hren

VIJEĆNIČKA PITANJA
Početkom slijedeće godine aktivirat će se gradska tvrtka Zeleno i modro, važna je informacija dobivena kroz vijećnička pitanja sjednice Gradskog vijeća Kaštela, koja se održala ove srijede. Tu informaciju nezavisni vijećnik Josip Berket nazvao je darom svete Luce i izrazio nadu da sveta Luce neće biti ljuta što se njen dar ne cijeni.

Za sada će tvrtka Zeleno i modro skrbiti o parkingu i ophodnji, odnosno manjem djelokrugu rada pa još nije predviđeno raspisivanje natječaja za direktora društva, a vršitelj dužnosti direktora i to volonterski je Ivan Čagalj, informacija je koju je na pitanje je li raspisan natječaj za prvog čovjeka tvrtke, od gradonačelnika Denis Ivanovića dobio SDP-ov vijećnik Marin Šalov.

HSP-ovac Željan Jurlin ovom je prigodom uputio prijedlog o formiranju Povjerenstva za praćenje stanja okoliša, navodeći sve pozitivne rezultate njihovog djelovanja u godinama ranije, na što je gradonačelnik Ivanović ustvrdio kako će klubovi vijećnika uskoro predložiti članove tog Povjerenstva te kako bi se o njima moglo raspravljati već na idućoj sjednici Gradskog vijeća.
Uz temu važnosti postojana Povjerenstva Jurlin se osvrnuo na spaljivanje otpada na zenljištu tvrtke Kaštelanka kao i na protuzakonito prometovanje teških kamiona u dijelu Sućurca gdje se to zemljište nalazi, a od pročelnice Marije Pelivan dobio je odgovor kako je Grad upoznat s tim problemima te kako je nužna reakcija nadležnih službi, poput inspekcije zaštite okoliša, ali i dijalog te prijedlozi rješenja problema.


Toni Rokov

Mladi SDP-ov vijećnik Toni Rokov pitao je gradonačelnika u kojoj je fazi usklađivanje s novom uredbom o gospodarenju okolišom, a prema Ivanovićevom odgovoru reciklažno dvorište uskoro će biti u punoj funkciji, ide se u nabavku dvadesetak zelenih otoka, traže se rješenja kako bi svaki objekt imao svoje kante za odlaganje otpada, ali i kako će se ponešto probiti rokovi ostavljeni za usklađivanje gradskog djelovanja s novom uredbom. Gradonačelnik je najavio i tematsku sjednicu o gospodarenju otpadom, koja će se održati u siječnju.

- Cijela priča oko zelenih otoka, novih kontejnera i slično, trajat će i dvadesetak godina. Ono što je potrebno što prije napraviti, kako bi se spriječili novi Karepovci, odakle ovih dana smrdi, a ne smrdi ni plastika ni papir, nego bio otpad, je podijeliti ljudima kante za bio otpad i izgraditi kompostanu na mjestu gdje je prostorno – planski predviđena – kazao je za govornicom vijećnik Josip Berket o temi gospodarenja otpadom u gradu.


Josip Berket

Berket je na ovoj sjednici govorio i o činjenici da se mnoga kućanstva u Kaštelima još nisu priključila na kanalizacijski sustav, iako su stekli uvjete te je predložio da ih se kažnjava.
Pročelnica za komunalu Marija Pelivan ustvrdila je da prema propisima onaj tko se ne priključi u jednoj godini plaća kaznu u visini 5 tisuća kuna, no da pri tome VIK i vodopravna inspekcija imaju nadležnosti te oni moraju odraditi svoj posao.
Na tu konstataciju Berket je kazao kako će predložiti građanima da ne plaćaju račune za vodu, dok Vik ne odradi svoj posao i napravi konkretne korake.

Iako se građani na području oko cementare, doslovno nalaze na cesti dok čekaju autobus, što je konstatirala SDP-ovka Ivana Marasović, Grad ne može puno učiniti kako bi im osigurao bolje uvjete za autobusnu postaju, kazao je upravitelj Vlastitog pogona Ivan Čagalj, jer nema tehničkih mogućnosti.

Na predjelu Ključanice gradi se objekt za Mjesni odbor, no  kako tom tijelu nije potrebano posebno veliki prostor, veći dio objekta bit će namjenjen za dječji vrtić, koji se trenutno nalazi u unajmljenim prostorijama, odgovor je gradonačelnika na pitanje nezavisnog vijećnika Gorana Samardžića, dok je na pitanje Marinke Parčine o spremnim projektima kojima će Kaštela moći aplicirati za sredstva Ministarstva graditeljstva namijenjena energetskoj učinkovitosti objekata, gradonačelnik odgovorio kako je bio na razgovorima u Ministarstvu te da se dovršava dokumentacija za uređenje zgrade nekadašnje Kemijske škole i kina Sv. Juraj te kako će u DV Kaštela urediti dokumentaciji kako bi se iz navedenih sredstava mogla financirati i obnova pojedinih vrtića.

Audio zapis vijećničkih pitanja poslušajte ovdje…


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij