hren

TRAŽE SE POČINITELJI I STVARAJU SIGURNIJI UVJETI
Niz paljevina i požara koja su se tijekom  protekla tri vikenda dogodili u Kaštelima, a kulminirali velikim požarom u kojem je uništen objekt u kojem je smještena kuhinja i menza srednje škole Braća Radić, bila je jedna od tema vijećničkih pitanja na sjednici Gradskog vijeća Kaštela, a što  se točno dogodilo i što se poduzima u sprječavanju vandalizma koji dovodi do ovakvih situacija, pitanje je koje je gradonačelniku Denisu Ivanoviću postavio HDZ-ov vijećnik Ante Botić.

- Prije petnaestak dana tijekom tri noći zapaljeno je više od deset kontejnera diljem Kaštela. Proteklog vikenda ponovno je došlo do paljenja kontejnera na nekoliko lokacija, a jedan od požara kontejnera zahvatio je i kuhinju te menzu đačkog doma srednje škole Braća Radić u Štafiliću. Pri tome je pričinjena znatna materijalna šteta veća od dva milijuna kuna, no na sreću, bez žrtava, iako je u neposrednoj blizini đački dom i stambeni objekti. Kako se radi, što se i pokazalo, o izuzetno opasnim situacijama, Grad se odmah uključio u cijeli problem, kako angažmanom na poticanju u što bržem pronalaženju počinitelja do pomoći u organizaciji rada u toj srednjoj školi. Odmah sam po saznanju o događaju izašao na teren, zajedno sa županom Blaženkom Bobanom, gdje smo se susreli i razgovarali s ravnateljicom Marijom Kezele, a u cilju nesmetanog odvijanja nastave u školi te osiguranja prehrane za korisnike đačkog doma. Moram naglasiti da je o svemu odmah izviješteno i resorno Ministarstvo, koje će se zajedno sa Splitsko–dalmatinskom  županijom i Gradom Kaštela što prije pokrenuti obnovu uništenog objekta.


Denis Ivanović

S policijom i načelnikom policijske postaje u Kaštelima  smo u stalnom kontaktu, od prvih paljenja kontejnera, a  posebno nakon ovog nemilog događaja. Sad čekamo da se završi potpuni očevid te da se otkriju počinitelji i budu sankcionirani. Nadamo se da će policija svoj posao obaviti brzo i efikasno, a Grad će pratiti razvoj situacije – dio je onoga što je vijećnicima, a potom i novinarima ovog dana kazao kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović.

Kako se moglo čuti, u paljenju kontejnera u potpunosti je uništeno  više plastičnih kontejnera za odvojeno prikupljanje otpada, a u nešto manjoj mjeri oštećeno je i nekoliko metalnih kontejnera. Nakon masovne paljevine prije 15 dana, tvrtka Zeleno i modro s ulica je uklonila preostale plastične kontejnere, no ostavila je one u gospodarskim objektima i različitim ustanovama, a upravo  paljenje jednog takvog u dvorištu kaštelanske srednje škole dovelo je do velikog požara, ali i ugroze ljudskih života.

Kako je sve informirao gradonačelnik Ivanović, u izradi je elaborat video nadzora, koji bi uskoro trebao biti gotov, nakon čega će se pokrenuti zakonski postupak za postavljanje četrdesetak kamera diljem Kaštela.

- Sredstva za tu namjenu osigurali smo u gradskom proračunu, a kada dobijemo suglasnosti svih nadležnih pokrenut ćemo javnu nabavu. Iako bi svi željeli da to bude što prije, zbog zakonske procedure u postavljanju, nadam se da ćemo kroz nekoliko mjeseci realizirati postavljanje kamera na četrdesetak lokacija,  kako bi spriječili ovakve nemile događaje  te kako bi se zaštitili od ilegalnog odlaganja otpada te uveli reda na pojedinim prometnicama – ustvrdio je Ivanović.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij