hren

BEZ VEĆIH PRIMJEDBI
Bez većih primjedbi, na sjednici Gradskog vijeća ovog utorka, usvojeno je čak šest urbanisičkih planova uređenja Kaštela, a primjedbi nije bilo niti pri usvajanju Akcijskog plana energetske učinkovitosti za razdoblje od 2016. do 2018. godine.

O Akcijskom planu energetske učinkovitosti grada Kaštela vijećnicima je govorio Marko Matosović iz Instituta Hrvoje Požar, naglasivši da je ovaj Akcijski plan propisan zakonskim aktima, pa tako i većina njegovog sadržaja. Plan donosi mjere za energetsku učinkovitost u sektoru kućanstva, usluga, prometa i industrije, izuzev velikih potrošača i zagađivača.

Urbanističke planove uređenja, koji su se u utorak našli pred vijećnicima, predstavile su Jelena Šimat i Mirjana Miloševski, predstavnice izrađivača planova „3E projekt“ iz Zagreba.

Na dnevnom redu tako su se našli UPU br. 5 za dio Novog i Starog, na području uz magistralu, UPU br. 10  za dio Lukšića i Kambelovca uz more, UPU br. 11 za dio Kambelovca sjeverno od magistrale, UPU br. 12 za Kambelovac Centar 1, koji obuhvaća područje južno od magistrale, UPU br. 13 za Kambelovac Centar 2, odnosno područje uz more te UPU br. 15 za područje Gomilice sjeverno od magistrale.


Meri Škopljanac Gagić

Svi planovi obuhvaćaju područja na kojima je predviđena mješovita izgradnja, a jedna od primjedbi, koju je iznijela Meri Škopljanac Gagić s Berketove liste, odnosila se na razloge zbog kojih je područje u UPU-u br. 10 zona M5 umjesto M1, no izrađivači plana odgovorili su joj kako je namjena uređena višim planovima, odnosno GUP-om i prostornim planom. Berketovi vijećnici nisu glasali za ovaj UPU.

Nezavisni Ivan Kovač dao je primjedbe na stavljanje područja uz samu magistralu u zelene zone, naglasivši da je to neprimjereno te je stavio primjedbu kako su zelene zone na područjima gdje su ljudi poštivali zakonske propise i nisu gradili nelegalno, dok su u svemu profitirali ilegalni graditelji. Kovač je pri glasovanju za UPU-e bio suzdržan.

Zanimljivo je da je pri kraju glasovanja o UPU-ima, SDP-ov vijećnik Matko Kuzmanić pohvalio gradske službe na brzom završetku procedure pri donošenju ovih UPU-a, te je izrazio zadovoljstvo što su svi zajedno, u svega 20 minuta, usvojili planove od izuzetne važnosti za razvoj grada.
Međutim iskoristio je priliku da HDZ-ove vijećnike, posebno bivšeg vijećnika, a sadašnjeg  dogradonačelnika Zorana Bonacina, podsjeti kako je za donošenje UPU-a br. 17 bilo potrebno čak dvije godine.


Matko Kuzmanić

- HDZ-ovi vijećnici tada su bili najveći urbanistički eksperti, mjerili su svaki zidić, imali cijeli niz primjedbi, a sve zato jer se radilo o UPU-u kojeg je financirao bivši gradonačelnik.  Ono što se događalo, u odnosu na ovo što se događa danas mogu ocijeniti licemjernim i sramotnim – bila je Kuzmanićeva kritika.

Odgovor dogradonačelnika Zorana Bonacina onemogućio je predsjednik Gradskog vijeća Denis Ivanović, u šali zaključivši da je ovog dana na dnevnom redu bilo šest UPU-a upravo zato što Kaštela na mjestu dogradonačelnika imaju eksperta za urbanizam.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij