hren

OD BOŽIĆNICA DO PARKIRANJA
Cijeli niz novih, ali i izmjena postojećih odluka, usvojeno je na ovotjednoj sjednici Gradskog vijeća. I dok su neke usvajane jednoglasno, uz poneki pozitivan prijedlog, neke od odluka donijele su i poduže rasprave.

Drugi dio sjednici započeo je usvajanjem odluka o dodjeli jednokrratnih pomoći roditeljima poginulih branitelja te božićnica za umirovljenike i nezaposlene. Pomoć iznosi 500 kuna po obitelji poginulog branitelja, dok su božićnice raspoređene u visini 100 i 200 kuna za umirovljenike i 200 kuna za nezaposlene. Među prijedlozima našao se prijedlog SDP-ovca Marina Šalova, da se zbog velikog raspona napravi još jedan razred u visini mirovina te tako umirovljenicima koji imaju mirovine između 2 tisuće i 3 tisuće kuna isplati božićnica u visini 150 kuna. Taj  prijedlog, zbog već prihvaćenog programa javnih potreba, nije bilo moguće prihvatiti, no slijedeće godine će se o njemu raspraviti, kzala je pročelnica Sandra Zokić. Božićnice će se i ove godine dijeliti u vidu poklon bonova.

Posebno burno bilo je pri raspravi o izmjeni odluke o taksi prijevozu. Kako je izvijestila voditeljica odsjeka za gospodarstvo Tonka Barić, na javni poziv za dodjelu 12 dozvola za obavljanje taksi prijevoza, prijavilo se 46 zainteresiranih, od kojih je na kraju preostalo 40 koji su udovoljavali uvjetima poziva. Kako je trenutno u raspravi novi zakon o cestovnom prijevozu, koji donosi liberalizaciju taksi tržišta te je povećanje konkurencije okarakterizirano kao poželjno, predloženo je Vijeću da izmjeni postojeću odluku te se ukinu postojeće kvote,  kako bi svima koji su se prijavili na javni poziv dalo dozvolu i omogućio rad.

Na ovaj prijedlog reagirao je HSP-ovac Željan Jurlin, koji je sudjelovao na sastanku taksista u Udruženju obrtnika te je vijećnicima prenio njihove reakcije.

- Taksisti nisu protiv liberalizacije, ali jesu protiv donošenja izmjena bez da se njih uključilo. Oni su protiv načina na koji se sve radi, bespotrebnog ubrzavanja izmjena  prije donošenja Zakona, a posebno su protiv rada na crno. Rad na crno je veliki problem, a onih koji voze na crno ima i među kolegama vijećnicima – optužio je Jurlin, no nije imenovao o kojim se kolegama radi.


Željan Jurlin

- Ova odluka nema veze s radom na crno, rad na crno je predmet djelovanja određenih službi i inspekcija – odgovorila mu je Tonka Barić, a izmjenjena odluka usvojena je većinom glasova.

Pojedine izmjene nakon ove sjednice doživjet će gradska odluka o reklamiranju, dok je usvojena odluka o zabrani građenja u sezoni ostala jednaka prošlogodišnjoj. Primjedbe na ovakvu odluku imao je nezavisni vijećnik Ivan Gotovac, no njegovi argumenti nisu utjecali na prihvaćanje predloženog.
Na ovoj sjednici prihvaćen je i prijedlog da naplata parkiranja bude dio djelatnosti tvrtke Zeleno i modro, koja se ponovno aktivira, a prihvaćen je i prijedlog gradonačelnika Denisa Ivanovića o uvođenju naknade za korisnike porodiljnog dopusta za svako novorođeno treće ili naredno dijete u obitelji, u iznosu od 500 kuna, zbog čega se mijenjala odluka o socijalnoj skrbi.

HDZ-ovac Zoran Bonacin izvijestio je vijećnike o neuspjelom natječaju za nove članove Savjeta mladih, jer kako je kazao, mladi ili nisu upoznati s natječajem ili su nezainteresirani, no umjesto devet stiglo je tek sedam prijava. Zaključeno je da se poziv mladima za uključivanje u rad Savjeta mladih objavi i na društvenim mrežama kako bi se s njim upoznao veći broj mladih.

Zanimljivo je da je sjednica, iako se raspravljalo o 40 točaka dnevnog reda, trajala tek oko tri i po sata. Za neke prekratko, a za neke i predugo, posebno ako se razmisli o šaljivom prijedlogu Ivana Gotovca na početku sjednice, da nije potrebno gubiti vrijeme jer su vladajući već sve odluke unaprijed donijeli, pa bi se za svih 40 točaka moglo glasati jednim podizanjem ruke.

Video cijele sjednice…


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij