hren

RADOVI I DJECA GLAVNE TEME
Zna se tko postavlja pitanja, a tko daje prijedloge, kazao je tijekom vijećničkih pitanja nezavisni vijećnik Josip Berket, očito aludirajući na različite „nastupe“ vijećnika vladajućeg HDZ-a i oporbenih vijećnika, što je obilježilo aktualni sat i ove srijede.

A pitanja i prijedlozi koji su se čuli na trećoj sjednici Gradskog vijeća Kaštela, dotakli su se  komunale,  društvenih djelatnosti, konkretnih projekata, ali i planova.
Vijećnica s Berketove liste, Marinka Parčina, otvorila je temu neupisane djece u dječje vrtiće, ustvrdivši da je, prema izjavama ravnateljice vrtića u televizijskoj emisije, ove godine ostalo neupisano 190 djece te da je potrebno iznaći rješenja kako bi sva djeca bila upisana u vrtić. Pri tome je navela kako se mladi roditelji, suočeni s različitim problemima, poput upisa djece u vrtiće, sve manje odlučuju na povećanje obitelji i za primjer dala podatak kako je natalitet u odnosu na mortalitet u Kaštel Starom u značajnom opadanju, 23 umrla i 21 kršteno dijete.
Gradonačelnik Denis Ivanović  kroz šalu je vijećnici odgovorio kako u Kaštel Gomilici, gdje on živi, takvih problema nemaju, jer je zabilježeno 55 rođenih i 25 umrlih. Gradonačelnik se nije složio s navedenim brojem neupisane djece, ustvrdivši da prema njegovim posljednjim informacijama u vrtić nije upisano tridesetak mališana.


Marinka Parčina

Parčina je dala i prijedlog da se u zgradu nekadašnje Kemijske škole, uz Gradsku upravu u Kaštel  Sućurcu, smjeste sve institucije koje rade s građanima, posebno naglasivši potrebu da se tu useli policijska postaja.
Gradonačelnik Ivanović  složio se s Parčinom te izvijestio  vijećnicu da je održan sastanak s predstavnicima institucija, poslano im pismo namjere te da je Grad spreman ustupiti im prostore, a radi se o približno četiri tisuće kvadrata, bez naknadeodređeno vrijeme, u zamjenu za njihovo učešće u sanaciji prostora.

SDP-ovac  Dražen Đaković postavio je pitanje, vezano uz otkaz komunalnom redaru za kojeg je utvrđeno da ne posjeduje odgovarajuću diplomu, što će Grad poduzeti u naknadi štete, a zanimalo ga je i je li to jedina utvrđena nepravilnost te hoće li se provjere vršiti i za zaposlenike u gradskim ustanovama.

- Nakon što sam zaposleniku uručio otkaz, obavijestio sam i Državno odvjetništvo te ćemo dalje postupati po njihovim obavijestima. Do sada je za 84 službenika i 42 namještenika izvršena provjera i stigle informacije o vjerodostojnosti isprava, jedna diploma nije vjerodostojna, a još čekamo informacije za 22 zaposlenika – kazao je gradonačelnik, koji je ustvrdio da nemaju obvezu provjere diploma zaposlenih u gradskim ustanovama, ali da Grad može pokrenuti provjeru i to će učiniti.


Dražen Đaković

Kada će biti spajanje na eko sustav određenih područja u Kaštelima, bilo je pitanje koje je zanimalo Berketovog vijećnika Gorana Samardžića, a kako je kazala pročelnica za komunalno gospodarstvo, Marija Pelivan, na njeno traženje iz Agencije Eko Kaštelanski zaljev informirali su je da radovi ispod državne ceste D8 prema jugu kreću u svibnju iduće godine, a u ostalom dijelu grada, sjevernom, u studenom 2019. godine.

Vijećnička pitanja i prijedloge na ovoj sjednici postavili su i Željan Jurlin, Marin Šalov, Ivan Gotovac, Branimir Matijaca, Jurica Škrapić i Josip Berket, a među temama bili su radovi na Cesti dr. Franje Tuđmana u Sućurcu, uređenje Sokolane, adventski grad u Kaštelima, tematska sjednica o turizmu, parking mjesto za invalide i ograda uz prometnicu kraj škole Ostrog u Kaštel Lukšiću, problemi s ispustima u Kaštel Kambelovcu, izdavanje dozvola za taksiste, što je u fazi skorog obavljanja razgovora s kandidatima, potreba za novom opremom u vrtiću Višnjica, potreba za uređenjem rive u Kaštel Starom u sklopu projekta izgradnje luke, kao i uređenje rive u Kaštel Sućurcu, jedinstveni poštanski broj, sudjelovanje Grada u natječaju Ministarstva turizma za uređenje plaža i druge teme.

Audio zapis vijećničkih pitanja poslušajte na linku ispod...


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij