hren

NOVOSTI IZ GRADA
Kaštelanske obitelji, koje imaju troje ili više djece, od kojih jmakar jedno ima između jedne i tri godine, od slijedeće godine primat će novčanu potporu Grada za vrijeme korištenja porodiljnog dopusta, a do treće godine života djeteta, kazao je danas na konferenciji za medije kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović.

Predviđena gradska potpora iznosit će 500 kuna, a za sada je u gradskom proračunu za tu svrhu rezervirano oko 200 tisuća kuna.

- Radili smo projekcije u odnosu na prethodne dvije godine pa pretpostavljamo da će se tijekom godine na području Kaštela roditi između 70 i 100 djece koja su treća ili naredno dijete u obitelji pa će potreba u financijama biti i veća, što ćemo regulirati rebalansom proračuna prema potrebi – naveo je kaštelanski gradonačelnik, naglasivši da je jedan od ciljeva ovih potpora i omogućavanje roditeljima da što više vremena provedu uz djecu u njihovim prvim godinama života.

Kako bi ostvarili pravo na ovu potporu, obitelji će morati zadovoljavati i određene uvjete, koji će se precizirati u Odluci o potporama, o kojoj će se raspravljati na slijedećoj sjednici Gradskog vijeća.
Na novinarsko pitanje hoće li među uvjetima biti i prihod po članu obitelji, gradonačelnik je kazao kako je za sada taj uvjet izostavljen, no da će u narednoj godini prikupiti iskustva i potrebe te ako bude trebalo uvjeti se mogu promijeniti.

Ovom prigodom gradonačelnik Ivanović naglasio je kako je dio gradskih prioriteta usmjeren upravo prema djeci, pa su tako trenutno u izgradnji tri nova dječja igrališta, ono u Radunu bit će dovršeno uskoro, a igrališta u Rudinama i Gomilici iznad magistrale,  bit će u funkciji slijedeće godine.

- Isto tako nastojat ćemo povećati vrtićke kapacitete pa će na početku slijedeće pedagoške godine biti otvoren još jedan objekt privatnog vrtića Čarobni pianino, i to iznad magistrale u Kaštel Štafilću, gdje će biti moguć smještaj za stotinjak mališana, a idemo i s pripremom dokumentacije za proširenje gradskog vrtića u Kaštel Lukšiću, gdje ćemo završetkom dogradnje imati još 3 grupe za približno šezdesetak mališana -  najavio je Ivanović.

Na ovoj konferenciji, gradonačelnik Ivanović i njegov zamjenik Grgica Benutić upoznali su novinare da će, ako Gradsko vijeće potvrdi, prema njihovom prijedlogu ove godine biti isplaćene božićnice i nezaposlenima.

- Već duže vrijeme stižu prijedlozi o potrebi isplate božićnica, uz umirovljenike, i nezaposlenim osobama. Nezaposlenima koji se nalaze u evidenciji Zavoda za zapošljavanje, bit će dodijeljen bon u vrijednosti 200 kuna, a prema podacima broj nezaposlenih u ovom trenutku je oko 2500 do 3000 osoba – kazao je Benutić. 


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij