hren

PLANIRAN0 147 MILIJUNA KUNA
S nešto smanjenim prihodima i rashodima, gradski vijećnici usvojili su treće izmjene gradskog proračuna za tekuću godinu, kao i prijedlog proračuna za slijedeću godinu, a oba prijedloga prošla su zahvaljujući isključivo glasovima vladajućih HDZ-ovih vijećnika.

Prema rebalansu proračuna prihodi Grada za ovu godinu iznose 138,9 milijuna kuna, a rashodi 152,5 milijuna kuna, što je u oba slučaja za 1,4 milijuna kuna manje nego na drugom rebalansu proračuna.

Prihodi Grada mijenjaju se zbog promjene plana proračunskih korisnika, smanjene pomoći iz državnog proračuna temeljem prijenosa EU sredstava , preraspodjele sredstava unutar stavki i drugog, a u skladu s tim mijenjaju se i rashodi, i to uglavnom u Odjelu za komunalu i manjim dijelom u Odjelu za društvene djelatnosti te Vlastitom komunalnom pogonu.

U skladu s rebalansom proračuna prihvaćene su i izmjene javnih potreba te progama izgradnje i održavanja komunalne infrastrukture.

Prema planu, u slijedećoj godini prihodi Grada trebali bi inositi 147 milijuna kuna, dok bi rasodi bili veći za 6 milijuna kuna, koji se iz kao višak prenose iz ove godine, odnosno 153 milijuna kuna.

Predloženi proračun za slijedeću godinu, nezavisna vijećnica s Berketove liste, Marinka Parčina, nazvala je „proračun želja“, dok ga je SDP-ovac Marin Šalov okarakterizirao kao copy paste proračun, bez razvojnih programa te kao proračun za koji će se rebalans predlagati svakog mjeseca. Njegov stranački kolega, Toni Rokov, proračun je nazvao nazadnim, a nezavisni vijećnik Ivan Gotovac kritizirao je nedovoljno predviđenih sredstava u svrhu razvoja gospodarstva.


Marija Pelivan

Rasprava o proračunu bila je kratka, no zato su vijećnici imali što reći o prijedlogu programa izgradnje komunalne infrastrukture za slijedeću godinu.

Kako je izvijestila pročelnica Marija Pelivan, za taj program planirano je 16,8 milijuna kuna, koji će se utrošiti na uređenje javnih površina, groblja, nerazvrstanih cesta, objekte za gospodarenje otpadom i slično, a među posebno navedenim projektima je uređenje luke i rive u Kaštel Starom, gdje će Grad sudjelovati u manjem dijelu financiranja.

Planove navedene u ovom programu nezavisni vijećnik Josip Berket  nazvao je dijeljenjem sredstava malo po malo po lokalnim sredinama, a u svrhu kupovine političkih glasova.

- Puno se potroši a ništa se ne dovede konkretno do kraja. Uzmite neki konkretan projekt, uložite u njega novce i nek taj projekt služi slijedećih 50 godina – ustvrdio je Berket, koji je za govornicom dao prijedlog Gradu o uređenju plaže u dijelu Kaštel Kambelovca, po principu pola investicije on, a pola investicije Grad.

Program izgradnje komunalne infrastrukture izazvao je i niz rasprava o važnosti vodoopskrbe i kanalizacije, koje su nezavisni vijećnici, Marinka Parčina i Ivan Gotovac, ocijenili prioritetom i temeljnom potrebom svakog građanina.

Rasprava je i ovog puta otvorila uvijek prisutne nesuglasice na relaciji Josip Berket i HDZ-ovac Zoran Bonacin, pa su se vijećnici mogli prisjetiti i onog što se odlučivalo i događalo u godinama ranije.

Za razliku od programa izgradnje komunalne infrastrukture, vijećnici nisu imali posebnih primjedbi na programe javnih potreba u kulturi, predškolskom odgoju, sportu, socijalnoj skrbi i drugih, koje je prezentirala pročelnica Sandra Zokić.

Audio zapis rebalansa proračuna te proračuna za 2018. Godinu poslušajte ovdje…

Audio zapis programa komunale i javnih potreba poslušajte ovdje…


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij