hren

ZA POČETAK NIŠTA SE NE MIJENJA U NAČINU PRIKUPLJANJA
Od prvog dana veljače smeće sa kaštelanskih ulica više neće odvoziti splitska Čistoća, već će taj posao obavljati kaštelanska gradska komunalna tvrtka Zeleno i modro. Odluku o tome da gradska komunalna tvrtka Zeleno i modro prikuplja miješani komunalni otpad Kaštelana, o čemu je vijećnike izvijestio direktor tvrtke Alen Lučić, donijeli su vijećnici na ovotjednoj sjednici Gradskog vijeća, no Odluka je naišla na kritike dijela oporbe, pri čemu su najglasniji bili SDP-ovci.

Iako su godinama ranije bili glavni zagovornici da Zeleno i modro obavlja ovu djelatnost, SDP-ovci su kritizirali pojedine uredbe ove Odluke i način na koji je pisana, a samu odluku nazvali ishitrenom, obrazloživši to činjenicama da Zeleno i Modro nije u ovom trenutku spremno za taj zahtjevni posao.
Uz upućene kritike Dražen Đaković predložio je da se cijeli postupak odgodi za nekoliko mjeseci dok se ne steknu odgovarajući uvjeti i nabavi potrebna oprema.

- Ne znam zašto forsirate da to mora biti 1. veljače? Ne znam zašto niste uzeli još vremena i stekli sve uvjete? Iznajmili ste kamione za milijun kuna godišnje, u obavijesti navodite da će vam Čistoća u početku biti ispomoć. Koliku će cijenu građani plaćati za vašu uslugu kako bi se podmirili ti računi, a tvrtka poslovala bez gubitka? Ja vam ovo govorim ozbiljno i dobronamjerno, odustanite za sada od ovoga, pripremite teren i onda u priču idite spremni, jer vi ste u sve ovo krenuli apsolutno nespremni – dio je iz Đakovićevih kritika.

U podužoj raspravi sudjelovale su i Đakovićeve kolege Matko Kuzmanić, Marin Šalov i Filip Plećaš te HSP-ovac Željan Jurlin,  nezavisni Josip Berket, kao i direktor Zeleno i Modro Alen Lučić, predsjednik Gradskog vijeća Ivan Udovičić te gradonačelnik Denis Ivanović.
Gradonačelnik je u svom izlaganju naveo da su na samom početku određeni problemi mogući, no nije vidio razloge zbog čega bi se odluka trebala odgađati.

- Svjedoci smo koliko smo imali problema sa Čistoćom i neodgovarajućim prikupljanjem otpada i s brojnim nelegalnim deponijima po gradu te znam da se idemo boriti protiv toga. Jasno je da Zeleno i modro sada kreće s prikupljanjem otpada prema principu kojim je radila i Čistoća, ali znam da će se u narednim mjesecima događati nove situacije, od podjele kanti po domaćinstvima i gradnje podzemnih spremnika, do postepenog uklanjanja postojećih kontejnera s javnih površina.  Mislim da će cijela djelatnost, pod našom kontrolom, biti puno bolja i efikasnija – ustvrdio je Ivanović.

Otvorilo se kroz raspravu cijeli niz pitanja, na na dio njih nije se dobilo odgovor, no ono što je sigurno je da je tvrtka Zeleno i modro unajmila tri kamiona, a u prvo vrijeme uz djelatnike ove tvrtke smeće će odvoziti na pojedinim područjima i splitska Čistoća. Cijena usluge prema građanima sastojat će se od fiksnog i varijabilnog dijela, a fiksni dio određivat će se po broju članova kućanstava i broju odvoza smeća, dok će u varijabilnom dijelu biti ukomponirana cijena deponiranja na Karepovcu, o čemu je postignut sporazum s Gradom Splitom. Različite cijene oformit će se za stalno naseljene objekte, privremeno naseljene te poslovne subjekte.
Za prvo vrijeme na ulicama se ništa neće promijeniti, Kaštelani će i dalje odlagati smeće u zajedničke kontejnere, a kada se, u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša osiguraju spremnici za domačinstva, odnosno kante za miješani otpad i otpad za recikliranje, iste će biti podijeljene. No, to se neće dogoditi preko noći, već postepeno u sljedećim mjesecima.
Iako se pretpostavlja da će cijena ove javne usluge, zbog dodatnih troškova biti nešto veća od dosadašnje, pravo stanje i cijene direktor Lučić nije iznio pred vijećnike. Tek će građani Čistoći zadnji put račun platiti za siječanj, dok će im za veljaču računi stići od Zeleno i modro.  Treba naglasiti da još uvijek nije definirano ni pitanje reciklažnog dvorišta i sortirnice.

Unatoč pojedinim kritikama i činjenicama, većina vijećnika prihvatila je prijedlog Odluke, a kako je zaključio gradonačelnik Ivanović, dalje će se ići korak po korak.

Zanimljivu raspravu s više informacija možete poslušati na našoj audio snimci.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij