hren

U ZGRADI NEKADAŠNJE KEMIJSKE ŠKOLE
Već duže vremena u Kaštelima se razmišlja kako bi bilo učinkovito da pojedine institucije i njihove podružnice u Kaštelima, budu na jednom mjestu te se tako građanima olakša „obijanje“ šaltera u svakodnevnim rješavanjima administrativnih i zakonskih procedura.

Kao jedna od mogućnosti često se spominjala zgrada nekadašnje Kemijske škole u kojoj su već duže vremena dio svoje nastave odrađivali studenti Tehnološkog fakulteta u Splitu, a koja se nalazi uz samu zgradu Gradske uprave u Kaštelima.
Ta ideja uskoro bi mogla dočekati svoju realizaciju, Grad je pokazao zainteresiranost i odlučnost da se ona provede u djelo, a sada su na redu same institucije i njihova namjera da građanima na jednostavniji način, budu na usluzi.

- Bivši gradonačelnik Ivan Udovičić i njegovi suradnici, započeli su razgovore i pregovore s Kemijsko – tehnološkim fakultetom, a na inicijativu rektora Sveučilišta u Splitu, Šimuna Anđelinovića.  Te razgovore smo nastavili i mi, u sklopu čega smo imali radni sastanak s dekanom fakulteta, Igorom Jerkovićem i dogovoreno je da će oni svu svoju opremu iseliti tijekom ovog mjeseca na splitski kampus. Taj radni sastanak bio je i uvod u svojevrsnu primopredaju pri čemu će Grad Kaštela postati u potpunosti vlasnik tog prostora.
Isto tako. imali smo radni sastanak i s predstavnicima javnih ustanova i institucija koje djeluju u gradu, Centra za socijalnu skrb, Zavoda za zapošljavanje. Mirovinskog osiguranja, Policije, predstavnik obrtnika, odnosno onih koji su raštrkani diljem Kaštela i uglavnom plaćaju velike najmove za prostore u kojima djeluju.
Cilj nam je objediniti njih sve na ovom prostoru, kako bi bili na usluzi građanima, a uz zgradu Gradske uprave sve bi bilo na jednom mjestu.
Treba naglasiti da bi se ovdje mogla preseliti i cijela policijska postaja Kaštela, no kontakte moramo proširiti i na resorno ministarstvo. U skladu s tim, u ovoj zgradi svoje mjesto mogao bi imati i Prekršajni sud što bi poboljšalo uvjete u kojima danas radi – detaljno nas je informirala zamjenica gradonačelnika Kaštela, Jadranka Matok Bosančić.

Iz Grada je svim potencijalnim korisnicima i njihovim nadležnim ministarstvima,  upućeno pismo namjere i čekaju se odgovori. Već je poznato da će sigurni korisnik biti Centar za socijalnu skrb te razvojna agencija Rera.

Rekonstrukcija će biti zahtjevna, o mogućim projektnim rješenjima već se razgovaralo  sa stručnjacima, a predmetna zgrada ima oko 1300 metara četvornih površine, što zajedno s dijelom zgrade gdje je danas smješten Crveni križ, Katastar, prostorije nekih političkih stranaka i slično, čini i do 3 tisuće metara četvornih površine.
Novom rekonstrukcijom, gdje bi se postojeća hala za kemijske vježbe etažirala u tri etaže donijelo bi još oko tisuću metara četvornih dodatnog prostora.

- Projekcije potrebnih sredstava radimo, no nije utvrđen konačni iznos za realizaciju cijelog projekta. Upravo sam bio na jednom sastanku u Ministarstvu za regionalni razvoj u Zagrebu te ćemo nastojati iskoristiti mogućnost da nam sufinanciraju dio iz programa energetske učinkovitosti, poput prozora, vrata, krovišta i fasade. U financiranje ostalih troškova trebaju se uključiti i budući korisnici, a zauzvrat Grad bi im osigurao dugoročni najam, bez naknade. Grad će ujedno, prema odluci Gradskog vijeća,  Kemijsko – tehnološkom fakultetu dati kapitalnu donaciju kojom bi oni opremili prostor u koji su uselili, u iznosu od 200 tisuća kuna – kazao je gradonačelnik Denis Ivanović.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij