koliko je moguće, kazao je gradonačelnik Ivanović, ustvrdivši kako će do kraja godine pokrenuti Službu poljoprivrednih redara koji će više obilaziti određena neobrađena zemljišta jer su većim dijelom zemljišta na Kozjaku u privatnom vlasništvu.

HSP-ovac Ante Komljen osvrnuo se na problem šahti na kaštelanskim cestama , kazavši da je riječ o problemu koji se stalno ponavlja, pa ga je zanimalo kontrolira li netko izvođače radova. Potom se osvrnuo na pješačke prijelaze koji bi trebali biti višebojni kako bi bili uočljiviji za vozače. Komljen se dotakao i ulične rasvjete koja je, prema njegovim riječima jako loša, ali i  „bubamara“,  koje bi trebalo, prema njegovom mišljenju postaviti na kraju sporednih ulica, koje vode prema glavnoj cesti, radi sigurnosti, Komljen je naveo i potrebu većeg broja invalidskih parking mjesta, ali potrebu rješavanja problema s ogradom pokraj lukšićke škole.
Prema odgovorima koje su dani na ova pitanja uglavnom je rečeno kako bi trebalo govoriti o konkretnim primjerima da bi se krenulo u rješavanje eventualnih problema.
Kada je riječ o šahtama, upravitelj Vlastitog pogona Ivan Čagalj je kazao kako je na kaštelanskoj cesti dužine  oko 15 kilometara veliki broj šahti čije je postavljanje teško iskontrolirati jer se često postavljaju na način da je nužno prometnicu što prije osposobiti za prometovanje. Što se tiče rasvjetnih tijela Čagalj je kazao kako u Kaštelima ima oko šest tisuća rasvjetnih tijela koje su postavljene u skladu sa standardima te da u konačnici svako druga kuća ima rasvjetno tijelo.
Pročelnica Marija Pelivan se osvrnula na ogradu oko škole koja je u privatnom vlasništvu, iznijevši informaciju da su s vlasnicima stupili u kontakt te će postaviti kamenu ogradu, a ne živi zid. Ujedno je napomenula da je odnedavno donesena izmjena o višebojnim pješačkim prijelazima koji će se urediti u dogledno vrijeme.

Berketovu vijećnicu Marinku Parčinu zanimalo je može li se utjecati na novog vlasnika hotela Palace da se objekt preuredi u narednu godinu do dvije, a kako je kazao gradonačelnik Ivanović narednih dana s novim vlasnikom će imati sastanak. Parčinu je zanimalo i uređenje dječjeg igrališta u Kaštel Starom na crkvenoj parceli za koje joj je iz Grada rečeno da se neće uređivati. Kratak odgovor je dobila od Ivana Čaglja koji je kazao da će pogledati o čemu se točno radi, ali da nije sporno da se napravi igralište na tom prostoru.

Goran Samardžić, također Berketov vijećnik, osvrnuo se na problem u centru Kaštel Starog, a riječ je o  kontejnerima u đardinu, smještenih  uz dječje igralište, zbog čega građani svakodnevno upučuju primjedbe.

- U tvrtki Zeleno i modro  upoznati smo s tim problemom, a pritužbe često dolaze i na našu adresu. Jedino trajno rješenje su ukopni, odnosno podzemni kontejneri – kazao je direktor Zeleno i modro Alen Lučić.

Na odvoz glomaznog otpada osvrnuo se SDP-ovac Marin Šalov kojeg je zanimala i dinamika vodoopskrbe i odvodnje na području Grada, odnosno dinamika radova, jer kako je kazao radovi poprilično kasne.

- S predstavnicima VIK-a i izvođača radova, tvrtkom Strabag, u prošlom tjednu imali smo dva sastanka. Pri tome smo im dali podatke koje su iz mjesnih odbora naveli kao prioritete u realizaciji projekta. Sve ono što je imovinsko pravno čisto za 20-ak dana kreću radovi,a otvorit će četiri gradilišta. Oni imaju svoje dnevne norme koje moraju ispuniti i to je10 do 15 metara iskopa – kazao je gradonačelnik.

Nezavisni vijećnik Ivan Gotovac osvrnuo se na potpore koje su dodijeljene poduzetnicima te  je kazao kako je pravilnik o dodjeli  loše napravljen. Prema riječima gradonačelnika dodijeljene su potpore u iznosu od 2 milijuna kuna, pri čemu se preraspodjela sredstava nije mogla drugačije napraviti jer bi u tom slučaju bilo riječi o pogodovanju. Gotovca je ujedno zanimalo kako riješiti problem taksija u gradu, na što je Ivanović kazao da Grad daje samo dozvole za taksiste.
Gotovac je na ovoj sjednici otvorio i pitanje uređenja  Županjske i Iločke ulice u Kaštel Starom.

S obzirom na situaciju s Covidom, Berketovu nezavisnu vijećnicu Meri Škopljanac Gagić zanimalo je je li Promet uveo više prometnih linija zbog većeg broja putnika - školaraca. Kako je kazala dogradonačelnica Jadranka Matok Bosančić, već su poslali upit Prometu na to pitanje te nema saznanja da se povećao broj prometnih linija, a dogradonačelnica je najavila da će upit poslati i županijskom Stožeru Civilne zaštite.

Foto:PGK


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij