hren

ŠTO SU VIJEĆNICI PITALI
Duža pauza u održavanju sjednice Gradskog vijeća uvjetovala je veći broj vijećničkih pitanja i prijedloga postavljenih ovog utorka u Kaštel Sućurcu, no niti iz pitanja, a niti iz odgovora nisu se mogle „izvući“ neke potpuno nove teme, uglavnom se radilo o već viđenom, odnosno slušanom.

Vijećnička pitanja otvorio je HSP-ovac Ante Komljen, koji je predložio  da se u dnevni red sljedeće sjednice obavezno uvrsti tema o baznim stanicama telekomunikacijske infrastrukture vezanim za uvođenje 5G mreže pri čemu bi se donijela odluka kojom će u konačnici biti zabranjeno uvođenje 5G mreže na području grada. O baznim stanicama te potrebi da Grad povremeno provodi neovisna mjerenja zračenja, na sjednici je govorio i SDP-ovac Filip Plećaš, naglasivši nužnost postojanja mape baznih stanica. Pročelnik Boris Škara informirao je vijećnike o zakonskim postupcima na osnovu kojih bazne stanice mogu „nicati“ bez dozvola lokalne zajednice, a gradonačelnik Denis Ivanović, složio se s prijedlogom  o mjerenju zračenja.
Komljen je pitao nadležne zbog čega nisu izgrađene autobusne nadstrešnice u Štafiliću i Lukšiću, a prema odgovoru pročelnice Marije Pelivan u Lukšiću je problem uzak nogostup te se na rješenju tog problema radi zajedno s rješavanjem cijele situacije na obližnjem raskrižju, od strane prometnih stručnjaka. Nadstrešnicu u Štafiliću postavit će Hrvatske ceste u sklopu uređenja Ceste dr. Franje Tuđmana na samom zapadu Kaštela.
HSP-ov vijećnik postavio je i pitanje o radu mjesnih odbora, na što je gradonačelnik Denis Ivanović najavio da će tražiti izvješća o radu, a HSP-ovac je  iskoristio i priliku te pohvalio dogradonačelnicu Jadranku Matok Bosančić za organizaciju rada Civilne zaštite u vrijeme koronakrize te zahvalio onima koji su se dragovoljno javili za djelovanje unutar  CZ-a.
Niz svojih pitanja Komljen je zaključio pitanjem o inicijativi da se uvedu organizirani posjeti učenika starijih razreda Memorijalnom centru na Malačkoj, na što mu je pročelnica Sandra Zokić savjetovala da u potpunosti osmisli taj projekt te da se tek onda uređen i kvalitetan prijedlog može predložiti ravnateljima škola za uvrštavanje u kurikulum.

Nužan javni red i mir

Osim o baznim stanicama Filip Plećaš iznio je prijedlog, odnosno potrebu da Grad Kaštela donese odluku o javnom redu i miru, na što mu je stigao odgovor gradonačelnika kako se nada da će do kraja godine odredbe o javnom redu i miru Grad donijeti kroz odluku o komunalnom redu.
Plećaševog  stranačkog kolegu Marina Šalova zanimalo je planiraju li se postavljati nadzorne kamere na javnim površinama, a prema gradonačelnikovom odgovoru, dio suglasnosti je pribavljen, a na dio se još čeka.
Gradonačelnik je Šalova obavijestio, s obzirom na drugo pitanje ovog vijećnika, kako je na radovima aglomeracije, za kanalizacijski sustav od magistrale prema jugu izabran izvođač, tvrtka Strabag, dok se izbor za izvođača radova na vodoopskrbi i kanalizaciji od Sućurca do Kambelovca, uskoro očekuje. Početak radova na ovim sustavima očekuje se, prema gradonačelnikovim odgovorima početkom rujna te početkom listopada.

Sva djeca u vrtiću

- Nakon žalbenih rokova, a do početka nove pedagoške godine, vjerujem da će sva djeca biti upisana u vrtićke programe, kao i lani, bilo gradske, bilo privatne – kazao je gradonačelnik Ivanović na pitanje Berketovog vijećnika Gorana Samardžića što će biti s nekoliko desetaka djece, prvenstveno one jasličke dobi koja se nisu upisala u jaslice ili vrtić.

Zbog čega se biciklistima prijeći vožnja rivom od Lukšića prema Starom, bilo je drugo Samardžićevo pitanje, a prema odgovoru radi se o jednosmjernoj ulici u kojoj su i biciklisti, poput ostalih vozila, sudionici u prometu.
Kaštelanske plaže se uređuju, zadnje jugo nešto je pokvarilo sveukupni dojam, no plaže su prehranjene, postavljaju se sanitarni čvorovi i garderobe, odgovorio je gradonačelnik Samardžiću na još jedno njegovo pitanje, o uređenju plaža.

Berketovu vijećnicu Marinku Parčinu razljutio je pisani odgovor na njeno traženje prije nekoliko mjeseci, da joj se dostavi popis primanja djelatnika Vlastitog komunalnog pogona u zadnja tri mjeseca. Parčina je navela da odgovor kakav je primila može napisati bilo tko te je zatražila nove informacije, detaljnije i točnije. Ova vijećnica uputila je kritiku i na činjenicu da se još uvijek ne zna cijena grobnica u Kaštel Kambelovcu, na što je gradonačelnik odgovorio kako će se cijena uskoro znati, grobnice će biti nešto skuplje, ali će se omogućiti građanima plaćanje u nekoliko godina.

Što će se sve urediti radovima na kanalizacijskom sustavu u centru Kambelovca te koji se radovi izvode južno od zračne luke, bio je predmet zanimanja nezavisne Meri Škopljanac Gagić. Što će obuhvatiti radovi u Kambelovcu gradonačelnik će pitati investitore, a južno od zračne luke započelo se s uređenjem pristupne ceste prema Divuljama, što financira upravo Zračna luka, odgovori su koji su joj stigli.
Josip Berket ovom se prigodom osvrnuo na temu tunela kroz Kozjak, trasi pristupne ceste te iznio svoje mišljenje, kao i na potrebu da Kaštela napokon dobiju jedno centralno groblje, budući da se dio postojećih groblja više nema gdje širiti pa je to postalo civilizacijsko pitanje.

Smije li se spominjati Sanadera

Najviše povjetarca između govornice, predsjedničkog stola i gradonačelnika na ovoj sjednici bilo je ponovo pri pitanjima i prijedlozima SDP-ovca Dražena Đakovića.
Zbog čega se Grad nije uknjižio na cestu unutar kompleksa hotela Palace i s njom gospodario kao s drugim nerazvrstanim cestama, koliko je trenutno stanje financija na gradskom računu te zbog čega gradski čelnici zabijaju glavu u pijesak kada je riječ o tunelu kroz Kozjak, bila su pitanja koje je Đaković postavio nadležnima.

Od gradonačelnika je doznao da na računu ima 40 milijuna kuna, što je Đaković komentirao kako ponovo Grad ne zna gdje će i kako potrošiti novac, odnosno na koje konkretne projekte iako kronično nedostaje mnogo toga. Vezano uz cestu kroz park Palace, gradonačelnik Ivanović Đakoviću je kazao kako će provjeriti mogućnost uknjižbe.

A tema o tunelu i pristupnoj cesti ovog puta izazvala je povišene tonove između Đakovića i predsjednika Gradskog vijeća Ivana Udovičića, koji glas rijetko podiže na sjednicama. Razlog tome bilo je spominjanje imena Ante Sanadera.

- Davno smo predlagali da se od Županije traži uklanjanje tunela iz planova te da se utvrdi prihvatljiva, nova lokacija. Odbili ste o tome raspravljati na Gradskom vijeću. A što o tome misle građani mogli smo čuti na nedavno održanom javnom izlaganju.  Mediji su objavili da je bivši gradonačelnik Kaštela i bivši župan  Ante Sanader kupio zemljište kada se utvrdila trasa, jer će biti gospodarski isplativije... sam je trasu amenovao pa možda i crtao... do sada nismo čuli mišljenje gradske vlasti o tunelu. Ne slušate građane, poljoprivrednike, što je najgore ne slušate ni zdravi razum – dio je iz Đakovićevog izlaganja, koje nije uspio završiti jer ga je Udovičić prekinuo tražeći od njega da ne spominje one koji nisu tu.

Nakon što je Đaković konstatirao da je Ante Sanader tek osoba poput svih drugih i da ne vidi razlog zbog čega ga ne spominjati, Udovičić mu je oduzeo riječ, ustvrdivši da je vrijeme za postavljanje tog pitanje proteklo.

Gradonačelnik Ivanović Đakoviću je kazao kako o temi tunela očito ne slušaju iste ljude  i kao da ne žive u istom gradu, jer da on nije čuo toliko „pobunjenika“, ustvrdivši da nije točno da Grad nije ništa poduzeo jer su na jednoj od sjednica izlagali predstavnici Hrvatskih cesta. Na to je Đaković rekao kako su nadležni iz Hrvatskih cesta investitori pa time nisu ni vjerodostojni za utvrditi je li lokacija tunela najbolja ili ne.

- Što se tiče gospodina Sanadera, on nije vijećnik već saborski zastupnik, pa neka te stvari o kojima govorite rješavaju vaši zastupnici s njim – zaključio je Ivanović

Inače, na početku ove sjednice SDP i Akcija mladih zatražili su uvrštavanje u dnevni red prijedlog odluke o stavljanju izvan snage Odluke o zabrani građenja, a taj prijedlog podržali su i Berketovi vijećnici. No HDZ-ovci su bili protiv pa predložena točka nije našla svoje mjesto na ovoj sjednici.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij