hren

VIJEĆNIČKA PITANJA
Vijećnička pitanja i prijedloge na ovotjednoj sjednici Gradskog vijeća otvorio je Berketov vijećnik Goran Samardžić, a među onima koji su izašli za govornicu, tražeći odgovore od nadležnih bile su i njegove kolegice iz istog kluba vijećnika Marinka Parčina i Meri Škopljanac Gagić, HSP-ovac Ante Komljen te SDP-ovci  Marin Šalov i Filip Plećaš.

Samardžića je, između ostalog, zanimalo kada će se riješiti pitanje olupina i ostalog glomaznog otpada u ulici Vjekoslava Omašića u Kaštel Lukšiću, koje tu dugo godina odlaže jedan neodgovorni građanin te hoće li se nastaviti s izgradnjom nogostupa u Zagorskom putu, a dao je i prijedlog da Grad Kaštela sudjeluje u donacijama za uređenje pojedinih odjela KBC-a u Splitu.
Prema riječima pročelnice Marije Pelivan, Grad je više puta pokušao riješiti problem tog otpada, a jedna od zadnjih aktivnosti je pisani nalog komunalnim redarima za provedbom mjera. U ovom trenutku, građaninu će biti uručeno rješenje o obvezi uklanjanja otpada do određenog roka, a ako se ogluši slijedi kazna. Pelivan je navela kako to nije jedino takvo odlagalište u Kaštelima te da se iz dana u dan povećava broj optužnih prijedloga te kako je Grad planirao ulaganje 500 tisuća kuna u video nadzor u sljedećoj godini.

- S izgradnjom nogostupa u Radunu će se nastaviti, to je dio projekta uređenja Zagorskog puta, za što se trenutno priprema dokumentacija – kazala je Pelivan.

Marin Šalov kritizirao je način odlaganja otpada u novom reciklažnom dvorištu, nazvavši ga kompliciranim, a kritizirao je i najave da će se u skoroj budućnosti prekinuti s praksom postavljanja kontejnera za glomazni otpad jednom tjednu u svakom od mjesta. No, gradonačelnik Denis Ivanović kazao mu je kako je procedura odlaganja otpada predviđena propisima, a kako će se kontejneri i dalje postavljati prema dosadašnjem rasporedu.
Kada će se urediti ulica i područje istočno od škole u Kaštel Lukšiću, tko na tom području odlaže materijal od radova te tko je u gradu zadužen za uređenje ulica nakon radova na iskopima, odnosno vraćanja prometnica u prvobitno stanje, bila su pitanja Ante Komljena.
Pročelnica Pelivan izvijestila ga je kako je uređenje ulice Komjate u programu za iduću godinu, bit će postavljen asfalt, nogostup i rasvjeta, a kako na tom području sada privremeno odlaže materijal nakon radova tvrtka koja se bavi uređenjem prometnica u gradu. Materijal će biti uklonjen, ustvrdila je pročelnica. Pelivan je također potvrdila da su i u Gradu svjesni da izvođači pojedinih radova danima ostave neuređene prometnice te da se u Gradu trude upozoravati te tražiti vraćanje prometnica u prvobitno stanje, a situaciju na terenu uglavnom prate komunalni redari.

Marinka Parčina zatražila je da joj se dostave primanja djelatnika Vlastitog pogona, kako je u jednom trenutku objasnila, da se napravi komparacija sa djelatnicima tvrtke Zeleno i modro, dok je Meri Škopljanac Gagić govorila o obvezi građana da pri odlaganju otpada u reciklažnom dvorištu pokažu plaćeni račun za usluge Zeleno i modro.  Kako joj je objasnio direktor Zeleno i modro Alen Lučić, a što je već javno objašnjeno u medijima, račun se ne pokazuje zbog plaćanja već šifre i evidencije korisnika koji otpad odlaže.
Filip Plećaš i ovog se puta osvrnuo na radove na ribarnici u Kaštel Starom, navodeći da određene poslove elektro i vodnih instalacija rade djelatnici Vlastitog pogona te zašto je umjesto planiranih 100 tisuća kuna za te radove utrošeno tek nešto više od 40 tisuća kuna. Plećaš je postavio i pitanje jesu li djelatnici Vlastitog pogona, kada izvode radove izvan svog djelokruga, nelojalna konkurencija stručnim obrtnicima.
Na Plećaševe prozivke odgovorio je upravitelj Vlastitog pogona Ivan Čagalj, ustvrdivši da nisu nelojalna konkurencija jer rade manje poslove, posebno instalacijske, za Grad, a da, s njihovim radom, trošak uređenja ribarnice iznosi približno 60 tisuća kuna.

Plećaša je zanimalo i skladišti li se još uvijek opasni otpad na području bivšeg Jugovinila, naglašavajući da misli na tvrtku Cian, koja je imala dozvolu za privremeno skladištenje opasnog otpada na tom području, a gradonačelnik Ivanović obećao je provjeriti stanje.
Plećaš je ujedno, zbog podatka da su komunalni redari za ispuštanje fekalija napisali tek četiri tisuće kuna kazni, pitao rade li redari svoj posao i jesu li predviđene kazne male. Pročelnica Pelivan ustvrdila je da su kazne male i da to treba mijenjati, no objasnila je vijećnicima da redari mogu kazne pisati samo za ispuštanje na javne površine, dok su ispuštanja u bujice u nadležnosti vodopravnog inspektora. A što su vodopravni inspektori napravili informacija još nema, a očekuje se i najavljeno snimanje potoka, koje je u nadležnosti Hrvatskih voda.
Što se tiče rada komunalnih redara, Pelivan je naglasila kako će protiv svakog redara, ako se utvrdi da ne obavlja svoj posao, biti pokrenut postupak za povredu službene dužnosti.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij