hren
 

PAUZA U RADU REZULTIRALA BROJNIM PITANJIMA
Nepropisno odlaganje glomaznog otpada i nepostojanje adekvatne kanalizacijske mreže zbog čega su Kaštela suočena s nelegalnim fekalnim ispustima, zagađenjima mora i smradom, bile su teme većine vijećničkih pitanja na ovotjednoj sjednici Gradskog vijeća Kaštela.

O problemima s kanalizacijom i nelegalnim ispustima pitanja i prijedloge za govornicom su iznijeli HSP-ov vijećnik Željan Jurlin, SDP-ovac Filip Plećaš, nezavisni vijećik Ivan Gotovac te vijećnice s Berketove liste Marinka Parčina i Meri Škopljanac Gagić.
Ovi vijećnici u svojim su obraćanjima naveli neke od primjera nelegalnih radnji, predlažući konkretnije kazne i aktivnosti redarstva. Ivan Gotovac na ovu temu uputio je pitanje zbog čega se još uvijek cisterne s fekalijama ne prazne u Divuljama što bi, kako on tvrdi, smanjilo trošak građanima za pražnjenja septičkih jama te razmišlja li Grad o sufinanciranju pražnjenja građanima, a Željana Jurlina zanimalo je što se poduzima u vezi suhih kolektora u Kaštel Sućurcu.

U odgovorima na pitanja vijećnika gradonačelnik Denis Ivanović naveo je niz radnji koje je Grad poduzeo na otkrivanju nelegalnih ispusta, što je rezultiralo određenim brojem kazni i prijava. Kako je Ivanović kazao, komunalni redari na terenu se susreću s problemima nadležnosti pa su mogli napisati tek nekoliko kazni za nepropisna izlijevanja na javnim površinama, dok su za sve ispuste u potoke, u nedostatku ovlasti za izdavanje kazni, uputili prijave DORH-u, njih nekoliko desetaka. Isto tako, djelatnici Vlastitog pogona zatvorili su oko pedesetak ilegalno spojenih cijevi po potocima diljem Kaštela.
Gradonačelnik je još jednom pozvao sve da sudjeluju u rješavanju ovog problema te ukažu na lokacije i počinitelje. Na Gotovčevo pitanje o pražnjenju cisterni u Divuljama, gradonačelnik je kazao kako prema njegovim saznanjima ispust u Divuljama nema dovoljan kapacitet za prihvat svih cisterni s kaštelanskog i trogirskog područja, a o sufinanciranju, jer se radi o milijunskim iznosima, svoje trebaju reći klubovi vijećnika.
U sklopu ove teme Ivanović je naglasio i kako je u tijeku natječaj za radove projekta aglomeracije Kaštela – Trogir te kako bi u narednih nekoliko godina na području cijelih Kaštela trebala funkcionirati nova kanalizacijska mreža.

Otpad kao neiscrpni izvor pitanja

Josip Berket još jednom je naglasio važnost odvojenog prikupljanja otpada, a vijećnika s njegove liste Gorana Samardžića zanimalo je u kojoj je fazi postavljanje video nadzora na najkritičnijim područjima ilegalnog odlaganja. Pročelnica Marija Pelivan odgovorila mu je kako je postupak utvrđivanja i planiranja postavljanja kamera u tijeku. SDP-ovac Marin Šalov zatražio je da Grad iznađe rješenja za odlaganje građevinskog otpada do završetka projekta reciklažnog dvorišta za građevinski otpad u sućuračkoj kavi. Sućuračka kava i planirano reciklažno dvorište bila je i tema pitanja Željana Jurlina, koji je izrazio bojazan kako će isto biti mjesto određenih kriminalnih radnji pa je zatražio odgovor kada će napokon biti formirano Povjerenstvo za praćenje stanja okoliša, koje bi imalo određenu kontrolu.

- Zatražili smo od Kemijsko – tehnološkog fakulteta da izaberu jednog predstavnika struke, koji bi bio član tog Povjerenstva pa još očekujemo njihovu odluku – odgovorio mu je predsjednik Gradskog vijeća Ivan Udovičić, kojem je u raspravi Jurlin spočitao sastanke i naslikavanje s nadležnima u Cemexu.

Jurlin je na ovoj sjednici još jednom sve podsjetio na problem kamionskog prometa u dijelovima Kaštela, a Marinku Parčinu zanimalo je što je s radovima na vili Nika u kaštel Starom, koja ne samo da nije u funkciji, već predstavlja i opasnost za građane.

- Izvođač koji je dobio posao još nije pristupio radovima. Zakon o javnoj nabavi koji je trebao olakšati određene segmente, u mnogo čemu je odmogao pa danas imamo, ne samo na ovom slučaju već za dosta projekata, probleme s cijenama, izvođačima, podizvođačima. Već duže vremena smo u pregovorima s izvođačem no još nemamo rješenje – kazala je, između ostalog, pročelnica Sandra Zokić.

Od luke i ribarnice do mladih u Irskoj

Josip Berket dotakao se teme izgradnje luke u Kaštel Starom i još jednom zatražio od gradonačelnika da poduzme sve da se riva radi do dubine od 2, 5 metara jer u protivnom nije upotrebljiva.

- Ne živi se od fotografiranja valova koji udaraju u obalu već od toga da se netko krmom može za nju privezati – ustvrdio je Berket, koji je ujedno zatražio da se organizira tematska sjednica Gradskog vijeća o raspodjeli sredstava za sportske udruge.

Filip Plećaš kritizirao je izgled nove ribarnice u Kaštel Starom, opisavši je kao nefunkcionalnu te je zatražio od nadležnih da mu na sljedećoj sjednici dostave podatke o makar jednom projektu u gradu, koji je realiziran prema planovima.
Vijećnica Akcije mladih Ana Ljubica spočitala je gradonačelniku dvogodišnje rješavanje pitanja neadekvatnog autobusnog stajališta u Rudinama, na kojem djeca čekaju školski autobus, bez rezultata, na što je gradonačelnik odgovorio da se radi o imovinsko-pravnim odnosima zbog kojeg to pitanje nij lako riješiti.
Goran samardžić otvorio je pitanje donošenje odluke o kućnom redu, a SDP-ovca Matka Kuzmanića zanimalo je jesu li postignuti neki dogovori s Cemexom  o ljetnom kinu u Kaštel Sućurcu, kako bi Grad mogao upravljati istim.

- Ove godine s Cemexom smo dogovorili da nam ustupe zemljište kod tvornice Sveti Juraj kako bi uredili autobusno stajalište. Ljetno kino je pokrenuto kao tema i mislim da bi tu temu mogli finalizirati u sljedećoj godini – kazao je Ivanović.

Na pitanje Dražena Đakovića o postupanju redarstva na području nekadašnjeg hotela Palace, gradonačelnik Ivanović izvijestio ga je da je stupljeno u kontakt sa stečajnim upraviteljem, isti je angažirao tvrtku koja je područje očistila, no otpad je ponovno okupirao dio zemljišta pa je Grad ponovno u kontaktu sa stečajnim upraviteljem. Đaković je predložio da Grad cestu kroz područje Palacea proglasi nerazvrstanom cestom u nadležnosti Grada.

Jedini HDZ-ovac koji se javio za riječ tijekom aktualnog sata ove sjednice bio je Zoran Bonacin, koji je predložio gradonačelniku da održi sastanke u resornim ministarstvima kako bi potaknuo stavljanje u funkciju zapuštenih gospodarskih područja u Kaštelima, na kojima se može otvoriti nekoliko tisuća radnih mjesta, a sve u cilju sprječavanja većeg odljeva mladih u zemlje zapadne Europe.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij