hren

PRORAČUN, AGENCIJA I OSTALO
Nedostatak projekata i kadroviranje, bile su najčešće primjedbe upućene nadležnima u Gradskoj upravi, koje su im za govornicom Gradske vijećnici u kritikama upućivali neki od oporbenih vijećnika.

U izvješću o gradskom proračunu za prvih šest mjeseci ove godine,  koji je obrazložila pročelnica Matija Marija Đikić, stoji kako je prihodovna strana iznosila 54,8 milijuna kuna, odnosno 37,89 posto u odnosu na planirani prihod za cijelu godinu, dok je rashodovna strana iznosila 53,4 milijuna, odnosno 33,73 posto od planiranih rashoda za ovu godinu.
Iako je pročelnica obrazložila kako ovo izvješće, zbog načina i mogućnosti knjiženja ne pokazuje realno stanje, o čemu je naknadno govorila i Berketova vijećnica, Marinka Parčina, to nije bilo dovoljno kako SDP-ovac Dražen Đaković ne bi dao svoje primjedbe, posebno se osvrnuvši na loše planiranje.

Đaković je u svojim kritikama, za primjer naveo neke od radova vezanih za nerazvrstane ceste, izgradnju vodoopskrbe, javnu rasvjetu, uređenja javnih površina, izgradnju komunalne infrastrukture, za koje je utrošeno između 0 i 20 posto od planiranog.

- Planirali ste previše niste napravili ništa. U proračunu nije problem prihodovna strana jer Grad koji može oročiti 10 milijuna kuna ima novaca. Problem je rashodovna strana i neizvršavanje planiranog, odnosno nedostatak projekata. Grad postoji radi građana. Najveći je problem što Grad ne vraća građanima ono što im je uzeo putem javnih prihoda.
Za ono što mi radimo imamo i velik proračun – bile su neke od Đakovićevih primjedbi.

Pročelnica Đikić ustvrdila je kako ne treba sve gledati crno jer ovo izvješće nije mjerodavno te da treba pričekati godišnje izvješće koje će pokazati koliko se čega ostvarilo.
Za izvješće su glas dali vijećnici vladajuće koalicije HDZ i HSS, dok su ostali bili protiv i suzdržani.


Matija Marija Đikić

Pametno ili ne?

Nedostatak projekata spominjao se i kroz temu osnivanja Razvojne agencije. Kako je u svom izlaganju navela pročelnica Marija Pelivan, Agencija će se baviti poticanjem razvoja gospodarstva i organizacija civilnog društva, pratiti provedbe gradskih strategija, koordinirala izradu akcijskih planova, poticati razvojne projekte, pružati savjetodavnu i tehničku pomoć u pripremi projekata i drugim srodnim poslovima.

Primjedbe je i ovog puta dao Dražen Đaković, koji je ustvrdio da je osnivanje Razvojne agencije nepotrebno, da Grad ima već nekoliko zaposlenih u tu svrhu, a projekata nema, te kako će to sve biti samo dodatni trošak, uz nova zapošljavanja. Đaković je nadležne pitao, ako su sigurni u uspjeh ove ideje, zašto nisu osnovali trgovačko društvo, a ne Agenciju prema kojoj imaju obveze.

- Ne znam je li vam ovo odjednom sinulo ili vam je nametnuto od nekoga? Razvojnu agenciju niste spominjali u predizbornoj kampanji  kad se govorilo o EU fondovima  - upitao je Đaković gradonačelnika, koji mu je odgovorio kako je očito da nije dobro pratio njegovu predizbornu kampanju.

Gradonačelnik Ivanović objasnio je vijećnicima kako neće biti dodatnog zapošljavanja i dodatnih troškova, već će za ravnatelja Agencije biti postavljena jedna od tri osobe koje sada rade na EU fondovima, a posao ravnatelja obavljat će za prvo vrijeme volonterski dok Agencija kroz projekte ne uprihoduje sredstva, nakon čega će nastaviti sama sebe financirati.
Ova gradonačelnikova izjava navela je Đakovića da mu prigovori o kadroviranju.

- Kako znate da će jedna od te tri osobe biti ravnatelj iako Agencija ima Statut prema kojem o ravnatelju odlučuje Gradsko vijeće. Vi ste znači sve već unaprijed odredili – zaključio je Đaković, kojem je gradonačelnik na kraju kazao kako se radi o privremenom ravnatelju, dok će Gradsko vijeće izabrati stalnog ravnatelja.

Njihova komunikacija, u koju se uključio i predsjednik Gradskog vijeća Ivan Udovičić, na kraju je završila okladama tko će od njih za godinu dana biti u pravu.
O tome kako je zamišljeno da Razvojna agencija djeluje, njenim glavnim zadaćama i financiranju, nazočne je pobliže upoznala i Marijana Mišerda Bajić, no to nije bilo dovoljno da SDP-ovci dignu ruku za osnivanje Agencije.
Da HDZ provodi loše kadroviranje Đaković je spomenuo i kroz točku dnevnog reda o Savjetu mladih, kritizirajući rad posljednjeg saziva ovog tijela.

Audio snimku poslušajte u nastavku...


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij