hren

NAKON PET MJESECI MANDATA
Iako je česta novinarska praksa da se s novim gradonačelnicima obave razgovori i napravi rezime aktivnosti i djelovanja nakon prvih sto dana mandata, zbog nekoliko subjektivnih i objektivnih okolnosti s mladim gradonačelnikom Kaštela, Denisom Ivanovićem, prvi veliki intervju odradili smo tek ovih dana, odnosno nakon punih pet mjeseci  od kada je preuzeo upravljanje gradom.

- Prošlo je pet mjeseci vašeg mandata. Kako bi to razdoblje opisali i je li vas dočekalo sve kako ste očekivali, je li možda nešto „zapinjalo“

Sve je bilo očekivano, od dosta obveza, popriličnog broja projekata, poprilično priprema za projekte, tako da mi je ovaj period bio popunjen aktivnostima, sastancima, protokolarnim događanjima, susretima s građanima i drugim obvezama tijekom 24 sata svakog dana.
Nešto je i zapinjalo i to uglavnom zbog birokracije, a konkretno se radi o projektu izgradnje luke u Kaštel Starom i geoistražnim radovima, ali na sreću i to je krenulo naprijed. Ono što mnogi ne znaju, a što najviše koči neki projekt je činjenica da od izrade projektne dokumentacije i ishodovanja dozvola do raspisivanja natječaja za radove, često prođe i dvije godine.

- Često svi naglašavamo kako su Kaštela među deset najvećih gradova u Hrvatskoj. No, u državnoj statistici vode nas kao sedam zasebnih naselja što nam je znalo donositi i probleme. Radi li se nešto kako bi došlo do promjene? Ima li šanse da Kaštela dobiju jedan jedinstveni poštanski broj?

Nekoliko dana nakon sjednice Gradskog vijeća imali smo sastanak klubova vijećnika na kojem smo, između ostalog, govorili i o toj temi. Složili smo se da ćemo u tu svrhu morati promijeniti Statut Grada te u njemu ukinuti postojanje naselja. Tako bi u Statutu bio samo grad, bez naselja, koja naravno, ostaju i dalje u praksi. Sagledat ćemo što o tome kaže i šira javnost  jer često mnogi od nas razmišljaju onako lokal patriotski .
Što se tiče jedinstvenog poštanskog broja to je ipak u rukama Hrvatske pošte s kojima smo također razgovarali.

Komunalna infrastruktura

- Da bi neki grad, osim administrativno i u praksi  bio grad, važna je njegova uređenost i sadržaji, posebno komunalna infrastruktura. U Kaštelima su u tijeku radovi na kanalizaciji, vodopskrbi...  Čini li nam se ili su radovi na kanalizacijskom sustavu ponešto utihnuli  u odnosu na nekoliko mjeseci ranije?

Tako je, malo su bili zakočeni i radovi na kanalizacijskom sustavu, ali krenulo je dalje. Radovi na kanalizaciji fizički bi se trebali događati u ožujku. Kompletna dokumentacija je napravljena, izvršen je tehnički pregled od strane Hrvatskih voda, koji apliciraju za sredstva iz EU fondova, a u međuvremenu će Eko agencija raspisati natječaj. Najavljena faza projekta bit će teška 170 milijuna eura, time će biti pokrivena kanalizacijska mreža za više od 95 posto kućanstava između mora i stare ceste, a rok izgradnje bio bi četiri godine.
Što se tiče vodoopskrbe, Vodovod i kanalizacija imali su u proteklim mjesecima problem s nedostatkom radne snage, no i to je sada otklonjeno i nastavlja se sa spajanjem kućanstava. Najveći dio Raduna je riješen,  vodoopskrba u Gomilici se radi, projekt Rudine ćemo uvrstiti u proračun za narednu godinu, dok sućurački dio izgradnje vodospreme ide u plan  druge faze Eko agencije za izgradnju kanalizacije, što se očekuje početkom 2019. godine.

- U uređenu infrastrukturu ulazi  i uređenje prometnica. Svjedoci smo brojnih problema na cesti D8 koji su ostali nakon rekonstrukcije ceste?

Na sastanku u Hrvatskim cestama u Zagrebu  dogovoreno je da će se početi s izgradnjom tri nova nadvožnjaka odmah početkom slijedeće godine. Grad im je za to izdao potrebne dozvole i suglasnosti. Za određeni broj spojnih cesta bilo je podosta problema, ali nastojimo da se dio njih što prije riješi koliko je to moguće. Evo, ovih dana krećemo s postavljanjem prometne signalizacije i uspornika u ulici Bana Josipa Jelačića. Tu je i problem lošeg rješenja izlaza na brzu cestu s nadvožnjaka u Kaštel Lukšiću pa i to treba ispraviti, riješiti imovinsko pravne odnose i proširiti ga.
Moram naglasiti da ćemo nastojati urediti sve ceste koje spajaju Cestu dr. Franje Tuđmana i brzu cestu, pri čemu bi svaka od njih dobila i odgovarajuće nogostupe.

- Održavanje određene komunalne infrastrukture financira se iz sredstava komunalnih naknada. Naplata naknada godinama je zapinjala, kakvo je stanje danas i radi li se nešto za bolju naplatu?

Dosta se je stanje popravilo, posebno legalizacijom objekata. Uvijek ima onih koji nastoje izbjeći svoje obveze, no zakonski propisi, mogućnosti ovrhe i slično, tu su naplatu značajno popravili u odnosu na godine ranije.

- Izgled grada važan je i za domaćine i za goste koji dolaze. U skladu s tim je i pitanje kako će se oplemeniti prostori na kojima je u posljednju godinu dana sve manje zelenila, palme su nam uništene, većina ih je uklonjena, hoće li se zamijeniti novim stablima?

Vizura grada se stalno mijenja, na žalost nekad i na lošije i naravno da ćemo stalo raditi na oplemenjivanju. Jedna od važnijih stavki u mom predizbornom programu odnosila se i na što više parkova i što više dječjih igrališta. U skladu s tim napravljen je i plan o tome što će se napraviti u naredne dvije do tri godine. Tako da ćemo u Kaštel Sućurcu otkupiti jedno zemljište kako bi napravili jedan izuzetan park kod Gojače, završit ćemo Novi park u Lukšiću, oplemenit ćemo i iskoristiti sve moguće prostore. No, o tome hoće li se ponovno saditi palme ili nešto drugo, odluku bi ipak prepustio struci.

- U gradu je često primjetan nedostatak parking prostora, što stvara gužve i nered u prometu.

Plan je do iduće turističke sezone, uz cijelu obalu, s obzirom na jednosmjerno prometovanje, ocrtati parking mjesta, na kojima bi se parking naplaćivao. Ono za što ću se posebno zauzeti je uređenje parking prostora uz Cestu Franje Tuđmana, koji bi bio besplatan. Tako bi građani imali mogućnost izbora, manje gužvi u centrima mjesta i besplatni parking, ili parking s naplatom u samim mjestima. Također razmišljam i o mogućnosti povoljne godišnje parking karte za građane kaštela.

- Kad spominjemo gužve i nered ne možemo preskočiti pitanje o komunalnim i prometnim redarima. U ovom trenutku djeluje jedan prometni redar i dva komunalna redara. Imate li namjeru skoro zaposliti dodatan broj redara?

Jednostavno moramo zaposliti još djelatnika.  U narednim danima moram sjest za stol s nadležnim službama i što prije raspisati natječaj, kako bi novi redari počeli s radom već početkom godine. Za razliku od danas, radili bi u dvije smjene, a u sezoni i vikendima. Trebamo zaposliti još jednog prometnog redara, a minimalan broj komunalnih redara na terenu trebao bi iznositi četiri osobe. Isto tako bit će potrebno imenovati i voditelja koji bi koordinirao, a za to ćemo uvesti i korištenje određene aplikacije.

Stanje i razvoj gospodarstva

- Turizam kao jedna od najvažnijih gospodarskih grana ove godine bilježi rekordne rezultate. Kako vidite razvoj turizma na ovom prostoru i može li se i još poboljšati ponuda?

- Kad govorimo o ovoj temi, uz projekt uređenja luke u Kaštel Starom, čiji je nositelj Županija, važan projekt je i uređenje te proširenje obale u Kaštel Starom i Kaštel Novom. Za to smo već počeli pripremati dokumentaciju i potrudit ću se da to uređenje bude gotovo do kraja mog mandata.
Uređenjem tog dijela obale dobit ćemo dio staze za bicikliste, više parking prostora, više prostora za ugostiteljsku ponudu, jednu reprezentativnu šetnicu.
Također je u svemu važan segment hotelskog smještaja kojeg nam sada nedostaje i potrudit ćemo se pomoći u rješavanju statusa nekadašnjeg hotela Palace, koji nas najviše boli.
Isto tako želim uvesti mogućnost smanjivanja komunalnog doprinosa za 50 posto za zainteresirane investitore pa se možda napokon i dogodi taj hotel Palace i možda potaknemo mlade ljude da krenu u tom smjeru.

- U ovom trenutku nositelji turizma su mali iznajmljivači. Izlazi li im Grad u susret pri rješavanju administrativnih obveza i slično?

Nastojimo im maksimalno izaći u susret. U onom dijelu kad se radi o kriterijima i kategorizaciji to je u nadležnosti Ureda državne uprave, ali u svemu što se odnosi na nadležnosti Grada maksimalno smo im na raspolaganju i to ćemo biti i u buduće.

- Iako nam je turizam sve uspješniji  moramo se upitati što je s crnim točkama poput spomenutog hotela Palace, područja Jugovinila, Štalije, što je s kulom Ćipiko?

Kad je u pitanju hotel Palace moram reći da ima dosta zainteresiranih za njegovu kupnju, a mnogi od njih obraćaju se i dolaze k nama u Grad.  Ono što mi možemo s naše strane je proučiti ugovor o prodaji Tulipan grupi, utvrditi stanje te pokušati izaći u susret s povećanjem izgradivosti kroz izmjene GUP-a i kroz infrastrukturu.
Priča o kuli Ćipiko je na sudu, Grad tu ne može mnogo, trebamo sačekati završetak sudskog procesa. Ja bih osobno volio da je sve  teklo i završilo drugačije, ali što je tu je.
Zemljište i projekt hotelskog smještaja na Štaliji je pod ingerencijom banke, a zbog velike prodajne cijene nema zainteresiranih za kupovinu.
Što se tiče Jugovinila već se neko vrijeme u medijima o tome piše, postoji prijedlog da se to područje prenamjeni u turističko-poslovnu zonu, a o tome ćemo vjerojatno imati i tematsku sjednicu Gradskog vijeća. No u konačnici o tome će odlučivati građani i vijećnici. Osobno mislim da bi to bila „dobra priča“ s lukom nautičkog turizma, servisima, turističkim i sportskim sadržajima, poslovna zgrada...

- Ali spominje se i određena stanogradnja, pretpostavljam da će ona biti najveći problem pri odluci, iako se prema najavama radi o stanogradnji za potrebe djelatnika, a ne komercijalnoj prodaji stanova?

Mislim da će gradski vijećnici i vladajući i oporbeni uvjetovati upravo to, da nema izgradnje stanova koji bi se prodavali na uobičajenom tržištu, no o tome kada dođe na red.

- Postoje li neki konkretni planovi za privlačenje investicija u Kaštela?

Nedavno smo na Gradskom vijeću izglasali osnivanje Razvojne agencije te ćemo oformiti jedan poduzetnički inkubator kroz koji ćemo pomagati svim potencijalnim poduzetnicima i obrtnicima, posebno mladima, da ostvare svoje ideje i planove. Kad je riječ o nekim velikim investicijama mislim da će se jedna ostvariti upravo kroz planove za područje nekadašnjeg Jugovinila.

- Spomenuli ste mlade poduzetnike, no što je s ostalim mladima, kako zaustaviti njiov odlazak iz Kaštela u neke od europskih zemalja?

Mislim da ipak nije toliko mladih otišlo iz Kaštela, ima ih koji su otišli, ali mislim da je broj na našu sreću, daleko manji nego u nekim drugim gradovima i mjestima. Osobno poznam njih nekoliko koji su otišli na rad u neke zapadne zemlje, ali vjerujem da će se brzo vratiti jer konkretni oni vide potencijal u turizmu, nešto će na zapadu zaraditi za početni kapital koji će ovdje uložiti. Povoljniji komunalni doprinosi i poduzetnički inkubator tek je nešto od onoga čime im želimo pomoći da ovdje ostvare svoje planove i ciljeve.

Grad i mediji

- Na našu adresu često dobivamo upite zbog čega se više ne snimaju sjednice Gradskog vijeća za objavu na internetu. Splitska TV kuća snima sjednice koje se prikazuju na njihovom programu  u određenom vremenu i mnogima nije zgodno baš u to vrijeme biti pred malim ekranima, građani su naučili da snimku na web stranicama mogu pogledati u bilo koje vrijeme.
Za vrijeme dok ste bili predsjednik Gradskog vijeća bili ste otvoreni prema javnosti, sjednice su se snimale i objavljivale na web stranicama, a zbog činjenice da ste kao gradonačelnik odustali od te prakse, mogu zaključiti da ste se promijenili i zatvorili prema javnosti  pa se pitam je li to izraz nesigurnosti ili se nečega bojite i čega?

Ja se jedino bojim Boga i nikoga više.  Sjednice Gradskog vijeća se snimaju, snima ih TV Jadran i sve snimke možemo vidjeti na njihovom kanalu i na službenim stranicama Grada Kaštela.

- Ako i postoje na stranicama Grada, nisu uočljive, stavljaju se danima nakon sjednice, ljudi ih ne mogu pronaći

Vidjet ću o čemu se radi s našim tehničkim službama, ali snimke postoje pa ih i vaš Portal može prenijeti na svoje stranice. Kažem, provjerit ću i budite sigurni da će sljedeća sjednica biti na službenim stranicama 24 sata nakon sjednice.

- Velike državne medijske kuće iz Kaštela izvještavaju ako se radi o izuzetno važnim informacijama ili događanjima, a lokalne teme, događanja, život ljudi, medijski trenutno prati Slobodna Dalmacija, ovisno o uređivačkoj politici, TV Jadran 15-minutnom emisijom jednom tjedno, Portal grada Kaštela te u određenom dijelu službene stranice Grada i rijetko neki drugi mediji. Ako izuzmemo službene stranice i emisiju TV Jadran, koji nisu ništa osim reklamiranja gradske vlasti, možemo zaključiti da o stvarnim temama u ovom gradu građane jedino informira Slobodna Dalmacija i Portal grada Kaštela, na žalost Nautic radio Kaštela trenutno nije u funkciji.
Kakav je vaš odnos prema lokalnim medijima, pomaže li im Grad financijski  i hoće li im pomagati u radu u budućnosti, što je  jedna i od obveza lokalnih zajednica?

Mislim da Grad pomaže medije, kako sam vidio u proračunu  jedan dobar dio se izdvaja za medije te dobro surađuje sa svim medijima pa tako i Portalom grada Kaštela, Slobodnom Dalmacijom i drugima. Radio Kaštela trenutno nema, ali ja se nadam da će se ponovno oglasiti, a u cijeloj priči oko radija mogao bi sudjelovati i Grad. Isto tako uskoro se očekuje novi izgled gradskih stranica. Osim medija koje ste vi spomenuli tu su i neki portali na širem području, ja ih zovem dalmatinski, koji također često pišu o Kaštelima... sa svima imamo dobru suradnju.

- Ovaj bi razgovor za sada priveli kraju iako smo se dotakli tek dijela onoga što zanima građane Kaštela, no bit će prilika i za razgovor o drugim važnim temama. Za sada vam zahvaljujem na odvojenom vremenu i na kraju bi van poželjela uspjeh u  realizaciji planova i sveukupnom radu. Hvala još jednom - zaključili smo ovaj intervju.

Foto: Ante Majić


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij