hren
 

USVOJEN NIZ ODLUKA
Tek s ponekom primjedbom iz oporbenih redova, kaštelanski vijećnici na sjednici Gradskog vijeća održanoj ovog utorka, većinom glasova usvojili su drugi ovogodišnji rebalans proračuna, kojim se prihodi i rashodi povećavaju za približno tri milijuna kuna, a vijećnici su bez većih primjedbi usvojili i sve prijedloge odluka koji su se našli na dnevnom redu sjednice.

Među tim odlukama je i odluka prema kojoj će roditelji svih kaštelanskih osnovaca dobiti financijsku pomoć od Grada za kupnju radnog materijala za osnovce.

- Roditelji svih učenika od prvog do četvrtog razreda iz svih pet kaštelanskih osnovnih škola dobit će pomoć od 200 kuna po djetetu, a roditelji učenika od petog do osmog razreda 300 kuna po djetetu. Način na koji će isplata biti izvršena te termine isplate utvrdit ćemo u narednim danima jer radi se o velikom broju učenika, njih skoro četiri tisuće. Roditelji neće trebati prilagati račune, odnosno dokaze o potrošenim sredstvima u navedenu svrhu – informirala je nazočne pročelnica za društvene djelatnosti Sandra Zokić.

Upravo ova odluka bila je i jedan od razloga potrebe za novim rebalansom proračuna, a najkonkretniji u kritikama proračuna, iako su bez rasprave prihvatili odluku o sufinanciranju radnog materijala te izmjene drugih programa, bili su SDP-ovci.

- Proračun je ukupno povećan za 50 milijuna kuna, no ne vidim napredak u kvaliteti života građana. Imamo 21 milijun kuna viška iz prethodnih godina, ali koliko znam, nije poanta gradskog poslovanja imati novce, nego je poanta te novce utrošiti za zadovoljavanje javnih potreba građana. Prije se ljudima lagalo da imamo projekte, ali nemamo novca, danas im se opet ne govori istina, jer ima novca, a nema projekata. Kao da smo u jednom potpuno uređenom gradu pa se najviše novca troši na društvene djelatnosti i mogu reći da je ovaj proračun jedno veliko razočaranje. Kako je stav o proračunu ujedno i stav o načinu vođenja grada, mi u SDP-u nećemo glasati za ovaj rebalans – kazao je SDP-ov vijećnik Dražen Đaković pa je tako protiv rebalansa glasalo pet vijećnika, dok ih je troje bilo suzdržano.

HSP-ovog vijećnika Željana Jurlina zanimalo je moraju li u donošenje proračuna, a u skladu sa zakonskim propisima, biti uključeni i mjesni odbori, na što mu je pročelnica za financije Matija Marija Đikić odgovorila kako vijeća mjesnih odbora uvijek mogu u Odjel za komunalu donijeti svoje prijedloge koji se razmatraju pri donošenju programa i proračuna te kako će se krajem listopada organizirati dvotjedno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću tijekom kojeg se, s prijedlozimam mogu uključiti svi zainteresirani.

Kapitalna ulaganja, sredstva za VDP, trošenje novca na “puteve revolucije“

Vijećnici su prihvatili i sve predložene izmjene programa prema kojima će se, uz radne materijale za osnovce, povećati i iznos za pomoći potrebitim obiteljima po odlukama gradonačelnika, iznos za kapitalna ulaganja poput pomoći HNK Gošk u realizaciji pomoćnog igrališta i obnove ploča iz 2. svjetskog rata, iznos za sanaciju štete od poplave u dječjem vrtiću Kaštela, iznos za sufinanciranje Večeri dalmatinske pisme, utvrditi iznos za sufinanciranje obrta za dadilje, o čemu su vijećnici donijeli i odluku o sufinanciranju te drugo. Prema programima smanjuju se ili potpuno brišu za ovu godinu sredstva za rekonstrukciju Kulturnog centra jer je u tijeku izrada projekata, a radovi neće započeti u ovoj godini te za nabavku vatrogasnih vozila jer iako će sva tri DVD-a uskoro dobiti nova vozila, trošak za Grad nastat će tek u sljedećoj godini.

U tijeku rasprave o izmjenama programa vijećnik Željan Jurlin postavio je pitanje ima li potrebe da se iz sredstava iz Programa socijalne zaštite s 30 tisuća kuna financira Udruga antifašista, koja taj novac ne troši u Kaštelima već u susjednim državama, na „njihovim putevima revolucije“. U daljnjoj raspravi Jurlin je nekoliko puta ponavljao kako ne želi da ga se krivo shvati jer nema ništa protiv financiranja već se pita o programu iz kojeg se financiranje provodi te mjestima gdje se novac troši.
Pročelnica Zokić Jurlinu je odgovorila kako je Udruga antifašista u istom dijelu sredstava koja se dodjeljuju za udruge proistekle iz Domovinskog rata, budući da se radi o udrugama iz ratova.

- Oni su dobili novac za ono što će raditi u Kaštelima, a oni, kao i svaka druga udruga imaju i druge izvore financiranja pa su možda svoje putovanje financirali iz tih drugih izvora. Inače financiranjem različitih udruga mi u Gradu nastojimo razvijati toleranciju i pluralizam – ustvrdila je Zokić, a SDP-ovac Matko Kuzmanić zatražio je reakciju predsjednika Gradskog vijeća, jer kako je kazao „nisam znao da je ovo rasprava o radu udruga“.

Reciklažno dvorište i suglasnost za leasing poduzeću Zeleno i modro

Među odlukama o kojima se ovog dana raspravljalo i odlučivalo na Gradskom vijeću je i odluka kojom se reciklažno dvorište daje na upravljanje trgovačkom društvu Zeleno i modro, a kako je kazala pročelnica za komunalu Marija Pelivan, o radu reciklažnog dvorišta jednom godišnje podnosit će se izvješće Gradskom vijeću.
Vijećnici su izglasali i davanje suglasnosti za dugoročno zaduženje trgovačkom društvu Zeleno i modro , kako bi ova gradska komunalna tvrtka nabavila dva rabljena vozila.

- Radi se o financijskom leasingu na razdoblje od pet godina, uz kamatnu stopu od 3,75 posto, ukupne vrijednosti oko 1,4 milijuna kuna. Nabavit će se dva rabljena vozila za prikupljanje otpada, jedno od 16 kubika, a drugo od sedam kubika volumena – kazao je direktor Zeleno i modro Alen Lučić.

Berketova vijećnica Marinka Parčina uputila je primjedbu direktoru na činjenicu da Zeleno i modro traži pomoć od Grada, a vijećnici nemaju uvid u poslovanje tvrtke, na što joj je Lučić odgovorio  kako Grad ovom suglasnošću ne preuzima nikakva jamstva.
Odlukom vijećnika Grad je dobio i suglasnost za sklapanje ugovora između Vodovoda i kanalizacije te gradova i općina Split, Kaštela, Trogir, Okrug i Seget, na partnerskom projektu „Poboljšanje  vodno – komunalne infrastrukture aglomeracije Kaštela – Trogir“.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij