hren

AKTUALNI SAT GRADSKOG VIJEĆA
Ovoljetna stanka u radu Gradskog vijeća, uvjetovala je da je su vijećnička pitanja na 17. sjednici Gradskog vijeća, održanoj ovog utorka, trajala punih 90 minuta, kako zbog broja postavljenih pitanja tako i zbog rasprava i traženja dodatnih objašnjenja, na relaciji vijećnici – predstavnici gradske vlasti.

Za govornicu je prvi izašao SDP-ov vijećnik Matko Kuzmanić dotakavši se teme postavljanja spomenika poginulim braniteljima i izostavljanje imena jednog od njih sa istog. Kuzmanić je i ovog puta otvorio temu gospodarenja otpadom, upitavši što je Grad napravio u proteklih godinu dana.  Odgovorio mu je zamjenik gradonačelnika Mili Novak, ustvrdivši da je, u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša, u tijeku priprema projektne dokumentacije za reciklažno dvorište na gradskom zemljištu, kako su u tijeku pripreme za apliciranje u fondove za kompostanu te kako je u gradu u tijeku pilot-projekt u sklopu kojeg su se u pojedinim ulicama uvele kante za odvojeno prikupljanje otpada pojedinih kućanstava. Odgovorom Kuzmanić nije bio zadovoljan, podsjetivši Novaka kako mu je to isto odgovorio i prije godinu dana.


Matko Kuzmanić

O gospodarenju komunalnim otpadom govorio je i nezavisni vijećnik Josip Berket, na čije je traženje upravitelj Vlastitog pogona Ivan čagalj iznio iskustva zbrinjavanja otpada iz jednog od geadova u Italiji, kojeg je kaštelanska delegacija posjetila.

O Maslini i troškovima

Berketa je također zanimala i tema dječjeg vrtića Maslina te je pitao kakav je pravni status s bivšim izvođačem radova i uporabne dozvole, napomenuvši da ne bi želio da se ponovi 2008. godina. Gradonačelnik Ivan Udovičić upoznao ga je da vrtić ima privremenu uporabnu dozvolu te kako je tvrtka MP Beton tužila Grad za 1 milijun kuna neostvarene zarade.

- No naša su potraživanja prema njima veća. Oni su sami napustili gradilište i cijeli slučaj MP Betona nema veze s uporabnom dozvolom, ulaskom djece u vrtić i radom vrtića – kazao je Udovičić.


Ivan Udovičić

O troškovima radova na dječjem vrtiću Maslina, na ovoj je sjednici govorio SDP-ovac Dražen Đaković, koji je ujedno predložio da se na dnevni red slijedeće sjednice uvrsti točka o rezultatima apliciranja prema EU fondovima., dok je njegovog stranačkog kolegu, Filipa Plećaša zanimala mogućnost pokrivanja potoka na granici Lukšić-Stari te postupci djelatnika na terenu pri legalizaciji, jer kako je kazao građani se tuže na previše detaljna provjeravanja pri tom procesu.

Berketova vijećnica Meri Škopljanac Gagić pitala je o potrebi cjelovitog rješenja ugibališta u Kaštel Kambelovcu, a gradonačelnik Udovičić ustvrdio je kako tamo, nakon širenja, postoji potreba i produžavanja ugibališta, no kako se ne može postići dogovor s privatnim vlasnikom o otkupu zemljišta uz stanicu.
Gagić je zatražila i pisani odgovor na pitanje koliko je koncesija naplaćeno u tijeku prošle i prvih šest mjeseci ove godine i kojim koncesionarima, a pisani odgovor na pitanje kako će se koristiti nova dvorana u Kaštel Novom, zatražio je i drugi Berketov vijećnik, Marinko Kovačev. Njega je ujedno zanimalo zbog čega se kasnilo s uplatom financijskih rata prema Zajednici športskih udruga, na što mu je gradonačelnik kazao kako je do toga došlo zbog financijskih obveza Grada u povratu poreza, financiranju pojedinih stavki vrtića Maslina te vodoopskrbe, no kako se isplate dovode u redovne okvire te će do kraja godine biti ispoštovana sva obveza prema ZŠU.


Meri Škopljanac Gagić

HDZ-ovac Branimir Matijaca sa govornice je pohvalio trud i uspjehe privatnih iznajmljivača koji su zaslužni za uspješnu turističku sezonu, predloživši još jednu tematsku sjednicu o turizmu, a njegova pitanja odnosila su se na uređenje Novog parka u Lukšiću te ulice Put Sv. Lovre.
Prema odgovoru Ivana Čaglja za park je gotov projekt javne rasvjete te se uskoro u njega ulazi s radovima, koji će biti detaljni i zahtjevni, a njihovo okončanje očekuje se prije slijedeće sezone. Zamjenik Novak kazao je kako radove u ulici pokraj lukšićke škole usklađuju s radovima na brzoj cesti te kako će uskoro biti objavljen natječaj za izvođača radova.

Što će biti s Rušincem?

Među pitanjima koje je ovom prilikom postavila Berketova vijećnica Marinka Parčina, našla se i budućnost dvorca Rušinac nakon smrti Marije Grgin, a Parčina je uputila kritike medijima na nepisanje o smradu koji se već mjesecima širi duž stare kaštelanske ceste.
Prema riječima Milija Novaka uskoro će VIK postaviti nekoliko odušaka na glavni kanalizacijski vod, čime će smrad odlaziti u zrak. Pročelnica Sandra Zokić obavijestila je kako se započelo s rješavanjem pitanja Rušinca i njegove zaštite, koji je još jedan vrijedan kulturni i povijesni spomenik u Kaštela.

Berketov vijećnik Ivan Kovač Matela, još jednom je kritizirao rad Gradskog vijeća i njegovu ulogu u rješavanju pojedinih problema.

- Igramo se vijećnika, kupuje se vrime, stalno se nešto obećava, a problemi ostaju neriješeni – zaključio je Kovač.

 


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij