hren

 

Gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović i prvi čovjek Grada Splita Andro Krstulović Opara održali su prvi radni sastanak u Banovini, a bilo je riječi o zajedničkim projektima koji povezuju ova dva najveća grada u Splitsko dalmatinskoj županiji. Razgovarali su o Zračnoj luci Split, porastu broja gostiju, no najviše je bilo riječi o mogućoj izgradnji željezničke linije Zračna luka – Kaštel Stari – Split.

Izgradnja linije od Zračne luke do Kaštel Starog uvelike bi popularizirala željeznički promet do Splita, a značaj koju bi ta linija imala, posebno u turističkoj sezoni, je izuzetno važan. Gužve na cesti kroz Kaštela bile bi znatno manje, a putnici bi u splitskoj trajektnoj luci bili otprilike za 15 – ak minuta nakon slijetanja aviona u Zračnoj luci na Resniku.

– Dogovorit ćemo dio koji se tiče financiranja, oformit ćemo timove i započet ćemo s realizacijom pruge od Zračne luke do Kaštel Starog. To bi bila najisplativija željeznička pruga u Hrvatskoj – poručio je gradonačelnik Ivanović koji je na sastanak stigao u pratnji svojih zamjenika Jadranke Matok Bosančić i Grgice Benutića.

Pruga od Resnika do Splita spominje se u Strategiji razvoja urbane aglomeracije Split. U tom dokumentu između ostalog, stoji kako je osnovni problem ovog prometnog sustava neefikasnost i njegova zastarjelost infrastrukture. Prosječni troškovi prijevoza po jedinici rada izraženi u brtkm veći su za 35% nego prosječni na ostalim prugama u Hrvatskoj. Ipak, postojanje željeznice otvara mogućnost nove kvalitete interurbanog povezivanja najfrekventnijeg urbanog područja obale (Split-Zračna luka Resnik).

Gradonačelnici Splita i Kaštela sastat će se ponovno sredinom listopada kada će razgovarati o ostalim zajedničkim projektima poput Prometa i odvajanja otpada.

Izvor: Kastela.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij